Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Tibet kincsei Győrben

Tibet kincsei címmel ismeretterjesztő szoborkiállítás nyílt Győrött a Városi Művészeti Múzeumban (Váczy Péter Gyűjtemény, Nefelejcs köz 3.)

A megnyitón köszöntőt mondott Major Péter, Tibet-Európa Alapítvány képviselője, beszédet mondott dr. Terjék József, tibetológus professzor, a Tibet Társaság elnöke.

A buddhista tanítások ezer évvel ezelőtt érkeztek meg Indiából és honosodtak meg Tibetben. Az azóta eltelt időben a tibeti buddhizmus különböző hagyományaiban a buddhista gyakorlat gazdag formakincset hozott létre. Az összetett szimbólumrendszer és a szigorú szabályokat követő alkotások Buddha időtlen bölcsességét közvetítik felénk.

Tibet kincsei Győrben - Fotó: Szük Ödön

A tibeti buddhizmus a 20. század második felében hiteles átadással rendelkező tanítók közvetítésével a nyugati kultúrába is megérkezett. A szakrális tárgyak, ahogy Tibetben, így itt Európában sem első sorban a múzeumok polcait gazdagítják, hanem a mindennapi élet használati tárgyaivá válnak. A kiállításon ennek az évszázadokon és kontinenseken átívelő tárgyi gazdagságnak lehetünk a tanúi. A bemutatott szobrok és tibeti tekercsképek (thangkák) mindig a jelen pillanatban gyökerező lehetőségre mutatnak rá, amellyel mi is élhetünk itt és most.

A tárlat megtekinthető december 6-ig, keddtől vasárnapig 10–18 óráig.

Tibet kincsei kiállítás

Helyszín: Városi Művészeti Múzeum, Váczy Péter Gyűjtemény,  Győr, Nefelejcs köz 3.
Látogatható: November 14-december 6., keddtől vasárnapig 10-18 óráig.

„Tibet kincsei" címmel kiállítás és előadássorozat kezdődött a Városi Művészeti Múzeumban. A kiállítás a tibeti buddhista hagyomány gazdag formavilágába és annak rejtett jelentéseibe enged bepillantást.

A kiállított szobrok Buddha 2500 éves bölcsességét közvetítik, egy olyan látásmódot, amely napjainkban is ugyanúgy érvényes és alkalmazható. A műalkotásokban, melyek egyben meditációs „eszközök" is, a művészi kifejezés elválaszthatatlan a belső fejlődésre való inspirációtól. A bemutatott műkincsek így nem csupán egy letűnt kultúra utolsó emlékei, hanem időtlen, minden emberben ott élő értékek közvetítői.

Előadások
Helszín: Városi Művészeti Múzeum, Esterházy-palota
November 21. szombat 17.00

Tibet művészete – a szobrok és a tekercsképek titkai. Monika Louis előadása.

November 25. szerda 17.00
Tibeti jógik a buddhista megvalósítás útján. Lahucsky Péter előadása.

Filmvetítés
Helyszín: Rómer Ház Premier terem.
November 26. csütörtök 20.00

Zangla – Csoma nyoma (2008) című film vetítése Kőrösi Csoma Sándorról, utána beszélgetés Bethlenfalvy Géza tibetológus professzorral és Bonta Zoltánnal a film rendezőjével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elfogadásra nevelnek

Tíz esztendeje tartja a kapcsolatot a koroncói II. Rákóczi Ferenc Áltanos Iskola és a Zöldmajori… Tovább olvasom