Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Tilos kéregetni a város utcáin

Győr - Csaknem kétszer annyi szabálysértési eljárást indítottak Győrben a koldulás miatt idén nyáron, mint a tavalyi idegenforgalmi szezonban. Csakis a járókelők zaklatása tilos.
Akik tegnap a győri Szent István úton autóztak, azoknak az Újlak utcánál a kezükbe nyomtak egy cédulát, a papírból kiderül: a fiatalember hallássérült és 500 forintot kér. Mire jött a zöld jelzés, már újra végigsietett ugyanazon a tíz méteren és várta a közben előbányászott pénzt. Egyetlen másodpercet sem vesztegetett, igaz, a forgalmat sem zavarta. Kérdés, hogy ez – még ha az emberek sajnálatát ki is váltja – nem számít-e zaklatásnak? A jogszabály ugyanis nem húz éles vonalat az egyes koldulási típusok között, vagyis a hatóság mérlegelésébe tartozik, hogy minek tekinti az adott cselekményt.

Leegyszerűsítve arról van szó: ha valaki leül a kapualjba és kalapot tesz maga elé, az nem illegális, de ha az embereket követi, leszólítja, vagyis szó szerint „kéreget", az már szabálysértési eljárást vonhat maga után.

Meglepő számot hallhattunk ezzel kapcsolatban a győri rendőrkapitánytól a város legutóbbi közgyűlésén, az ezredes tájékoztatása szerint a tavalyi idegenforgalmi szezonban 34, idén 63 szabálysértési eljárást indítottak. Ez 85,3 százalékos növekedés. Holló Sándor szerint csak annyi biztos, hogy az eljárások száma növekedett, s nem vizsgálták külön, hogy a koldulók száma mennyivel bővült. A rendőrség a kör nagy részét ismeri, a kapitány úgy véli, többségükben győri hajléktalanokról, kisebbrészt a környező településekről beutazó koldusokról van szó. Páternoszter Piroska, a győri polgármesteri hivatal népjóléti osztályának vezetője úgy látja: a hajléktalanok száma nem növekedett drasztikusan, mielőtt ebben keresnénk a statisztika magyarázatát. A vezető szerint ez a kérdés egy behatóbb tanulmányozást igényel.

A hallássérült fiatalember egyetlen másodpercet sem veszteget a kocsisorok között, a zöld jelzés neki megálljt jelent. Fotó: H. Baranyai Edina

Holló Sándor elmondta: a lakótelepeken nem fordul elő a jelenség, a koldusok szinte kizárólag a belvárosban próbálkoznak a pénzkereséssel, s még egy helyszínük van: a buszpályaudvar. Főleg a Baross úttal kapcsolatban sok a lakossági bejelentés, s itt a térfigyelő kamerák miatt az eseteket dokumentálni is lehet. Az intézkedés többféleképpen végződhet – avat be az ezredes –, zárulhat egyszerű figyelmeztetéssel, de indulhat szabálysértési eljárás is, ez esetben a városházára kerül az ügy, mivel ebben a győri szabálysértési hatóság az illetékes. A koldusra akár 30 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak, de értelemszerű, hogy ez legtöbbször behajthatatlan. Ebből is következik, hogy a kör nagy része újra és újra visszatér, és ugyanott folytatja, ahol abbahagyta – s azért tegyük hozzá, hogy ezt nem szórakozásból, hanem jobb híján teszi. S az is az igazsághoz tartozik, hogy minél nagyobb és rangosabb egy város, annál több koldus kéreget az utcáin, ez így van a világban mindenütt az ezredes szerint. Szerencse viszont, hogy Győrött még nem ütötte fel a fejét a koldusmaffia és a gyerekkoldultatás, amit már jóval szigorúbban büntetnek. Utcai árusból viszont akad bőven: ők a hatóság szemében illegális kereskedelmet folytatnak, ami egészen más kategória és még inkább üldözendő. Újabban például a megyei kórház és az egyik hipermarket előtt juthatunk olcsó, bár kétes eredetű zoknikhoz.

Olvasóink írták

  • 1. Cseter János 2007. november 22. 19:01
    „Koldus Maffia, Lakás Maffia, Jogi Maffia, Igen ezek szervezett bűnözők! Akár csak a "sármos" Kapitány úrat leszólitó örömlányok futtatása! Hát ezek felszámolásáról, vajmi kevest lehet olvasni a sajtóban! Valóban a koldusmaffiát,már dr.Köhegyi kapitány úr felszámolta Győrben! A többi még várat magára, de van és él virúl!
    Ja, hogy az már nagy munka és ahhoz különleges parancs kéne? Pedig egyszerű a feltárás, ha ismeri a bünüldözés, azt a jogtalan eljárásokat melyel törvényesítik a lakósság fosztogatását! Még pedig azokat, amikor sem szolgáltatást , sem ellenértéket nem nyújtanak csupán számát! Ezek azok a dijazások, amit pofátlanúl elkérnek, sőt a csicskásaikkal be is hajtatnak, mert vannak törvénbyerejű rendelet gyártók!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szociális intézmények kaptak 1,2 millió forint támogatást

Hat megyei önkormányzati fenntartású szociális intézmény részére – összesen – közel 1,2 millió forint alapítványi támogatást adtak át november 21-én Győrött, a Megyeházán. Tovább olvasom