Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Tilos a járdák sózása – de majd csak jövőre

Győr-Moson-Sopron - Rádiós, televíziós híradásokban volt hallható, hogy akár 100 ezer forintra is megbüntethető az a polgár, aki a háza előtti csúszásmentesítést sóval végzi el. A hír igaz – de nem mostantól...
A kormány tavaly év végén hozott rendeletet – 346/2008. (XII. 30.) számmal – a fás szárú növények védelméről.

Ebben van egy bekezdés, amely arról rendelkezik, hogy a járdákat tilos sóval síkosságmentesíteni. A rendeletet teljes terjedelmében a Magyar Közlöny 191. száma tartalmazza.


Idézzük az idevonatkozó részt:

5. § (2) bekezdés: belterületi közterületen – a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével – a síkosságmentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.

Érdemes azonban tovább is olvasni a rendeletet, ugyanis tartalmazza: az 5. § (2) bekezdése 2010. szeptember 1-jén lép hatályba. Vagyis van még másfél év a „felkészülésre". Általánosságban, mert a sózást az önkormányzatok helyi rendeletben is megtilthatják. Megyénkben ilyenről nem tudunk, s az országban is csak kevés helyen van.

A környezetvédők nem véletlenül hadakoznak hosszú idő óta a só ellen, az valóban óriási károkat okoz a növényekben, s nemcsak a fiatalokban, hanem az idősebb fákban is. A só közismerten tönkreteszi a cipőt, károsítja az autók gumiját, alvázát, a kerékpárgumit, idővel „megeszi" az aszfaltot, a betont is, és nem tesz jót mondjuk a kutyák mancsának sem.

A rendelet 2010. szeptember 1-jén lép hatályba. Felvételünkön Turzai Andrea, egy nappali idősek klubja vezetője tehát nem sért szabályt. Fotó: Krizsán Csaba
A rendelet 2010. szeptember 1-jén lép hatályba. Felvételünkön Turzai Andrea, egy nappali idősek klubja vezetője tehát nem sért szabályt. Fotó: Krizsán Csaba

Só helyett használható homok, sóder, hamu, a természetesen lebomló faforgács vagy a gránitkőzúzalék is. Vannak, legalábbis „feltalálói szinten" olyan anyagok, amelyek helyettesítik a sót (a praktikus, ám mindenki által utált, büdös vinaszról most ne beszéljünk). A zeolitőrlemény természetes ásványi anyag, kis mennyiségű kálcium-kloriddal (tehát nem konyhasóval) keverve jó hatásfokú olvasztásra és visszafagyás ellen is. Ráadásul nem károsítja, sőt, táplálja a növényeket. Igaz, ha kapható, a só árának duplájába kerül. Létezik egy Peridox (BAV) nevű, folyékony tartós jégmentesítő, amiből 30–40 millilitert kell kipermetezni négyzetméterenként. Magyar találmány a Transheat nevű folyékony szer, amelynek hóval érintkezve –28 fok lehet a fagyáspontja. Használnak néhol nitrogénalapú folyékony szert, oldott műtrágyát.

A sót helyettesítő anyagok a nyugat-európai országokban terjedtek el, ahol már tilos a sózás. Nagyobb mennyiségben nyilván nálunk is hozzájuthatnak (már persze, ha van pénzük rá) a közterületek síkosságmentesítésével is megbízott cégek. És a lakosság, mondjuk a családiház-, társasház-tulajdonosok? Próbaképpen megkérdeztünk két nagy győri barkácsáruházat. Útszóró só van, de azonkívül csak az egyik áruházban tudtak mást ajánlani. Tízkilós csomagban környezetbarát jégoldót, „valamilyen barna granulátumot". Még egyszer annyiba kerül, mint a só. Legkönnyebben talán homokhoz juthat az ember, de annak meg a szállítása, s főleg tárolása okozhat gondot, elsősorban a társasházaknál. S persze a munka is dupla vele, akárcsak a kőzúzalékkal, mert nemcsak kiszórni kell, hanem majd összesöpörni is.

De ha tetszik, ha nem, másfél év van rá, hogy elfelejtsük a sót a járdák síkosságmentesítésére (s aztán talán az utak szórására is).

És még valami: az ókori rómaiak nem véletlenül szórták be sóval Karthágó romjait, hogy még fű se nőjön...

Olvasóink írták

 • 9. pancser 2009. január 15. 21:20
  „A nátriumklorid mindenképpen káros a természetre ez vitathatatlan tény, akkor is, ha valaki járt Erdélyben és maga is láthatta, hogy a sóhegyek tetején erdő nőtt. Magam is kerülön a sót ha lehet, már csak azért is mert rongálja a betont, meg a diszburkolatot. Homokot meg fűrészport szoktam használni általában. Mind a kettő kellemetlen, mert a cípőre tapadva szennyezik a lakást. Sajnos a cikkben említett vegyi anyagokat kapni nem lehet. Sztem előbb rászoktatni a népet másra és utána tiltani a sózást!”
 • 8. morfi 2009. január 15. 15:43
  „Ez is csak olyan dolog ami túll van lihegve.Tudomásom szerint senkit nem tudtak még idáig megbüntetni,mert petárdázott,vagy olyan helyen cigarettázott ahol tiltva van.Azért megint csak ki fog megbüntetni azért mert a járdát lesóztam,nehogy valakinek balesetet okozzak.Én már 40 éve használlom a sót, és láss csodát,se a füvem se a fájjaim nem látták kárát.”
 • 7. álom 2009. január 15. 11:44
  „És ilyenkor hol vannak a környezetvédők,amikor az öregek ki se tudnak jönni,mert úgy csúszik az út?A segítség elférne ám!”
 • 6. zotya975 2009. január 15. 09:11
  „Értem, tehát az útkezelő továbbra ia kiszórhatja a több 100 tonna sót, az nem fogja bántani a fákat csak a lakosság ne szórja ki azt a pár tonnát, mert pont attól fognak kipusztulni a fák. Logikus. Ezentúl pedig mindenki vegyen homokot, forgácsot fűrészport, a gáztüzelésüek hamut, műtrágyát. Csak aztán nehogy megbüntessenek, mert szemetelek. Érdekes egy felfogás, a mellékutcába még tükörjég van, lehet el se jut odáíg a szóróautó, de ez nem számítt, csak Mari néni nehogy felszórj a járdát 2 marék konyhasóval, mert kidöglik a ház előtt a 100 éves nyírfa, amit ő 70 éve sóz gond nélkül. Furcsa egy világban élünk. Amúgy most törtem fel a járdáról a jeget, ahol sóztam simán feljött, ahol homokot szórtam még le van fagyva. A járdám biztos nem járt fizikaórára.”
 • 5. libellula1980 2009. január 15. 08:25
  „Nem rossz, itt már havazás előtt sóznak (Svájc), de rendesen.( Utatakat ,járdát). Le is fényképeztem a házunk előtt, mert otthon (Győr) még ilyen sótól fehér járdát nem láttam. Szilveszter éjszaka például 22h körül látom megy a sószóró autó és sóz ezerrel, csodálkoztam rajta, mert nem láttam egy hópihét, egy esőcseppet sem, nem kellett sokáig várnom, 23h körül elkezdett havazni. Nem tudom milyen sót szórnak itt, dehogy rengeteget az tuti.”
 • 4. Poltergeist 2009. január 14. 22:54
  „semmi gond természetesen akkor az önkormányzat biztosítson minden lakos számára legalább 10kg anyagot a csúszásmentesítésre.aztán meg aki ezt is ránk akarja sózni tehet egy szivességet.”
 • 3. Putyilov 2009. január 14. 21:54
  „Fogadjunk,hogy a nagy cégek továbbra is sózhatnak majd,csak a kisembert kell megfejni a méregdrága anyagokkal.”
 • 2. farkasbalintm 2009. január 14. 19:13
  „szerintem legyen mindenhol padlófűtés, akkor sózni sem kell :D
  (bocsánat, de ez kikívánkozott)”
 • 1. aarnold 2009. január 14. 14:03
  „Hello

  a magyar környezetbarát megoldások

  CMP-A - Környezetbarát magyar síkosságmentesítés:
  http://www.cmpa.hu/
  http://sikossagmentesites.hu/

  illetve
  TRANSHEAT - jégmentesítést környezetkímélő anyagokkal
  http://enveco.hu/transheat.php”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Heves jeges, avagy korizni, pecázni a kemény mínuszokban

Győr-Moson-Sopron megye – Noha Győrben nincsenek biztonságosnak ítélt, téli sportra kijelölt… Tovább olvasom