Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Tilos a tavak jegére lépni

Győr-Moson-Sopron - Még alig kezdtek jegesedni a tavak, máris vízbe süllyedt egy gyerek Szegeden. A jégnek legalább tíz centi vastagnak kell lennie, mielőtt rámerészkedünk.
Még csak fagynak a tavak, a folyók és nyilván nincs az a felelőtlen szülő, aki ilyenkor korcsolyázni engedné a gyermekét. De sajnos a felnőtt sem lehet mindig jelen, így Szegeden barátai unszolására sétált hétfőn tizenöt métert egy tízéves fiú az egyik bevásárlóközpont mögötti vízen, amikor beszakadt alattta a jég. Szerencsére a biztonsági őrök kimentették. A szerencsésen megmenekült fiú esete felkiáltójel ezekben a napokban, akár azé a győri férfié, akit négy éve a tűzoltók mentettek ki a Rábából.

Tegyük hozzá, a győri férfi szerencséje nagyban annak volt köszönhető, hogy a baleset a tűzoltóság épületétől szinte kőhajításnyira történt. De eshet ez másképp is: ha tizenöt kilométeres az út, és két percet számolunk a riasztási időre, igen szerencsésen kell megkapaszkodnia annak a fuldoklónak, akit a tűzoltóság még idejében kimenthet a jeges víz fogságából. A 2004-es baleset után nem történt megyénkben hasonló – mondja Pesztenlehrer Lajos ezredes, de a katasztrófavédelmi igazgató emlékeztetett arra a tragédiára is, amikor évekkel ezelőtt két tűzoltókollégája fulladt bele egy kalocsai tóba – mentés közben.

Bozóki István meteorológus a Kisalföldnek így nyilatkozott a szabad vízi korcsolyázásról: ehhez az állóvíz felszínét minimum tízcentis jégnek kell borítania, s természetesen egy tóban is működnek különböző áramlatok, amiket – a napsütés hatásával együtt – igen nehéz kiszámítani. Ám még ehhez a biztonságosnak mondható jégvastagsághoz is arra van szükség, hogy legalább egy hétig mínusz 5 és 10 fok között mozogjon a hőmérséklet, tehát még jó pár napot kell várniuk az idénysport kedvelőinek.

Hozzá kell tenni: az emberek ritkán kérdik, hogy erre engedélyt kaptak-e, az engedély kérdése pedig nem egészen tisztázott. A tulajdonos hozzájárulása mindenképpen szükséges hozzá, de az ezt szabályozó, 2001-es kormányrendelet nem utalja egyértelműen például jegyzői hatáskörbe az engedély kibocsátását. Ám legyünk őszinték: aligha látunk kihelyezett táblákat például a bányatavak mellett, amik a korcsolyázásra feljogosítanának és borítékoljuk, hogy a népszerű győri Marcal-tónál vagy a Mosoni-Duna holtágánál sem fogunk ilyet találni. A soproni önkormányzat sem jelöl ki a Fertő tavon korcsolyázásra való területet, a tó jegére így csak saját felelősségünkre mehetünk rá – tudatta a városvezetés. Aki – régi jövevényszóval élve – iringálni szeretne, azt a Káposztás utcai stadion mögött felállított műjégpálya fogadja.

Tehát egy szó mint száz, jobb, ha nem mi mérjük meg szemünkkel a jég vastagságát, főként, mivel a várható hótakaró alá már végképp nem láthatunk. Pesztenlehrer Lajos megyei katasztrófavédelmi igazgató elmondta: még a szakemberek is igen szigorú feltételekkel kezdhetik a mentést, szerencsére készenlétben állnak a jégtörő csónakok, ennek híján a tűzoltók használhatnak létrát, pallót, s a mentési eljárást egyébként rendszeresen gyakorolják. Reméljük, élesben nem lesz rájuk szükség.

Olvasóink írták

  • 2. zotya975 2008. december 30. 21:26
    „Szomorú, de az is, hogy a megyeszékhelyen egy szem jégpálya van, ahol veszély nélkül lehetne korcsolyázni.”
  • 1. MTT 2008. december 30. 20:36
    „Elég szomorú, hogy erre külön fel kell hívni az ostobák figyelmét, akik ennek ellenére úgyis rá fognak merészkedni a jégre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaesett az üzletek forgalma

Magyarország - Csalóka volt a bevásárlóközpontokban hömpölygő ajándékvásárló tömeg: majd két éve… Tovább olvasom