Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Téti nyugdíjasok a bíróság előtt

A Győri Városi Bíróságra idézték be azokat a téti időseket, akik még decemberben kényszerűen költöztek ki az egykori nyugdíjaspanzióból.
Az egykori és jelenleg átépítés alatt álló otthonból összesen tizenketten költöztek ki kényszerűen – közülük szerdán hat idős jelent meg a bíróságon. A jelenlegi tulajdonosként bejegyzett Senium Kft. tulajdonosára, valamint a cég jogi képviselőjére azonban hiába vártak. Az új tulajdonos egyenként is több százezer forint megfizetését követeli bíróság útján az idősektől, akik közül többen nem is értik, életük alkonyán hogyan juthattak ilyen méltatlan, kiszolgáltatott helyzetbe.

Jogerős bírósági ítélet

A helyzet tényleges megértéséhez hozzátartozik, hogy az ingatlant korábban bérlő M.-né V. V. bérleti jogviszonyát még 1999. október 31-én az új tulajdonos Senium felmondta, így M.-né nem hasznosíthatta volna az ingatlant. A felmondás jogszerűségéről jogerős bírósági ítélet szól, eszerint pedig a volt tulajdonos nem adhatta volna el az elhalálozás vagy elköltözés miatt megürülő lakrészeket. Pedig folyamatosan ezt tette.
– Hévízről két és fél éve kerültem ide – mondta az egykor hivatásos katonaként szolgáló Gyenes Béla, aki a Balaton mellől költözött Tétre.

– A zöldövezeti rész, minden körülmény tetszett, csak akkor fogtam gyanút, amikor rossz hírekről hallottam az itt élő emberektől. Honnan is tudhattam volna, hogy a volt tulajdonos kereskedik ezekkel a helyekkel?
Török Erzsébet nyugdíja mindössze 26 ezer forint. Azért ennyi, mert a hetven felett járó asszony 45 évig Afrikában élt, s itthon mindössze 10 évnyi munkaviszonyt tudott igazolni. P maradt utoljára az otthonban, akkor is kitartott, amikor már az épületben kikapcsolták a villanyt.

Otthonból albérletbe, tisztiszállóra

Idővel azonban Erzsi néni holmiját, bútorait is egy traktorra pakolták, s elszállították a Máltai Szeretetszolgálat helyi raktárába. Az asszonyt – a Kisalföld cikke nyomán – egy péri család fogadta be, négyen helyben találtak albérletet, két idős asszonyt – átmenetileg – kórházba utaltak. Gyenes Bélát – hivatásos katonai szolgálatára való tekintettel – a győri tisztiszállón fogadták be. Bérleti szerződése azonban csak fél évre szól. Özvegy Kovács Ferencné Lilike albérletbe kényszerült, tőle 350 ezer forintot követel az új tulajdonos Senium. Nem tudja előteremteni a pénzt, honnan is tudná. A nyugdíjából? Lili néni azonban bízik benne: egyszer csak kiderül az igazság. Nyugdíjaséveit azonban nem így képzelte.

Feljelentették a volt tulajdonost

Egy tavaly október 20-i dátummal kelt bírósági végzés arról szól, hogy a megtévesztett nyugdíjasok nem minősülnek önkényes lakásfoglalóknak, a bíróság ezért elutasította a végrehajtást kérő kft. kiürítés iránt benyújtott kérelmét. Az idősek közül többen feljelentették a volt tulajdonost a rendőrségen, a hírt azonban sem itt, sem az ügyészségen nem erősítették meg. A tegnapi, dr. Újvári Miklós vezette tárgyaláson elhangzott még: 1999 novembere óta 21 új lakót vett fel a régi tulajdonos, amiért mintegy 30 millió forint „használati díjat" vett át. Kérdés, ezzel az összeggel mi lett, illetve visszakapnak-e belőle bármit is a téti nyugdíjasok?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változik a behajtás a gyalogoszónába

Ha a közgyűlés igent mond, új feltételekkel lehet behajtani a győri gyalogoszónába április 1-jétől. Tovább olvasom