Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Tiltakoznak a hamvasztó létesítése ellen

A tervek szerint hamvasztó létesülne Győrben, a szabadhegyi temetőben. A környéken lakók hevesen tiltakoznak ellene. A győr-szabadhegyi temetőbe tervezett hamvasztó létesítése ellen a környéken élők már tavasszal is tiltakoztak.
illusztráció
A napokban azonban arról értesültek, hogy kiadták a mű építési engedélyét. Tiltakozásuknak egy környezetvédők által összehívott lakossági fórumon is hangot adtak. A rendezvényen elhangzott, hogy véleményük szerint a tervezett létesítmény túl közel van a lakott területhez, és szerintük a már meglévő egy égetőmű is elegendő.

A temetkezési cég vezetője azt hangsúlyozza, hogy több városban létezik hasonló létesítmény, még sehol nem panaszkodtak. A hamvasztó tervezésekor valamennyi számba jöhető szerv véleményét kikérték, engedélyét megszerezték. A Győrbe szánt berendezések pedig a legkorszerűbb, a legszigorúbb uniós követelmények szerint készülnek.
Az ügyben a közgyűlésnek kell döntenie.

Nem lankad a még nem is létező győri krematórium körül kialakult vita. Elfogadott építési terve volt, kivitelezéséhez a szükséges 130 millió rendelkezésre állt, idén nyárra kellett volna átadni. Csak a vita létezik, a hamvasztó nem.

Krematóriumot építeni a győriek Rózsadombjára, Szabadhegyre, lakóparkok közelébe: ki hallott még ilyet! – mondják indulatosan a környékbeliek. A környezetvédők is érvelnek a hamvasztó ellen, erre viszont dr. Ladocsy Géza, a győri Jószív Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója azt válaszolta, a krematóriumok Nyugat-Európa-szerte temetőkben működnek (Nagy-Britanniában 243, Németországban 114 található). Idehaza, Győrt kivéve, valamennyi nagyvárosban működik krematórium, hármat kivéve mindegyik temetőben. A megyeszékhelyen több éve a megépítendő és milliárdos költséggel létesített, fél évszázadra szánt szabadhegyi új köztemetőbe szánták, tervezték. A kijelölés nem új keletű, ismert volt.
A hamvasztó tervezésekor valamennyi számba jöhető szerv véleményét kikérték, engedélyét megszerezték. A létesítendő győri hamvasztó berendezéseinek szállítója, egy fővárosi kft. huszonhat krematóriumot adott át, a Győrbe szánt hamvasztó korszerűségét tekintve negyedik generációs, vagyis a legkorszerűbb, ipari számítógéppel vezérelt, a legszigorúbb uniós követelmények szerint készült. Ezek alapján kapta meg a Jószív az engedélyt, amit viszont a szabadhegyiek megfellebbeztek. Az ügyvezető szerint Győr közgyűlésének kell majd döntenie. A társaság oda és olyan feltételekkel építi meg a hamvasztót, ahogy erre engedélyt kap.
Az eredeti terv szerint megépítve, az új köztemető ravatalozója mellé, a hamvasztónak lett volna búcsúztatásra, ravatalozásra alkalmas helyisége is. Amennyiben a temetőn belül, de más helyre építik meg, a költségek 100–110 millió forinttal tetéződnének. Amennyiben az eredeti helyén, ám oly módon, hogy az égéstermékeket az épülettől távolabb, a föld alatt elvezetik, ez mintegy 80 milliós többletkiadással járna. Ha viszont Győr közgyűlése a városon belül más helyet jelöl ki a hamvasztó megépítésére, ez esetben 350–600 milliós költséggel lehet számolni.
Győrhöz a legközelebbi hamvasztó Tatabányán, vagy ennél jóval messzebb, a megyeszékhelytől 140 km-re, Körmenden található.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr nem mondott le a stadionfelújításról

Számos időszerű információ hangzott el a hétfői győri, szokásos városházi sajtótájékoztatón, részben… Tovább olvasom