Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 14°C Még több cikk.

Tét: Kihúzták a rászorulók lába alól a talajt

Tét - Néhány hét alatt omlott össze az a téti cég, amely megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával nemcsak valóságos munkapiaci bravúrt hajtott végre, hanem emberek tucatjainak tette élhetőbbé, tartalmasabbá az életét. Néhány napon belül négy nagy partnerük vált meg tőlük.
Keddi számában írt arról a Kisalföld, hogy százezrekkel tartozik dolgozóinak a nyáron bezárt, fogyatékosságuk miatt megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató S. K. Oltalom Bt. üzeme. A cég vezetőjét akkor nem tudtuk elérni, most azonban elmondta, hogyan és miért omlott össze néhány hét alatt az eddig sikeres, öt éve alakult szociális foglalkoztató. Amely egyébként bizonyította, ami sokak számára lehetetlennek tűnt: tudnak olyan minőségben dolgozni, mint bármelyik átlagos üzem.

– Több nagy multicéggel, többek között a Philipsszel, a SÖKÉ-vel és a Massive lámpagyárral is sikerült leszerződnünk, s ha vért izzadva is, de megmutattuk, hogy ugyanúgy megfelelünk az európai minőségi követelményeknek, mint bárki más. Csomagolási, összeszerelési munkákat vállaltunk, törülközőket gyártottunk, közben képzéseket szerveztünk. 23 emberrel kezdtünk, s felfejlesztettük 65-re a létszámot, miközben az országban egyedülállóan folyamatosan egy orvosi team segítette a felzárkóztatást – mondja Stádler Katalin, az egykori üzem vezetője. Neki ötéves munkája van abban, hogy létrejöhetett az a cég, ahol a munka valóban lehetőséget, értelmet ad, olyan embereknek, akiknek a nyílt munkapiacon esélyük sincs. Közben olyan orvosi eredményeket értek el, amelyeket senki sem hitt volna: volt, aki öt év némaság után megszólalt, más az évek óta szedett gyógyszerét hagyhatta el, s olyan közösség kovácsolódott, hogy a dolgozók szabadságra sem nagyon akartak elmenni... De ami a legfontosabb: végre hasznosnak érezhették magukat, s a bizalmat emberfeletti akarattal, szorgalommal hálálták meg.

A válság idén év elején kezdődött, amikor mintha minden összeesküdött volna ellenük. – Az egyik munkaadónk Ukrajnába vitte a munkát, amit addig mi végeztünk, mivel ott olcsóbb a munkaerő, a másik nagyvállalat ugyanebből a megfontolásból Szlovákiába. A harmadik cégnek tulajdonosváltás miatt megváltozott a profilja, míg a negyedik bejelentette, hogy a teljes gyáregységét Kínába telepíti... – sorolja a cégvezető. „Ami pedig számunkra emberileg elfogadhatatlan, a kiemelten hátrányos munkaerőpiaci helyzetben lévő kistérségben Tét önkormányzata többszöri kérésünk ellenére sem volt hajlandó csökkenteni az üzem iparűzési adóját – sőt, még az állami támogatást is beleszámolta annak alapjába... ", mondja keserűen Stádler Katalin. A másik nagy döfés, amely a jelenlegi helyzethez vezetett, az állam felől érte a céget: még tavaly bevezették ugyanis a kötelező akkreditációt, s ezzel együtt megváltoztatták a támogatási rendszert, harmadára csökkentve a foglalkoztatottak után járó állami dotációt. Stádler Katalin szerint ezt alig néhányan fogják túlélni a hasonló cégek közül, egy felmérés szerint a tavaly akkreditált foglalkoztatók 90 százaléka felszámolás alatt, vagy annak közelében van.A téti S. K. Oltalom is: hamarosan felszámolják a céget. Mivel vagyona nincs – a hitelből vásárolt üzemépületet is a piaci áron alul értékesítette a hitelező bank, éppen fedezve a fennmaradó adósságot –, egyelőre nem tudni, mi lesz a dolgozók elmaradt bérével. Stádler Katalin nyáron még bízott a folytatásban, ám a pénzügyi válság végképp „betette a kaput": ahogy azt már év elején látni lehetett, minden vállalat igyekszik minimálisra csökkenteni bedolgozói számát, hogy saját dolgozóit megtarthassa...

Az S. K. Oltalom egykori dolgozói számára tehát egy időszak lezárult, s ez nemcsak többéves feszített munka eredményének összeomlását jelenti Stádler Katalinnak, hanem bevallása szerint a „teljes erkölcsi megsemmisülést".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hódít a Fehér varázs

Győr-Kuopió - Vasárnap volt a hazai premierje a Fehér varázs, avagy a metemorfózis című színdarabnak… Tovább olvasom