Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Tervtanács: kiemelkedő a felújítási terv

Győr - „Jeles eredménnyel" ment át a műemlékes szakemberek vizsgáján a győri Széchenyi tér felújítási terve. A közműszolgáltatókat arra kéri a város: a beruházással együtt újítsák fel vezetékeiket, ha szükséges.
A műemléki tervtanács múlt kedden Budapesten tárgyalta a győri Széchenyi tér felújításának tervét. A testület hivatalos állásfoglalása a héten érkezett meg a megyeszékhelyre. A dokumentum tömören idézi Czigány Tamás tervező tervismertetését.

„Kitisztuló" utcatengely

Eszerint a szakember elmondta: a főtér jelenlegi állapotában sem funkcionálisan, sem esztétikailag nem tölti be szerepét, ezért gasztronómiai és kulturális központtá fejlesztenék. Az északi oldal gyönyörű épületsorának látványát kiszabadítanák azáltal, hogy a meglévő és a majdani vendéglátóhelyek teraszait a homlokzattól távolabb helyeznék el. Ezek egységes árnyékoló rendszerrel és bútorozással jelennének meg. Így „kitisztulna" az utca tengelye is. A kevésbé értékes nyugati oldal előtt árnyas pihenőhelyeket alakítanának ki. A bencések felőli térrész elé nagy, néhány centiméter „mély" vízmedencék, valamint a burkolatból előtörő szökőkutak kerülnének. A terv számol azzal is, hogy a Lloyd földszintjén a vendéglátásé lesz a főszerep, mondjuk kávéház nyílik.

„Például szolgálhat"

A testület a tervet jóváhagyásra ajánlotta, általános megállapításként pedig két mondatot jegyzett meg: „A tervtanács a bemutatott terv szellemiségét, gondolati előkészítését kiemelkedő mélységűnek tartja. Nagyvonalú, a térfalakból levezetett térhasználati megoldásaival megvalósulása esetén például szolgálhat városi tereink megújítása során." A testület külön üdvözölte, hogy a rekonstrukció nyomán a teret nem zsúfolnák tele felszínes látványelemekkel. A tanácstagok pozitívan értékelték azt is, hogy a burkolat síkban lenne, abból nem emelkednének ki a teraszok, a vízmedencék és a szökőkutak sem. Emellett jelezték: szükségesnek tartják a homlokzatok felújítását, valamint a régészeti kutatás folytatását, de azt nem, hogy a feltárt emlékeket be is mutassák.
A tervtanács ugyanakkor két apró kritikát is megfogalmazott. Kérdésesnek nevezte a kő mellett a fa megjelenését (a teraszok ugyanis fából lennének). Ezenkívül éppen a teraszsáv ötletszerűnek tűnő felosztásában érzett a testület némi bizonytalanságot.

Szétválasztanák a köz- és a díszvilágítást

A felújítás ügyében egyébként tegnap közműegyeztetést tartottak a városházán, amelyen az E. ON, az Égáz-Dégáz, a Pannon-Víz és a T-Com képviselői vettek részt. Németh Zoltán beruházásokért felelős alpolgármester lapunknak elmondta: el szeretnék érni, hogy az esetlegesen szükséges vezetékrekonstrukciókra, -fejlesztésekre a beruházás kezdetén – azaz várhatóan jövő ősszel – kerüljön sor. Amelyik cég úgy nyilatkozik, hogy közműveivel nincs probléma, annak tíz évre garanciát kell vállalni arra, hogy miatta nem lesz szükséges megbontani az új burkolatot. A politikus szerint most még mindegyik társaságnak elegendő ideje van arra, hogy jövő évi üzleti tervében szerepeltesse az esetleges munkálatok költségeit. A szakmai fórumon a Pannon-Víz és az E. ON szakemberei jelezték, hogy vezetékeik cserére szorulnak.
Németh Zoltán hozzátette: a villamosenergia-ellátáshoz mindenképpen hozzá kell nyúlni, mert szeretnék, ha a tér több pontján lenne áramvételezési lehetőség. Jelenleg rendezvényekkor hosszú és nem túl esztétikus kábelek kígyóznak az aszfalton keresztül-kasul, a Lloyd mögül indulva. Az alpolgármester megjegyezte: az sem szerencsés, hogy a köz- és a díszvilágítás csak együtt kapcsolható fel-le, mert drága és felesleges hajnalban is teljes fényárba borítani a műemlékeket.

Hancz Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emléktáblát állítottak Harsányi Lajosnak

Rábapatona - A múlt megismerésének, az értékek megőrzésének fontosságáról beszélt Áder János… Tovább olvasom