Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Tervezni kell a környezetvédelmet!

A megyei települések közül jó néhánynak nincs környezetvédelmi programja, pedig a középtávú dokumentum elkészítését, rendszeres felülvizsgálatát jogszabály írja elő.

A környezetvédelmi törvény már 1995-ben előírta, hogy minden településnek el kell készíteni a saját környezetvédelmi programját, majd kötelesek rendszeresen felülvizsgálni, végrehajtását értékelni.

– Az önkormányzatok egy része sajnos nem veszi komolyan ezeket az előírásokat. Vagy elmulasztja programalkotási kötelezettségét, de ennél gyakoribb az, hogy az egyes beruházási, településfejlesztési döntéseknél egyszerűen figyelmen kívül hagyják a programban foglaltakat. Megtehetik, hiszen ennek semmi szankciója nincs, a ˝fejlődés˝ pedig, mint tudjuk, mindenekfelett – vélekedett egy felmérés tapasztalataira hivatkozva Kalas György környezetvédelmi jogász. – A tavalyi törvénymódosítás egyébként azt is megengedi, hogy több településre vonatkozó, kistérségi környezetvédelmi tervek készülhessenek.

A kunszigeti környezetvédelmi program egyik fő témája a hulladékgazdálkodás, amelynek fontos eredménye az Öttevénnyel közös hulladékudvar. Fotó: B. A.
A kunszigeti környezetvédelmi program egyik fő témája a hulladékgazdálkodás, amelynek fontos eredménye az Öttevénnyel közös hulladékudvar. Fotó: B. A.

Ezt a megoldást választották a Sokoróalja Térségfejlesztési Önkormányzati Társulás tagjai is. Így például Téttől Kajárpécig, Gyarmattól Rábacsécsényig, Győrszemerétől Szerecsenyig, Bodonhelytől Tényőig egységes program alapján határozták meg a talaj- és talajvízvédelemmel, a hulladékgazdálkodással, a szennyvíztisztítással és -elhelyezéssel, a levegőminőség javításával, az energiagazdálkodással, a zaj- és rezgésvédelemmel, valamint a természeti környezet megőrzésével kapcsolatos, a társuláshoz csatlakozott tizenkilenc településre külön-külön meghatározott teendőket.

Kunszigetnek önálló környezetvédelmi programja van, amit tavaly felülvizsgáltak és a jogszabály-módosításnak megfelelően frissítettek. Lendvai Ivánné polgármester elmondta: a dokumentum egyik fő témája a hulladékgazdálkodás. Ennek része volt az a projekt is, amelynek eredményeként több illegális szemétlerakót sikerült végleg felszámolni az önkormányzat területén. Hogy Kunszigeten komolyan veszik a környezet tudatos védelmét, bizonyítja az az első díj, amit szeptemberben nyertek a Magyarországi Települések Biodiverzitás Díja pályázatán.

Rábapatonán nincs külön környezetvédelmi dokumentum, hanem a településfejlesztés különböző területeit összefoglaló Harsányi-programban szerepelnek az önkormányzat témával kapcsolatos teendői. Jutasi Kálmán polgármester érdeklődésünkre megemlítette: a nemrégiben elkészült hulladékudvarral és a hulladékszigetekkel, a szennyvízelvezetés megoldásával komoly feladatokat pipálhattak ki terveik közül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszi időjárás az őszutón

Derűs időjárás örvendeztette meg az embereket a hétvégén. Tovább olvasom