Kisalföld logö

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 5°C | 15°C

Testvérek a távoli Kuopióból

Győr - Népes finn küldöttség járt a megyeszékhelyen. Vezetőjüket, Oiva Voutilainen evangélikus lelkészt – aki húsz éve élteti a testvérkapcsolatot – ezüst emlékéremmel tüntette ki a győri önkormányzat.
Harminc évvel ezelőtt vette fel Győr a testvérvárosi kapcsolatot a finnországi Kuopióval. Szinte ezzel egy időben született együttműködés a győri evangélikus egyházközség és a kuopiói gyülekezet között is. Mindkét kapcsolat motorja, éltetője Oiva Voutilainen lelkész, aki szolgálatából adódóan szervezi, ápolja a kuopiói evangélikusság nemzetközi – a magyaron kívül például észt, orosz, afrikai – kapcsolatait. Ő vezette azt a küldöttséget is, amely a napokban járt a megyeszékhelyen.

A népes kuopiói küldöttség a győri városháza dísztermében. Az első sor jobb szélén a kitüntetett Oiva Voutilainen evangélikus lelkész.
A népes kuopiói küldöttség a győri városháza dísztermében. Az első sor jobb szélén a kitüntetett Oiva Voutilainen evangélikus lelkész.

– Örömünkre élő és szeretetteli a kapcsolat finn evangélikus testvéreinkkel. Hogy csak néhányat említsek a közelmúlt eseményeiből: vendégünk volt – többek között – egy kuopiói diákkórus és zenekar, de az Öregtemplomban nagy sikerrel szerepelt egy neves szólistával felnőtténekkaruk is. A mostani népes küldöttség a mi korábbi finnországi látogatásunk viszonzásaként érkezett Győrbe – nyilatkozta a vendéglátók nevében Jánosa Attila lelkész. – Most főként iskolaigazgatók, lelkészek, a kuopiói gyülekezet döntéshozói jöttek el. Így sűrű programjukban vasárnap istentisztelet is szerepelt, ahol Ilpo Rannankari esperes prédikált, elutazásuk előtt pedig különös érdeklődéssel járták végig az insula lutherana intézményeit, az iskolát, az óvodát és a szeretetházat. Úgy nyilatkoztak, hogy sokat tanultak tőlünk.

Jánosa Attila még hozzátette: a finn testvérközösség rendszeresen segíti a győri evangélikusokat. Minden évben jelentős összeget küldenek a folyók városába. Többek között így tudták kicserélni az Öregtemplom ablakait, felújítani a nádorvárosi gyülekezet közösségi termét, a lelkészlakást és környékét.

Kitüntetett finn lelkész

Az elmúlt harminc évben számos finn látogató jött Győrbe, sok-sok győri vendég járt Kuopióban, amely elsősorban Oiva Voutilainen testvérkapcsolatot ápoló munkájának eredménye. A lelkész szolgálatát az önkormányzat Dr. Kovács Pál ezüst emlékérmével ismerte el.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már 300 jelentkező a parttakarításra

Győr - A Mosoni-Duna 9 kilométeres győri szakaszának partjáról szedik össze a szemetet azok az… Tovább olvasom