Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 25°C Még több cikk.

Tilos a guberálás!

Győr-Moson-Sopron - Mind inkább borzolja a kedélyeket az az intézkedés, amelyet több magyarországi, köztük megyei településen már bevezettek. Rendeleti úton ugyanis megtiltották a guberálást, ami kimondatlanul ugyan, de a hajléktalanok ellen irányul.
Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, milyen indokokkal került sor a szemetes konténerekben történő guberálás jogellenessé nyilvánítására. Arról van szó ugyanis, hogy számos városban higiéniai, köztisztasági indokokra hivatkozva „üldözik" a guberálást. Akit pedig tetten érnek a közterület őrei, akár 30.000 forintos pénzbírsággal is büntethetnek. Ha pedig a szerencsétlen a helyszíni penzumot megfizetni nem tudja – ami több, mint valószínű – közmunka, rosszabb esetben elzárás útján bűnhődhet.


A kisebb városok élen járnak

Mosonmagyaróváron 2005 vége óta hatályos az a köztisztaságról és hulladékgazdálkodásról szóló rendelet, amely kimondja: tilos a szeméttároló edényben kutatni, a hulladékot onnan kiszórni. Kalincsák István, a Városfejlesztési Osztály vezetője elmondta, ez a rendelet nem diszkriminatív, nem a hajléktalanok ellen irányul, pusztán a köztisztaság rendjét hivatott felügyelni. A városban egyébként több, a fedél nélkül élőket segítő intézmény működik. Cseh Judit, az Egyesített Szociális Intézmény alkalmazottja elmondta, a Hajléktalanok Átmeneti Szállása és a Hajléktalanok Nappali Melegedője mellett utcai szociális munkások is segítik önkéntesen az utcán élőket. Úgy tapasztalják, a férőhelyek száma mostanáig elegendőnek bizonyult.

Csornán idén április 1-jétől alkalmazzák azt a szabályozást, mely szerint „kihelyezett gyűjtőedényből a még használható dolgokat kiválogatni tilos". A szabályszegőket akár 30 ezer forintos pénzbírsággal is büntethetik, ami közmunkára változtatható, ha az illető nem tud, vagy nem akar fizetni. Dr. Kocsis Ottó, a Szervezési és Hatósági Osztály vezetője szerint a rendeletnek gyakorlati jelentősége nem sok van, hiszen a városban kevés a hajléktalan. Hozzátette még: korábban is volt ilyen vagy hasonló tartalmú szabályozás érvényben, amit a köztisztaság védelme indokolt.
Kapuváron 2004 márciusa óta hatályos a csornaival szó szerint megegyező szabályozás. A város jegyzője, Borsodi Tamás elmondta, hogy általában a rendeletalkotás során „mintából" dolgoznak, és csak a kifejezett helyi „specialitásokat" szövegezik maguk. Azt is megtudtuk tőle, hogy Kapuváron sem volt még példa a szabály gyakorlati alkalmazására, mivel elmondása szerint nem él fedél nélküli a városban.


Győr és Sopron, a kivételek

A győri önkormányzat Közigazgatási osztályának vezető-helyettese, Dr. Horváth Tamás a Vasárnapi Kisalföld kérdésére megerősítette, hogy Győrben nincs érvényben ilyen korlátozó szabály. Horváth Tamás szerint felettébb aggályos helyi jogszabályban rendelkezni arról, hogy a gyűjtőládákba belenyúlni nem lehet. Elmondása szerint évek óta nem volt hasonló esetből adódóan feljelentés a városban, így nem is indokolt a guberálást tiltó norma megalkotása.

Sütő Csaba, a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat vezetője szerint álságos megoldás, ha városi normatiltást vezet be. Győr város komoly összegeket szán a hajléktalanok segítésére, akiket a szolgálat alkalmazottai szinte név szerint ismernek. Ötszázon felül vannak a városban, közülük közel 270-en az intézményben élnek, a többieket pedig ételosztással segítik. „Ha valaki úgy dönt, hogy a szemetesbe teszi az ételt, kinek mi köze hozzá, hogy azt más, aki rászorul, kiveszi onnan és hasznosítja?" – kérdezte Sütő Csaba.

Sopron jegyzőjét is kerestük, aki a sajtóreferenshez irányított bennünket, ő viszont egész héten nem volt elérhető. A város internetes oldalán azonban megtalálható az a 2008-as rendelet, amely szabályozza a köztisztasággal összefüggő tevékenységet. Ahogy a megyeszékhelyen, Sopronban is a közterületek tisztán tartása oldaláról közelítenek a kérdéshez. Vagyis az utcák szennyezése és a szemetelés tiltott. Ha azonban a guberálás a környezetet nem károsítja, nincs szó korlátozásról.

Felháborodtak a hír hallatán

Megyei lakosokat kérdeztünk a guberálás tiltásáról, akik egytől egyig felháborodásuknak adtak hangot.

Figuláné Veszprémi Beáta szerint inkább ezeknek az embereknek a segítésére kellene koncentrálnia a városoknak. Sokan ugyanis a hajléktalanok közül nem mernek segítségért fordulni.
Gonda Gabriella feltette a kérdést, vajon kinek ártanak ezzel azok, akik guberálásra kényszerülnek? „Az ennél súlyosabb cselekményeket kellene inkább büntetni" – tette hozzá. 

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. s.kandi 2008. szeptember 30. 20:56
  „georgbb.
  Figyusz. Ha tudsz nekem hozni friss zsemlét hozni 8 ft-ért a teszkós kivételével megveszem tőled. A környékemen van egypár guberavera legfeljebb nekik adom hogy ne túrják szét a kukát.”
 • 20. kitekat 2008. szeptember 29. 12:17
  „Ezen felesleges rágódni, semmi sem fog változni.
  A hajléktalan ugyanúgy guberál maximum akkor ha nem látja a rendőr.
  Szerintem nagy baromság az egész, igen okos volt aki kitalálta.”
 • 19. mamuska 2008. szeptember 29. 01:16
  „Koltozkodtunk.Agyak feleslegesse valtak. Kerestuk, kinek,hova.Sehol senki. Vagy husz zsak ruha,: hova?,kinek?
  Teklefonon erdeklodtunk erre-arra, ilyen szervezet,olyan szervezet.A voroskeresztnek nincs kocsija,sajnaljak.Hajlektalanszallo, fizessunk darabjaert x osszeget,azt elviszik. Ruhat vigyuk be(azzal futenenek ,hallottam).
  Meg kene am szervezni. Allambacsinak meg kellene tamogatni.De hat ez nekunk meg magas.Talan kevesebben kotorasznanak a kukakban. Ez meg megintcsak az allam sara.”
 • 18. Győri 2008. szeptember 28. 22:19
  „Bemásoltam a cikket egy közösségi oldalra. Rekord hozzászólás érkezett. Mind helyesli, hogy Győr nem vezette be a rendeletet.

  Én sem helyeslem, hogy a guberálást büntetik. Büntessék, ha szemetelnek.”
 • 17. tricse 2008. szeptember 28. 22:07
  „Márpedig amíg az ingyenkajajegyüket eladják a neppereknek párezerért,hogy meglegyen a napi piaadag addig nehogymár elnézzem nekik,hogy szórják széjjel az énáltalam gondosan (nemolcsó)zsákba tett szemetet!

  persze lehet,hogy én vagyok a hüle”
 • 16. Mom 2008. szeptember 28. 21:22
  „Georgbb!
  A száraz zsemlye kitűnő zsemlyemorzsának... ;) Mert egyébként azt is úgy veszed a boltban, ugyebár...”
 • 15. Fafnír 2008. szeptember 28. 20:36
  „Meglehetős ostoba dolognak érzem, az ilyen rendeleteket. Ezeknek az embereknek - akár önhibájából került az utcára, akár nem - inkább segteni kell és ha a guberálás lehetősége az, akkor úgy! Amig hajléktalan az utca rendjét nem zavarja a gubival, hát tegye, szerintem senkit nem zavar.
  Na és azt se feledje senki - még az ilyen rendeleteket alkotó döntéshozók sem - bárkiből, bármikor lehet hajléktalan. Hogy stílszerű legyek, elég egy rossz döntés...”
 • 14. GUBERA VERA! 2008. szeptember 28. 20:22
  „GY FERIBÁCSI PEDIG SOK EMBERT KÉNYSZERÍT ERRE A SORSRA!MIT CSINÁL A RENDŐR A GUBERÁLÓ HAJLÉKTALANNAL?RÁCSAPJA A SZEMETES FEDELÉT VAGY MIT?IR NEKI EGY CSEKKET!NA ÉS!”
 • 13. georgbb 2008. szeptember 28. 19:42
  „s.kandi....

  Neked jólét az, ha valaki a 8 forintos zsemlét 3-4 nap után kidobja, mert már szikkadt???? A jólétet nem itt kell mérni....”
 • 12. sadassa 2008. szeptember 28. 18:50
  „vicc hogy a hajléktalanok egyetlen megélhetését is elveszik. most ki a fenét zavar hogy az a nyomorult ember elviszi a kukából ami neki kell? az igaz hogy ne dobálja szét de had vigye már el azt ami neki lehet hogy az élet, neked csak szemét. mondjuk ott fent amig 300ezer forintot keresnek minimum havonta a sok hazugságaikkal addig ugysem értik meg mi az amikor nincs.”
 • 11. Magor 2008. szeptember 28. 16:50
  „49!

  Akkor sem ez a módja....!”
 • 10. 49. 2008. szeptember 28. 16:23
  „A probléma nem ott kezdődik, hogy a kukába vájkálnak, hanem a mocsok és a kosz, amit maguk után hagynak. Senki sem a kidobott szemetét sajnálja tőlük. Az átnézett tasakok tartalmának egy része a kuka mellé kerül, amit a kommunális már nem visz el, a másik részét pedig ömlesztve rakják vissza, ami a kuka büdösödését eredményezi. A lakók rendet tartanak a saját portájuk körül, akkor már ne egy guberáló megjelenése tegye kellemetlenné az ott lakok életét.
  Ha ők nem tudnak normális higiénikus körülmények között élni, akkor már ne nekünk kelljen az ő szintjükre lesüllyedni.”
 • 9. Tabornok 2008. szeptember 28. 14:45
  „"Kalincsák István, a Városfejlesztési Osztály vezetője elmondta, ez a rendelet nem diszkriminatív, nem a hajléktalanok ellen irányul," Ez a pasi egy agytröszt. Móváron a képviselők járnak guberálni és a jólkeresők, ugye?
  Ez a szintje a közigazgatásban dolgozó vezetőknek. Bocsi, van kivétel is.”
 • 8. Magor 2008. szeptember 28. 12:27
  „Büntetendő cselekmény lett a guberálás?! Hol élünk? A jó múltkor a párom kidobta véletlenül a bankkártyáját. Meg kellett keresnünk a szemetesbe. Nagyon nem örülnék, ha emiatt a feddhetetlen életutamat besarazná! Baromság az egész! Sok rosszindulatú, gonosz, unatkozó embert fizetünk a városházán! Ezeket mind le kell váltanunk!”
 • 7. s.kandi 2008. szeptember 28. 12:13
  „6 tricse
  Úgy látszik mégsem élünk rosszabbul, ha a guberáló ételmaradékot talál.”
 • 6. tricse 2008. szeptember 28. 10:45
  „Nem rendeletek kellenének hanem tiszta,elkülönített ,zárható helyek a szeméttárolóknak,amikbe az emberek zsákokba hordanák a szemetet (szelektíve esetleg) és akkor megoldódna a helyzet és nem fordulna fel az ember gyomra mikor viszi le a szemetet a konténerbe!
  Az meg hogy ma Magyarországon embereknek a kukákból kell ennivalót kivenniük már nehogy az én saram legyen! Igenis zavar!”
 • 5. miracle 2008. szeptember 28. 10:34
  „Jól elfilozófálgatunk róla, de a helyzet az, hogy a hajléktalanok 99,9%-a úgyse tud erről, mivel nem szokott jogszabályokat olvasgatni. Főleg nem itt a neten. Egyébként is tegye föl a kezét aki közülünk tudta, hogy melyik városban mi a szabály! Na ugye.”
 • 4. tixo 2008. szeptember 28. 10:24
  „Hát engem egyáltalán nem irritál a rendelet.Nem azért zsákolom be a szemetemet ,hogy a guberálok szétszedjék,szétszórják,amit azután a szél szanaszét hord. Bár az igaz hogy, ez a rendelet nem életszerű.

  Nem a homelessek ellen vagyok. Mi pl. a felesleges ruháinkat mindig elvisszük valamelyik segélyszervezetnek.De a környékemre telepedni akaró, ideszaró ,vizelő,hányó szotyizó,guberáló alkeszokat elhajtom a fenébe!
  Bocs a vulgaritásért de ez is az igazság egyik szelete.”
 • 3. Harcona Marcos 2008. szeptember 28. 10:01
  „Okos, ügyes rendelet.
  Ki és hogyan fogja ellenőrizni, mi lesz a büntetés? Áll majd rendőr/közteres minden szemetes mellett, és helyszíni bírságol? Gondolom bankkártyát is elfogadnak majd, ha véletlenül a homeless-nél nincs 30 ropi kápé. Közmunkára kötelezés jól hangzik, csak éppen itt olyan emberekről van szó, akiknek semmi vesztenivalójuk.

  Ezzel az energiával akár a szelektív hulladékgyűjtésre is koncentrálhattak volna. Szerintem sokan tennék a ruhákat és a használható élelmet külön, ha lenne rá mód.”
 • 2. Hitetlen 2008. szeptember 28. 10:00
  „Na most aztán jól megijednek a hajléktalanok. Ha netán bűnösnek találtatnak akkor a büntetés bőrtön ugye? na mindjárt meg van oldva nakik a szállás és a kaja. Pont ezért guberálnak, hogy megtudjanak élni valahogy. És most egy ilyen fura csűr-csavarral meg oldják helyettük az okosok. "gratula"”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindent látnak, mindent hallanak

Sokan már fel sem kapják a fejüket, ha valaki manapság lehallgatási botrányról beszél. Az, hogy… Tovább olvasom