Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Teszt: Mit nyújt nekünk a KITUD, a megyei könyvtár új internetes rendszere?

Górcső alá vettük a megyei könyvtár új internetes szolgáltatásait. Hogyan kell használni a keresőket? Mi található a megyei wikin? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat tesztünk során.

Ahogy arról már korábban írtunk, a megyei könyvtár új internetes szolgáltatásokkal bővült, mely a KIsalföldi TUDástár - röviden KITUD - elnevezést kapta. Az oldalon található keresőket próbáltuk ki egyszerű felhasználóként.

A honlap címe: http://kitud.kkmk.hu/, de az oldalt a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár honlapjáról is elérhetjük.

Az első észrevétel, hogy a legtöbb menü használatához nincs szükség regisztrációra. Ha mégis be akarunk jelentkezni az oldalra, csupán a szokásos adatokat kell megadnunk, s azonnal meg is kapjuk a visszajelzést email-ben a sikeres regisztrációnkról.

Vegyük sorra a menüpontokat!

FŐOLDALON a legfrissebb híreket olvashatjuk a könyvtárak életéből.

A KÖNYVTÁRAK menüpont alatt a programban résztvevő könyvtárak rövid ismertetőjét találjuk meg. Mint ismeretes, a Kisalföldi Tudástárat építő könyvtárak a következők: Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár; MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet (NYUTI) HATÁR MENTI TERÜLETFEJLESZTÉSI SZAKKÖNYVTÁR; Városi Művelődési Központ és Könyvtár, Csorna; Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer.

KISALFÖLDI KATALÓGUS alatt tekinthetjük meg a Győr-Moson-Sopron megyei könyvtárak közös katalógusát. Ez az egyik újítás, amiért érdemes erre a honlapra kattintani. Tegyük fel, keresünk egy könyvet. Ha tudjuk a szerző nevét, a könyv pontos címet, akkor a Keresésre kattintunk és egyszerűen a megfelelő mezőbe beírjuk ezeket az adatokat. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy hogyan kell írni a szerzőt, akkor a Böngésző menü lehet segítségünkre. Előfordulhat, hogy nem emlékszünk a teljes címre, esetleg csak egy szó marad meg bennünk, akkor inkább a Gyorskeresésre klikkeljünk.

Az egyik legnagyobb újdonság a rendszerben, hogy ha a keresőmező alatt található Közös katalógus fülre kattintunk, amely lenyílik, s az összes könyvtárat bepipáljuk, akkor a keresés mind a négy könyvtári adatbázisban történik. Tehát, amennyiben megtaláljuk az adott kötetet, amit szeretnénk kikölcsönözni, rákattintunk a címre, s az kiadja, hogy a könyv bent van-e az adott könyvtárban, kölcsönözhető-e, ha nincs bent, akkor, mikor jár le a kölcsönzési ideje annak, aki kivette. A rekordok közötti váltás kicsit nehézkes, hiszen a sima vissza parancsra nem reagál, csupán az oldalon található nyilakkal tudunk lépkedni előre vagy hátra.

Lássuk a gyakorlatban mindezt:

1. lépés: A Kereső mezőbe beírjuk Móricz Zsigmond – Légy jó mindhalálig című regényét.

2. lépés: A Közös katalógus fület lenyitva bepipáljuk mind a négy lehetőséget, majd a Keres parancsra kattintunk.


Az így kapott 73 találat közül kiválasztjuk a nekünk megfelelőt, mi az elsőre klikkeltünk.


A most megjelenő ablakban látszik, hogy ebből a kiadásból három példánnyal rendelkezi a Csornai Városi Könyvtár, mind kölcsönözhető, viszont ebből kettő jelenleg ki van kölcsönözve (látszik a lejáratuk is), de a harmadikat kivehetjük.

Ezen a képen láthatók azok a nyilak, amelyek a rekordok közötti navigálást végzik
Ezen a képen láthatók azok a nyilak, amelyekkel a rekordok közötti navigálását végezhetjük

A felület akadálymentes formában is megtekinthető, így vakok és gyengén látók egyaránt igénybe vehetik ezt a szolgáltatást.

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI WIKI a másik innováció, amelyért érdemes ellátogatnunk az oldalra. A menüpont alatt: Betűrendes szócikk mutató és Személynév mutató található, amelyben a megyei településekről, épületekről, szobrokról, állat-, és növényfajokról, helyi népszokásokról, illetve a megyéhez köthető személyekről (, akiket életük vagy munkásságuk ideköt) olvashatunk cikkeket. Ez a funkció, abban az esetben jöhet különösen jól valakinek, ha ezen a területen kutat, itt élő történelmi és irodalmi személyekből kell felkészülnie.

A felsorolás ABC sorrendben történik az oldalon.

Találhatunk a jobb felső sarokban egy Kereső ablakot is, oda szintén beírhatjuk a keresett kifejezést, ezzel a funkcióval összetettebb kutakodást valósítható meg, hiszen az összes szócikket kidobja nekünk a rendszer, amelyben az adott kifejezés megtalálható.

Szemléltetjük egy példán keresztül ezt a különbséget:

A Győr-Moson-Sopron megyei wiki-re kattintunk, majd az oldal alján található Betűrendes szócikk mutatóra, így láthatóan az ˝Écs˝ kifejezés csak egy szócikkben jelenik meg.


Ha azonban a Keresőbe írjuk be az ˝Écs˝ kifejezést négy különböző szócikket talál a rendszer.


Amiben különbözik ez a wiki a wikipediától, – azon túl, hogy megyénkre vonatkozó szócikkeket tartalmaz – az nem más, mint hogy a szócikkek végén További forrásoknál találhatjuk azokat a könyveket, s egyéb dokumentumokat, amelyből plusz információkhoz juthat az olvasó, s a

KISALFÖLDI KATALÓGUS segítségével meg is keresheti, hogy melyik könyvtárban találja meg azokat. Továbbá némely cikknél kiemeltek tárgyszókat a szerzők (, akik minden esetben a könyvtár munkatársai voltak), amelyeket beírva a katalógusba szintén rábukkanhatnak egyéb hasznos információkra.

Az IFJÚSÁGI OLDAL szinte önálló aloldalként működik, melyen a fiatalabb korosztály számára lényeges információk találhatók. Többi között az

AJÁNLÓ, melyben a könyvtárakban található könyvekből, hangoskönyvekből, filmekből, cikkekből olvashatnak ízelítőt. Érdekes lehet még a PÁLYÁZATOK, ahol pedig épp aktuális, nekik szóló versenyfelhívásokról tájékozódhatnak.

ONLINE VETÉLKEDŐ az a menü, amely most nincs használatban, hiszen itt a könyvtárak által ezen a felületen folyó versenye zajlik, s jelenleg nincs ilyen.

Ahogy a legtöbb weblap esetében itt is van FÓRUM, azonban még nem érkezett hozzászólás.

Összességében rendkívül hasznos funkciókat kínál a KITUD internetes portál, vannak azonban még kezdeti hiányosságok, vagyis inkább felesleges gombok/funkciók a felületen, ezek viszont minden bizonnyal idővel korrigálva lesznek.

Olvasóink írták

  • 3. andrisi 2011. október 05. 10:54
    „Erdemes megnézni a konyvtar.hu oldalt is. Az országos portál, győri könyvtár pl. 43 van rajta. Jó szórakozást!”
  • 2. McFly 2011. október 01. 09:58
    „1. Igen!”
  • 1. zsukov 2011. október 01. 02:44
    „Esetleg házon kivül is elérhető ?????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrségi hajó Győrben a polgárőröknek - fotók, videó

A Felső-dunai Vízi Polgárőr Egyesület részére térítésmentesen adott át egy vízsugárhajtású kishajót… Tovább olvasom