Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Tiltakoznak a kék könyv esetleges megszüntetése ellen

Győr-Moson-Sopron - Zajlik – szó szerint is – az „Út a munkához" nevű kormányprogram-tervezet társadalmi vitája. A kiskereskedők, vendéglátósok például hevesen tiltakoznak a „kollektív bűnösség" elve miatt...
Vannak pozitív, és szép számmal negatív oldalai is a kormány által tervezett „Út a munkához" programcsomagnak, amelynek most tart a társadalmi vitája, nemrég például az Országos Érdekegyeztető Fórumon volt téma.

A program egy része arról szól, hogy a rendszeres szociális segélyben részesülők érdekeltek legyenek abban, ne csak erre rendezzék be életüket, hanem dolgozzanak, mondjuk közmunkában, s annak legyenek meg a feltételei. (Önkormányzati polgármesterek kezdeményezése volt.)
Egy másik része a programnak az illegális (fekete)munka drasztikus visszaszorítását célozza meg.

Fehérítenék a feketegazdaságot: A vállalkozók 20 százaléka alkalmazottai mellett alkalmi munkásokat is foglalkoztat. Fotó: Krizsán Csaba (Felvételünk illusztráció)
Fehérítenék a feketegazdaságot: A vállalkozók 20 százaléka alkalmazottai mellett alkalmi munkásokat is foglalkoztat. Fotó: Krizsán Csaba (Felvételünk illusztráció)

Amivel alapjaiban nem is lenne baj, ha nem érződne ki belőle a „kollektív bűnösség" elve. A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Kisosz), amely munkaadói oldalon tagja az érdekegyeztető fórumnak, lapunkhoz is eljuttatta tiltakozó nyilatkozatát. Ebben egyebek között az áll, hogy az „Út a munkához" javaslatcsomag az alkalmi foglalkoztatás jelentős szűkítését és ágazati korlátozását tervezi a munkaügyi ellenőrzések visszaéléseket feltáró tapasztalatai alapján.
A Kisosz arra az állásfoglalásra jutott, hogy még ezek az ellenőrzési tapasztalatok sem jogosítanak fel a „kollektív bűnösség" megállapítására. Hiszen a kereskedelem és a vendéglátás területén rengeteg kisvállalkozás folytatott és folytat legális alkalmi munkavállalási foglalkoztatást. Így sokan jutottak s jutnak munkához, jövedelemhez, az állam bevételhez...


Baj lenne, ha megszűnne

Nagy Lászlóné, a Kisosz megyei szervezetének titkára lapunknak elmondta: sem országosan, sem a megyében nem vitatja senki, hogy létezik feketemunka, illegális foglalkoztatás, de nem szabadna mindenkit eleve csalónak nézni. Megyénkben 14–16 ezer kiskereskedőről, vendéglátósról van szó (pontos szám azért nincs, mert nem mindenki tagja az érdekvédelmi egyesületnek). Körülbelül 20 százalékuk lehet, aki él az alkalmi foglalkoztatással – ennyien jutnak komoly bajba, ha netán megszűnik ez a lehetőségük.

Az általunk megkérdezett (névvel nem nyilatkozó) kereskedők, vendéglátósok szerint is inkább az ellenőrzést kéne szigorítani az illegális foglalkoztatás ellen, nem pedig kerek perec megtiltani az alkalmi munkát.

Például piaci kirakodáskor, pakoláskor, „költözködéskor" szükség van a kisegítő munkaerőre. A vendéglősök sincsenek másként.
Főleg most, amikor jön a turistaszezon, érkeznek autóbuszokkal a vendégek. Őket tisztességesen kiszolgálni az „állandó személyzettel" képtelenség. Azon kellene gondolkodni inkább, hogyan lehetne az alkalmi foglalkoztatást ellenőrizhetően vonzóbbá tenni.


33 üzletet bezártak

Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságától kértünk a témához kapcsolódó adatokat. Nos, megyénkben az idén idáig 190 ellenőrzés következménye lett, hogy bezártak – hosszabb-rövidebb időre – üzleteket. Túlnyomó többségben az alkalmi foglalkoztatás kiskönyvével volt baj, mert vagy nem volt ilyen, vagy nem az előírásoknak megfelelően vezették. Az említett esetekben összesen 8 millió forint bírságot szabtak ki, a legmagasabb 700 ezer forint volt.
Lezajlott az idén (a munkaügyi és munkavédelmi felügyelőség felügyelőivel) az úgynevezett Kikelet-hadművelet, egyebek között a feketemunka kiszűrésére. Országosan több mint 12 ezer feketemunkást találtak, az összes ellenőrzött munkavállaló közül minden ötödik illegálisan dolgozott...


Csaknem 18 ezer „kék könyv"

A munkaügyi központtól kapott információ szerint megyénkben 2007-ben összesen 17.854 fő váltotta ki az alkalmi munkavállalói könyvet, elsősorban az építőipar, vendéglátás, kereskedelem, kertészet, mezőgazdaság területén való foglalkoztatáshoz. Tapasztalat szerint megyénkben magas azon ügyfelek száma, akiknek munkaadója a határozatlan idejű munkaviszonyát megszüntette, majd a továbbiakban nyilvántartott álláskeresőként, alkalmi munkavállalás keretében, ugyanabban a munkakörben foglalkoztatta. Továbbá új lehetőségként merült fel a munkaadók részéről a próbaidő „áthidalása" az AM-könyvvel való foglalkoztatással.

Az AM-könyvet minden évben érvényesítésre be kell mutatni a könyvet kiadó munkaügyi kirendeltségen. Aki ezt elmulasztja, és írásbeli felszólításra sem viszi be az okmányt, annak érvénytelenítik a könyvét, és így a benne lévő bejegyzések is érvényüket vesztik.
A munkaügyi központ szerint az AM-könyvet igénylők létszámának nagyarányú növekedése továbbra is szükségessé teszi a gyakoribb munkaügyi ellenőrzéseket annak érdekében, hogy a kiváltott könyvek ne csak rendelkezésre álljanak, hanem általuk tényleges foglalkoztatás valósuljon meg. Az AM-könyvvel történő foglalkoztatás feltételei megtalálhatóak az alábbi honlapon: www.nyugatrmk.hu (melléklet).

Olvasóink írták

 • 5. andy 2008. május 15. 08:51
  „Mennyire örülnék,ha csak én tapasztaltam volna....,de sajna valóság az,hogy hozzászólásokat olvasva ,úgy nézem,hogy nem vagyok egyedül tapasztalatommal...
  A kék könyv,pedig jobbára csak fedezetként működik,az ellenőrzések alkalmával....egy pillanat műve csak aktualizálni épp arra a napra...Pedig elég szép támogatást kapnának munkáltatók,persze lehet,hogy ez még mindig kevesebb,mintha megspórolják az összes befizetést...
  Természetesen tisztelet a kivételeknek :)”
 • 4. Attila. 2008. május 14. 17:16
  „Ismerőseim akik még normálisan be voltak jelentve, a könyv megjelenésével azonnal alkalmi munkavállalónak lettek átjelentve. Tehát rabszolga dolgozz, mert éhen döglesz, maximálisan függsz a kedves minimálbéres terepjárós hajcsárodtól, aki az elspórolt milliókkal szépen elmegy nyaralni, sielni. Nektek meg marad a minimum, meg a kiszolgáltatottság. Undorító. Inkább ezek helyett megvonhatnák a sok ingyenélő hulladéktól a segélyeket, kényszeríteni a munkára őket, EZ lenne a helyes és járható út.”
 • 3. csabi7105 2008. május 14. 15:36
  „andynak teljesen igaza van. a feleségem 1 hónapja van egy cégnél, próbaidőre kékkönyvvel vették fel(ami azóta is tart). első nap reggel elkérték azóta nem látta, pedig nála kellene lennie mindig. ki tudja mennyi közteher jegyet ragasztottak bele. 3 műszakba jár havi nettó 70 ezret kap. Telefonáltam ide-oda, mik a szabályok, a munkaügyi központban arra a kérdésre:" mit lehet tenni ellene?" az volt a válasz: " nem kell ott dolgozni!". Ennél a cégnél, aki ki akarja kérni a kékkönyvét, annak egy héttel előtte ki kell tölteni egy nyomtatványt, hogy milyen célból kell neki. Ráadásul már a munkavállalót is büntetik, ha feketén dolgozik.
  Mindenki vonja le a következtetéseit.”
 • 2. Jockey 2008. május 14. 15:09
  „Nem ismerem ezt az "Út a munkához" kormányprogram tervezetet, de ha valóban megvalósítanák azt, hogy csak az kaphat segélyt, aki résztvesz megfelelő mennyiségű közmunkában, akkor elmondhatnám, hogy még ennek a hitvány kormánynak is van olyan tevékenysége, amivel maximálisan egyetértek. Persze, nyugtával dícsérjük a napot, mert ezen sok kisebbségi szavazatot lehetne bukni.”
 • 1. andy 2008. május 14. 09:50
  „Nem lehet csodálkozni tiltakozásukon,hiszen nem a dolgozó szabja meg bejelentését....
  S jellemzően a feketén foglalkoztatott dolgozók,még feketén is ugyannyit kapnak,mint amennyi bejelentve,leadózva is gusztustalan...
  Kiszolgáltatottságukat is meg kellene szüntetni,hisz se eü ellátottság,se nyugdíjalap,adott esetben fizetett szabadnap vagy szabadság sem,a munkaruha,védőitalról pedig nem is beszéljünk...
  S teljesen mindegy már,hogy kisvállalkozó,avagy multi cég,aki kényszeríti beosztottját...mondjuk fejet hajtani "munkáltatója" igényeire...hisz pont azért hajt fejet az embertelen magatartásnorma felett,mert családjának biztosítania kell a megélhetését...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agyhártyagyulladás után nem ismerte meg még a gyermekeit sem

Pér - Nem ismerte meg a saját kislányait, elfelejtette, hogy szoptat, a gyes mellett egyetemre jár,… Tovább olvasom