Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Tiltás helyett szokások irányítanak

Hatvanhárom parkolóhely megszűnt szombat óta, de ez a győri autósokat láthatóan egy kicsit sem zavarja.
A parkolózár ellenére semmi nem változott Győr belvárosában: bár 63 parkolóhely megszűnt szombat óta, az autósok ugyanúgy ott parkolnak a Bajcsy-Zsilinszky, az Árpád, a Jókai és a Czuczor utcában, valamint az Aradi vértanúk útján, mint eddig. Három napja figyeljük az autósokat, tegnap a tilos helyek fele már-már üresen maradt napközben, de csúcsidőben ismét csurig megteltek a parkolók.

Vannak, akik viccelődnek is ezen, mondván, most legalább már fizetniük sem kell a parkolásért, igaz persze, hogy a megállni tilos tábla mögött helyezték el járművüket... Nehéz vitatkozni a ténnyel: a győriek egyelőre nem veszik komolyan a rendelkezés hatálybalépését, azt az egyszerű tényt, hogy tilos (lenne) megállniuk a Belváros centrális zónájában.

Volt morgás, de kevesebb

Eredics Imre alpolgármester ezt nem cáfolta, s az okát is megnevezte: addig, amíg a parkolófelfestéseket nem tünteti el a Komszol, s a korábbi egyeztetések szerint nem helyezi ki a virágládákat a szolgáltató cég, nem is változik semmi. „Hétfőn utasítottam a Komszolt, hogy ezt tegye meg." Kovács Barnabás, a kommunális szolgáltató igazgatója lapunknak elmondta, tudják a dolgukat, és pénteken el is kezdik a munkát. Eredics Imre hozzátette: számoltak azzal, hogy az első napokban még a szokások és a nem a táblák irányítják az

autósokat, de ez a türelem nem tarthat a végtelenségig. Amint a parkolófelfestések megszűnnek, szankciókra is számíthatnak a szabálytalankodók. A lakossági visszajelzésekről az alpolgármester elmondta: voltak ugyan „morgások", de kevesebb, mint amire számítottak. Viszont ahhoz, hogy a Belváros a gyalogosok, kerékpárosok számára is biztonságos és élvezhető városrész legyen, ezt a lépést meg kellett tenniük.

Ismét közgyűlési téma

A győri közgyűlés elé nem emiatt, hanem a lakossági panaszok okán kerül csütörtökön ismét a parkolókérdés. A kerékbilincs augusztusi bevezetése óta ugyanis a Belváros gyalogosövezetében élők jelezték, hogy az éves lakossági bérletükkel a számukra megadott három parkolási szakaszon nem találnak szabad parkolóhelyet, mert az eddig szabálytalanul parkoló gépjármű-tulajdonosok is a (szabályos) fizetőparkolókat használják. Ha pedig máshol – ahol szabad hely található – el is tudják helyezni gépjárművüket, akkor hat óra után újra kocsiba kell ülniük, hogy a számukra megadott három parkolási szakaszra átálljanak személygépkocsijukkal. A parkolózárral a helyzetük még nehezebbé válik, ez könnyen belátható.

Kik kaphatnak bérletet?

A közgyűlés elé csütörtökön kerülő rendeletmódosítás először is meghatározza azoknak a körét, akik az úgynevezett rendszámhoz kötött, kedvezményes (1700 forintos) parkolási engedélyt megvásárolhatják. Pk pedig a következők: a Munkácsy Mihály u.–Szent István út–Újlak u.–Révai Miklós u.–Gárdonyi Géza u.–Szent István út–14. sz. főút–Móricz Zsigmond rakpart–Káptalandomb–Bécsi kapu tér–Zechmeister u. (belvárosi fizetőparkoló-övezet) által határolt területen, saját tulajdonú vagy bérelt lakással rendelkező természetes személyek.

Ők lakásonként a tulajdonukban/bérletükben lévő egy személygépkocsira vagy motorkerékpárra kérhetnek engedélyt. Engedély adható pedig a belvárosi gyalogoszónában lakók számára a centrális zónába, az I. övezetbe és a II. övezetbe; a centrális zónában és az I. övezetben lakók számára a centrális zónába és az I. övezetbe; a II. övezetben lakók számára a II. övezetbe; a III. övezetben lakók számára: a III. övezetbe.

A szabály mindenkire vonatkozik

A római számmal jelzett övezetek elsősorban az érintettek számára értelmezhetők, de a városvezetés úgy értékeli, hogy ezzel nagyobb teret adnak a Belvárosban élőknek. A három parkolási szakasz helyett ugyanis teljes zónákat vehetnek igénybe. Arra a kérdésünkre, hogy mi lesz azokkal, akiknek oda szólt az engedélyük, ahol a parkolóhelyeket most megszüntették, Eredics Imre azt mondta: mostantól kicsivel többet kell sétálniuk. A parkolást tiltó szabály ugyanis rájuk ugyanúgy vonatkozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

22 ezer eurót nyertek a győri diákok

Győri iskolások 22 ezer eurót nyertek a Socrates Nemzeti Irodája Comenius–1 nyelvi program… Tovább olvasom