Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Tilosban parkolás – nővéreknek tilos

Köztudott, hogy a háziorvosok – tiltó táblától függetlenül – bárhol parkolhatnak, a díjmentes övezetekben parkolójegy váltása nélkül várakozhatnak.

Ez a jogosultság a körzeti nővérekre és az otthoni szakápolókra nem vonatkozik, így – sok-sok büntetés után – kénytelenek esetenként megváratni a beteget, s több száz métert gyalogolni 10–15 kilós felszerelésükkel.

Régen kerékpárral jártak a körzeti nővérek az otthoni ápolásra szoruló betegekhez, mert minden páciens a közelben lakott. Ez a szabad orvosválasztás óta nem működik, azóta ugyanis minden körzethez tartoznak olyanok is, akik nem a körzetben, hanem távolabb laknak – beszélt a változásokról Lóber Lászlóné, a Tihanyi Árpád úti körzet nővére. Ma tehát már a nővérek is kocsival járnak házról házra, ám az orvosokkal ellentétben ők nem parkolhatnak akárhol, s ez sok esetben megnehezíti a munkájukat.

– Nemcsak a belvárosban, a lakótelepeken is gyakran előfordul, hogy nincs szabad parkoló a közelben, így olyan helyen vagyok kénytelen megállni, ahol nem szabadna. Emiatt sokszor megbüntettek már az elmúlt években, volt olyan hónap, hogy a fizetésem harmada bírságra ment el – panaszolta Lóber Lászlóné, aki körzeti feladatai ellátásán túl otthoni szakápolóként is nap mint nap szembesül a problémával. Hozzátette: – A belvárosban ráadásul parkolójegyet is váltani kell, amelynek árát nem téríti meg senki, sokszor nem is lehet előre kiszámítani, hogy mennyi időt leszek a betegnél.

A körzeti nővérek napi 5–10 beteghez mennek ki házhoz, 10–15 kilós felszereléssel. Felvetették már az önkormányzatnál, hogy a parkolási korlátokat rájuk nézve is töröljék el, ezt azonban elutasították. Ennek az az oka, hogy a KRESZ csak a „sürgősségi orvosi ellátást végző orvosnak" adja meg ezt a lehetőséget – közölte dr. Lipovits Szilárd jegyző, majd hozzátette: a nővérekre való kiterjesztéshez KRESZ-módosításra lenne szükség.

Olvasóink írták

  • 1. Goldmund 2011. augusztus 09. 10:00
    „Annak látnám értelmét, hogy a parkolójegyüket utólag elszámolhassák, de a tilosban való legális parkolásnak nem.
    Az a mondat a kulcs, hogy "régen kerékpárral jártak". Akkor azon hogyan vitték a "10-15 kilós" felszerelést?
    A sürgősségI ellátást végző orvos sem azért parkolhat tilosban, mert fontos, amiért oda megy a házhoz, hanem mert a parkolóhely kereséssel, sétával töltött idő alatt a beteg állapota végzetesen rosszabbodhat. Más kategória!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszatértek a régészek a Tündérvárhoz

Szonárral letapogatták a Mosoni-Duna medrének alját a kunszigeti Tündérvárnak nevezett rom közelében és régészeti szempontból érdekes, hajónak, cölöpépítménynek tűnő formákat találtak. Tovább olvasom