Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Tetten kéne érni a bűzforrást

Abda - A falubeliek többsége csak a tó felől érkező bűzt érzi Abdán, a polgárőrök azt is gyanítják, szippantós autó üríti abba szennyét.

Olvasói SMS: T. Illetékesek! Valami nagyon bűzlik az abdai híd és húsüzem közti tó környékén! L61

Gyanítják a környezetvédelmi hatóság helyszínen járt emberei, hogy szippantós autó üríti az abdai tóba szennyét, de az intézkedéshez tetten kellene érni az illegális hulladékelhelyezést.

A felügyelőség a lakosság segítségét kéri: aki a szippantós kocsi rendszámát meg tudja jegyezni, fel tudja írni, felhívhatja ügyeleti számukat (20/946-3772).
A bűz miatti olvasói panasszal az abdai polgármestert kerestük meg, de Szabó Zsolt csak annyit tudott mondani, hogy a tó a magyar államé, az oda vezető út sem önkormányzati tulajdon. A faluvezető is kapott bejelentést a helyi polgárőröktől, hogy valószínűleg illegálisan folyatja, üríti tartalmát szippantós autó a tóba. Ezért felhívtuk az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget. Dr. Hajdú Klára igazgatóhelyettes utánajárt a panasznak. Kollégái a helyszínen bejárták a környéket, a partot, friss szennyezés nyomait azonban nem tapasztalták. Megállapították, hogy a hely sajnos ideális az illegális szemételhelyezésre, mert nem belátható és két irányból is megközelíthető aszfaltozott úton.

Régebbi nyomokat találtak a szakemberek a parton, ami arra enged következtetni, hogy valószínűleg szippantós kocsi a tóba lógatva csövét illegálisan folyékony hulladékot helyezett el itt, beleengedte azt a természetes vízbe. Viszont ahhoz, hogy büntetni, eljárni tudjon ellene a hatóság, rajta kellene kapnia vagy legalább egy rendszámra lenne szüksége, ami alapján ellenőrizheti, hogy a szippantós autóval rendelkező cégnek van-e engedélye hulladékkezelésre és azt miképpen teszi. Ezért a felügyelőség a lakosság segítségét kéri ebben: aki a szippantós kocsi rendszámát meg tudja jegyezni, fel tudja írni, felhívhatja ügyeleti számukat (20/946-3772).

A szomszédos húsüzemnél is vizsgálódtak a felügyelőség emberei, bár a hozzánk érkezett olvasói bejelentés csak a helyszín megjelölése miatt említi a gyárat. Megállapították: kizárható esetében az illegális hulladékürítés. A holtágszerűség vízminőségét ezúttal nem vizsgálták, úgy tudják, állami tulajdon, de ezt a vízügy sem tudta megerősíteni számukra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éremgyűjtők vándorgyűlése

Győr - A Magyar Éremgyűjtők Egyesületének 39. Vándorgyűlése lesz szombaton és vasárnap (Egyetem tér… Tovább olvasom