Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Tiltakozó nyúliak

Heves vita kerekedett a nyúli önkormányzat testületi ülésén néhány telek esetleges ipari területté nyilvánítása miatt. A közelben lakók elsősorban attól tartanak, hogy a megnövekedő teherfogalom az ő szűk, kis teherbírású utcáikon fog áthaladni.
Bősze Jenőné: Itt álljon meg az ipar, az utak így is túlterheltek.
A nyúli képviselő-testület előbbre hozta az éjszakába nyúló ülés hetedik pontját, nem véletlenül, mert az e körül kerekedett vita két és fél órán keresztül tartott, s végül a döntést is elnapolták.

Soós Lajos polgármester úgy vélekedett, a kérdés az, hogy akarja-e a község az ipar fejlesztését, s ilyenformán minden lakó egyaránt érintett. A lakók és a képviselők közül ezzel néhányan nem értettek egyet, szerintük az ipar fejlesztése túl általános cél, az érintettek a házaikat féltik, s főként a terület elhelyezkedésén kell elgondolkodni.

A neuralgikus pont a község egyik nyugati részének ipari területté nyilvánításáról szólt, s perceken belül már körbe is járt az a tiltakozó levél, amelyet csaknem hetven lakó írt alá. A területhez ugyanis csak két szűk utca vezet, s ezen haladna át a teherforgalom is.

A Vámosné Sinkó Klára által fogalmazott beadvány szerint az érintett „Vasútsor fizikai adottságánál fogva, valamint zaj-, rezgés- és levegőtisztaság- védelmi szempontból nem alkalmas ipari terület kiszolgálására. A lakóházak a rezgés hatására állandóan sérülnek. Az ipari park létesítésében közvetlenül érintett utcák lakosai közös tiltakozásukat fejezik ki a környezetvédelmi szempontokra és a 82-es főút túlterheltségére hivatkozva."

A terület ipari területté minősítéséről a nyúli önkormányzat lakossági szondát készített néhány napja, s Józsa Csaba képviselő beszámolója szerint a községben élők csaknem 26 százaléka, vagyis 757 lakó ikszelte be a kérdőívet, közülük 593-an igennel, 157-en nemmel szavaztak.
A nyúli testületi ülésen többen firtatták, hogy az igenek és nemek súlya nem azonos. A „hegyen élőket" nem zavarná a megnövekedett kamionforgalom, míg a valóban érintettek jelentős része nemmel szavazott. A Hunyadi úton élő Bősze Jenőné azt is kifogásolta, hogy a lakók nem tudták, mire felelnek: két helyrajzi számmal jelölt telek ipari területté nyilvánításáról volt szó a kérdőíven, de ennek okáról és következményeiről nem nyújtott tájékoztatást.
A jelenlegi rendezési tervben szerepel egy ipari terület a temető közelében. Néhányan érthetetlennek találták, hogy miért nem itt fejlesztené a község az ipart.

Soós Lajos polgármester szerint az ipari park csak lehetőséget, egymilliárdos beruházást jelent, amire a közeljövőben valószínűleg nem akad befektető. A most szóban forgó Vasútsor mellett két vállalkozó várja a testület döntését. A két telek szomszédságában már most is vállalkozói terület fekszik – a téesz működését is számítva több mint negyven éve.
A két-három utca lakói ugyanakkor kardoskodtak amellett, hogy a megnövekedő kamionforgalmat elkerülőúton kell elterelni, amely a jelenleg is elfogadott, temető melletti ipari területet kötné össze a szóban forgóval, átvéve ezzel a szűk utcák terhét.

Markovszky Ernő volt képviselő emlékeztetett: a kérdés nem új, mivel az előző polgármester idején a Vasútsor mögötti részt már ipari területté kívánták minősíteni, a szakértők pedig akkor is elvetették az ötletet, éppen az idevezető két utca kis teherbírása miatt.

A maratoni vita utolsó húsz percében juthatott szóhoz a két érintett vállalkozó. Mint a szomszédos telkek tulajdonosai elmondták: megértik a lakók aggodalmait, és ha van kompromisszumos megoldás, nem ellenkeznek. Az elhangzottak alapján az egyik cégvezető fémüzemet kíván építeni, míg a másik mozgáskorlátozottakat foglalkoztatna a telephelyen. A lakók ezt nem is kifogásolták, ugyanakkor néhányan hangot adtak az aggodalmuknak: mi van, ha a már ipari területté minősített telkek évek múlva elkelnek, s ki tudná azt megmondani, hogy egy leendő tulajdonos mit kezd azokon?

A vita nem ért ezzel véget. Soós Lajos a következő havi ülésre halasztotta a folytatást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzenetek az elmúlásról

Rézkarcok, tollrajzok karéjában bolyong a tárlatlátogató, s nem tud szabadulni a… Tovább olvasom