Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Tető került a Kossuth utca 30.-ra

Győr második legnagyobb társasház-építési botrányának számító ügye megoldódni látszik.
Tető alá került a Kossuth utca 30. szám alatti épület. Az egyéves szünet után újrakezdett kivitelezés a leendő lakók reményei szerint áprilisra befejeződik. A Kossuth utca 30. szám alatti építkezés Győrött 2003 őszén félbemaradt. A társasház falai egy évig csupaszon meredtek az ég felé, és még tavaly ősszel is kérdéses volt, hogy tél előtt tető alá kerülnek-e. Decemberig ez ugyan nem jött össze, de az idei nagy havazások előtt sikerült tető alá hozni a mintegy negyvenlakásos épületet.
– Sok időt vesztettünk és még nem tudni, hogy mennyi pénzt, de most mégis örülünk.

„ Ahhoz képest, hogy mennyire bizonytalan, kilátástalannak tűnő időszakokat éltünk át, most van miben reménykednünk."
– Csupa jó jelet érzékelhettünk, úgy tűnik, lesz valami belőle, bár jóval lassabban halad az újraindított kivitelezés, mint gondoltuk – mondta el Bartha Péterné, az egyik lakás tulajdonosa.

„ Priuszos" épület

A leendő lakók által megbízott műszaki ellenőr meggyőződött arról: ami az újrakezdés óta elkészült, az minőségileg megfelelő, apróbb javításokkal elfogadható. Az építőközösség ügyvédje, dr. Horváth Gizella elmondta: valóban lassan halad azonban a munka, anyagi okok miatt. Magyarázata szerint

„ priusza" van a háznak. Az eredeti, azóta csődbe ment kivitelező több beszállítójának nem fizetett időre, ezért nehéz találni olyan alvállalkozót, mesterembert, aki itt bátran meri vállalni a munkát. A Kossuth utca 30-as számú ingatlanon már tulajdonképpen csak az hajlandó dolgozni, aki előre kapja a pénzt. A cserépért is előre kellett fizetni, a villany- és a gázhasználat intézése is nehézkes volt az előző kivitelező félbehagyott ügyei miatt.

Otthonok megmentése

A lakók számára kedvező fordulatot az hozott, hogy a felszámoló mint befejezetlen beruházást tudta értékesíteni az építési lehetőséget. Azt pályázat során a budapesti Bau-Ingenieur Kft. nyerte el, mert a környékbeli ismertebb cégek nem vállalták a befejezést. De a Bau-Ingenieur is csak az eladatlan ingatlanrészek tulajdonjogának tisztázódása után kezdhetett neki a munkának. Most végre viszont cserép került a tetőszerkezetre, azon át már nem esik be a hó. Ugyan még a szegélyezés és az ereszcsatorna nincs a helyén, de belül folynak a vakolási, a villany- és a vízszerelési munkák. A tulajdonosok megnézhetik, saját részeiken hogy haladnak feladataikkal a szakemberek. Sőt, erre a kivitelező kéri is őket. Az ügyvéd szerint április végére felépülhet végre a ház, de ez a pénzügyi ütemezés adminisztrációjától és az időjárástól is függ.

Társasházi tanulság

Mindez úgy sikerülhetett, hogy az építőközösség tagjai összefogtak, képviselőik jelentős ügyintézési feladatot vállaltak, és a felszámoló a jogszabályokat betartva együttműködött velük. Átérezte, hogy emberek sorsáról, otthonok megmentéséről van szó. Dr. Horváth Gizella az eset tapasztalatai alapján a társasházi építkezésbe „benevezőknek" azt javasolja, hogy már a kezdéskor külön bízzanak meg egy ellenőrt és a kivitelezővel szerződve biztosítsanak neki olyan jogokat, hogy belelásson az ügyekbe: figyelhesse, hogyan halad a beruházás és finanszírozása. Az is a Kossuth utcai példa tanulsága, hogy csak a teljesítés, az elvégzett munka után szabad fizetni, vagy kellő garanciát kell kérni arról, hogy a pénz nem megy el máshová, csak arra a társasházra fordítja a kivitelező, amire kapta.

Vádemelési javaslat

A Kossuth utcai építkezésről azóta, hogy a kivitelezést annak idején elkezdő győri ÁM Kft. felszámolás alá került, már többször írtunk. Legutóbb A Kossuth utcai társasház kálváriája címmel 2004. október 29-én jelent meg cikk a Kisalföldben a károsult beszállítókról, alvállalkozókról, a lakásuk átadására várók türelmetlenségéről, keserűségéről. Az írásból az is kiderült, hogy feljelentés nyomán nyomozásba kezdett a megyei rendőr-főkapitányság az ÁM Kft. ügyvezetője ellen, s azt összevonták azzal az eljárással, amit a Pénzügyi Nyomozó Igazgatóság megyei hivatala folytatott. A vizsgálatot azóta a hatóság befejezte, az ügyet vádemelési javaslattal az ügyészségnek átküldte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliókba került a csúszás

Elsősorban az Európai Unió és a magyar kormányzat hibájából két-három éves késésben van négy olyan hazai beruházás, amelyet a brüsszeli ISPA-alap is támogat – állapította meg nemrégiben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése. A csúszás a győri szennyvíztisztítónál csaknem egymilliárd forintba
került. Tovább olvasom