Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Téti vállalkozó a legjobb tíz között

Egy intarziakészítő és -bemutató műhely tervével bekerült a tíz legjobb közé egy téti vállalkozó „Az év üzleti terve” pályázaton.
Hiába régi szakma az intarziakészítés, Magyarországon alig néhányan művelik, pár évvel ezelőtt még az oktatása is megszűnt. A téti Kránitzné Rikker Ildikó tíz éve asztalos édesapja biztatására fogott bele a szakma művelésébe.

Vonzódott a régi, míves tárgyakhoz, elvarázsolták a különböző színű és mintájú, hajszálvékony falapokból kirakott minták, az ősi anyagban rejlő lehetőségek.

Ma családi házuk alagsorában, egy kis műhelyben készíti a szebbnél szebb mesterműveket. Álma, hogy kibővítse és a legmodernebb technikával szerelje fel a műhelyt, ahol a látogatók és vásárlók bepillanthatnak e régi mesterség kulisszái mögé.

A legnagyobb baj szerinte ugyanis az, hogy az emberek nem is tudnak róla, hogy ma is létezik, s azt végképp nem gondolnák, hogy a modern lakberendezésben is van létjogosultsága.

Ildikó tervének megvalósításához több millió forint kellene, ami elérhetetlen álomnak tűnt – legalábbis addig, amíg meg nem pillantotta az interneten a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, a Magyar Rádió és a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. közös pályázati felhívását, mellyel az ország legjobb üzleti tervét keresték. A fődíj csábító: négymillió forint, amely a vállalkozás fejlesztésére használható fel.

– Egy hetem volt az üzleti terv megírására, ami kevésnek tűnt, főleg, mert korábban soha nem készítettem hasonlót sem. Feleslegesnek is tartottam, de aztán kiderült, hogy nemcsak a pályázat miatt, hanem nekem is hasznos volt: segített összegezni a terveimet, ötleteimet, lehetőségeimet – mondta Ildikó, aki családi vállalkozásban belsőépítészettel foglalkozik.

Az intarziából ugyanis nem lehet megélni.
– Még – teszi hozzá optimistán, mert ha sikerül megvalósítania a tervét, tömegek ismerhetik meg ezt a művészetet, s azt is el tudja képzelni, hogy a térségbe érkező turisták egyik programja legyen a műhely meglátogatása. Mi több, szeretné oktatni is a szakmát, s üzletében más kézműveseknek is megadni a bemutatkozás lehetőségét.
A húszoldalas üzleti terv végül összeállt, s a szakmai zsűri döntése alapján bekerült a legjobb tíz közé, melyekből őszre választják ki a legjobbat.

A téti vállalkozó teljes tervének megvalósítása 8 millió forintba kerülne; ebben nemcsak egy üzlettel és bemutatóteremmel kiegészített műhely felépítése szerepel, hanem egy modern lézergravírozó berendezés megvásárlása is, amely Ildikó szerint csodákra képes. Így sem panaszkodhat, keze alól finoman megmunkált képek, fabetétek, tálcák tucatjai kerülnek ki nap mint nap. Az igazi szerelem azonban a bútorkészítés, ami nem csoda, hiszen az intarzia évszázadokon át berendezési tárgyakat díszített. Ildikó pedig mindent megtesz, hogy ne haljon ki ez a csodálatos mesterség, s igyekszik a modern elvárásoknak is megfelelni.

– A legtöbben azt hiszik, hogy ez a technika csak finom stílbútorok, elegáns darabok díszítésére alkalmas, pedig bármilyen minta kihozható a fából. Most éppen azték motívumokkal dolgozom, de a divatos minimál stílushoz is illik, gyönyörű geometrikus mintákat lehet készíteni! – mutatja a valóban csodaszép munkákat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgári engedetlenség a GYSEV ellen?

Borkai Zsolt, a Fidesz győri polgármesterjelöltje és Horváth László, Marcal II. önkormányzati… Tovább olvasom