Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Tétnek is előnyös a szennyvíztisztító-bővítés

Győrszemerén és Tényőn akkor valósulhat meg a csatornázás, ha van hova a szennyvizet elvezetni. Ezért úgy pályázik a két falu a rendszer kivitelezésére, hogy a beruházásnak része a téti szennyvíztisztító telep fejlesztése, kibővítése.

A téti szennyvíztisztító üzemet 1994-ben adták át, ott azóta a Téten, Gyömörén, Felpécen, Kajárpécen, Sokorópátkán és Szerecsenyben keletkezett szennyvizet gyűjtik, ártalmatlanítják. A létesítmény azonban mára túlterheltté vált, teljes kapacitással működik és állapota mellett a megváltozott jogszabályok miatt is időszerűvé vált a fejlesztése. A beruházáshoz szükséges nettó 243 millió forint nagyobb részét azért sikerülhet hamar pályázati forrásból előteremteni, mert Győrszemere és Tényő is ide szeretné a szennyvizét vezetni, ehhez azonban szükség van a telep korszerűsítésére, újabb tárolómedencék kialakítására. Tehát a két falu csatornázása a városlakóknak is előnyös beruházással jár.

– A szennyvíztisztító bővítésével városunk csak nyer, mert megnövekedik kapacitása és újabb téti lakóutcák nyitása esetén megoldhatóvá válik azok szennyvízelvezetése, illetve az idetelepülő vállalkozók telephelyeinek szennyvízelvezetése is – mondta el a Kisalföldnek Kukorelli László téti polgármester, aki a várható változásokról a legutóbbi képviselő-testületi ülésen nagy számban megjelent városlakókat is tájékoztatta. Arról is beszélt, hogy a telep jól működő biztonsági rendszere megakadályozza a szaghatásokat és az esetleges kiömlést is.

Győrszemere és Tényő szennyvízcsatorna-hálózatuk kiépítésének előkészítésére, a tervezésre még tavaly nyert a Környezet és Energia Operatív Program keretében 79 millió forintos pályázati támogatást. Annak révén azóta elkészültek a lőszer-mentesítési, régészeti, talajmechanikai tanulmányok, a környezeti hatásvizsgálat, befejeződtek a községek kül- és belterületi közútjainak, közterületeinek geodéziai felmérései. A téti szennyvíztelep átalakításának terve, engedélyei is rendelkezésre állnak.

A projekt második üteme már a kivitelezésről, a tervek megvalósításáról szól, amihez a két falu 2,4 milliárd forintot igényel. A napokban adják be az erre vonatkozó pályázatot. Gyors és sikeres elbírálás esetén Horváth Gyula győrszemerei polgármester szerint jövő év elején elkezdődhetnek a munkálatok és 2012-re befejeződhetnek mind a két községben és a téti telepen is. Akkor megszűnhet Szemerén és Tényőn is a drága szippantós szennyvízszállítás és az azzal járó bűz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrbe is megérkezett a megújult Isuzu D-Max!

A dízelmotorjairól méltán híres Isuzu már Magyarországon is képviselteti magát. (x) Tovább olvasom