Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Testvérkapcsolat a kultúra jegyében

Ménfőcsanak–Leusden - Tízéves a kapcsolat Leusden városa, a ménfőcsanaki Petőfi Sándor ÁMK és a sokoróalji kistérségi társulás között. Nemrégiben magyar küldöttség járt Hollandiában.
Kulturális fesztiválon mutatkoztak be a közelmúltban a sokorói kistérség amatőr képzőművészei. A leusdeni városi könyvtárban rendezett kiállításon – többek között – Sándor Péter „alkotász" üvegmunkái is láthatók, aki néhány művét a meghívó város vezetésének ajándékozta.
A látogatás alkalmával a hollandiai vendéglátók és a magyar küldöttség tagjai – Horváth Gyula, Győrszemere jelenlegi, Nagy Ferenc, a község korábbi polgármestere, Tompa Krisztián, a Téti Kistérség Sokoróalji Önkormányzat Többcélú Társulásának területfejlesztési referense, Baksa Kálmánné, a ménfőcsanaki ÁMK közművelődési egységvezetője – a kapcsolat további lehetőségeiről is tárgyaltak a testvértelepülésen.

Az együttműködés tíz évvel ezelőtt, 1997 nyarán kezdődött, amikor holland küldöttség érkezett Leusdenből, hogy kapcsolatot vegyenek fel a Tétet, Tényőt, Felpécet, Győrszemerét összefogó kistérségi társulással és a ménfőcsanaki Petőfi Sándor ÁMK-val. A kapcsolat célja, hogy egymás nemzeti kultúráját kölcsönösen megismerjék, nyelvet tanuljanak, kapcsolat alakuljon ki ifjúsági csoportok, közösségek között.

Leusden az elmúlt időszakban nagy értékű adományokkal segítette magyar partnereit. Például Tét tűzoltóautót és felszereléseket kapott, Felpécen holland közreműködéssel épült fel a labdarúgó-öltöző, a többi településre pedig iskolabútorokat, idegen nyelvű könyveket küldtek. A hollandiai magyar napokra 2003-ban az öt településről 150 tagú küldöttséget hívtak meg vendégül. Az érintett magyar települések 2004-ben holland amatőr festőket fogadtak, 2005-ben pedig hollandiai napokat szerveztek nagy sikerrel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentésben és megelőzésben is kiválók

Győr-Moson-Sopron megye - „Megnyugtató a megyének, hogy a katasztrófavédelem, azon belül a… Tovább olvasom