Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Teszteltük az első reformfőzeléket

A hétfői menza már a májusi rendelet előírásai szerint készült, persze a közétkeztetők nem egyik napról a másikra álltak át az egészségesebb menüre.

A gyerekek nem panaszkodnak, de az is igaz, hogy régen nem volt szokás otthonról sót vinni az iskolába.

Több gyümölcs, kevesebb só, korpás zsemle és százszázalékos gyümölcslé, ez ellen nem lehet kifogás. Kérdés, hogy a gyerekek átállnak-e a sóban és cukorban szegényebb konyhára.

Több friss alapanyaggal dolgoznak a menzán, így sok a munka a menüvel.
Több friss alapanyaggal dolgoznak a menzán, így sok a munka a menüvel.

 
A Kisalföld két munkatársa egy-egy kanállal megkóstolta a tegnapi „reform-borsófőzeléket", amivel nyolc intézményt – óvodát és iskolát – láttak el Győrben a rendelet hatálybalépésének napján. A kollégák között nem volt egyetértés: egyikük egy fél kanállal több sót rakott volna bele, de öszszességében finom volt.

– Már szeptemberben elkezdtük a fokozatos átállást, ezért a gyerekek tegnap nem érezhettek változást az étrendben – mondta a három főzőkonyhát működtető győri 2. számú Gazdasági Működtető Központ vezetője, Módosné Major Katalin. Nem adható 30 százaléknál magasabb zsírtartalmú,  a 15 évesnél fiatalabbak számára  23 százaléknál magasabb zsírtartalmú húskészítmény, a bölcsisek és óvodások pedig sem sertés-, sem baromfizsírt nem kapnak az ételhez. Tíznaponta csak egyszer kerülhet bő olajban sült étel a tányérra, a bölcsődéseknek pedig egyszer sem. Az iskolás gyerekeknek 3 deciliter tejet – vagy tejkészítményt – kell magukhoz venni a nap folyamán, s például a borsófőzelék máris két decit jelent.

Nem kevés számolás kell hát a heti étrendhez, s az étkeztetőnek a jövőre is gondolni kell, hiszen 2020-ig évente 10 százalékkal kell csökkentenie az évi sómennyiséget. Ám ez a Balogh János, a Konini úti főzőkonyha élelmezésvezetője szerint a 20 százalékot is eléri, a tegnapi borsófőzelékbe – 1600 adagnál – 4 kiló só került, míg tavaly ilyenkor még 5 kilót kevertek volna bele. Számolni kell a főzelék mellé adott virsli sótartalmával is, de több gyümölcs jut az asztalra a sütemény helyett.

– A visszajelzések jók és ugyanaz az étel nálunk egy   hónap alatt legfeljebb egyszer fordul meg az étlapon – mondja az élelmezésvezető arról szólva, hogy a jogszabály erre tíznapos ütemeket írt elő.
A Kisalföld által megkérdezett tanulók finomnak tartották a tegnapi főzeléket. Maga az étrend heti összetételben alig változott – csak az alapanyag-beszerzés és a konyhai munka kíván több időt és fortélyt.

Balogh János szerint tavaly több sütemény jutott volna a diákoknak.
– Ahhoz, hogy a változás valóban végbemenjen, a szülők hozzáállására is szükség van, kevesebb chipset kellene adni a gyerekeknek – vélekedik Módosné Major Katalin.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erőszak Győrben - Előzetesben a szatír, azt mondta: rabolni akart

Harminc napra előzetes letartóztatásba került a győri szatír, akit azzal gyanúsítanak, hogy január 3-án megtámadott és megerőszakolt egy 17 éves lányt. Tovább olvasom