Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Tervekből nincs hiány, pénz azonban nincs

Tét kulturális életének, ám eddig sem a tenni akarásból, az ötletekből volt hiány. Megyénk fiatal városának új, korszerű művelődési házra lenne szüksége a letűnt korokat idéző régi helyett.
Ugyan Győr történelmi belvárosához nem hasonlíthatóak a téti utcák, de aki mostanában végighajt a fiatal városon, nem tudja nem észrevenni a változásokat. A szálló megmagasított épületét, a nemrég nyílt múzeumot, a megszépült irodákat, a polgármesteri hivatal virágos előkertjét. Ám ahogy a művelődési házhoz ér, mintha több évtizedet visszaugrana az időben.

A hajdanvolt korszakokat idéző színházteremben pedig csak fokozódik ez az érzés: utoljára 1988-ban újították fel, amikor a színpad felett a tető le akart szakadni. És az egyetlen klubhelyiséget jelentő terem sem okoz kellemes csalódást a korábbi benyomásokhoz képest. Az intézmény vezetője viszont új. Bubernik Eszter alig egy hónapja került elődje helyére, aki a gyermeknevelés mellett döntött.

Tévétől a teázásig

A 26 éves művelődésszervező feladatához tartozik többek közt a negyedévente megjelenő Szülőföldem című újság összeállítása, a városi tévé és a helytörténeti kiállítás működtetése. A hagyományos ünnepségek, szórakoztató programok, például a városnap szervezése mellett tájékoztató, egészségmegőrző előadásokkal akar foglalkozni, mert tapasztalatai szerint az utóbbi időben erre mutatkozott igény. Népszerűek az úti beszámolókkal egybekötött teázások is.

Az intézményt a művészeti csoportok tagjain kívül (fúvószenekar, mazsorettek) inkább idősek (nyugdíjas-, cukorbetegklub) és gyermekek látogatják. Nagyobb rendezvényekre, koncertekre ugyan nincs pénz, de az új vezető szeretne a fiataloknak alkotótábor jellegű programokat szervezni. Fontos dolga a pályázatfigyelés is, a technikai lehetőségek bővítése miatt.

A fiatal város megérdemelné

A polgármester is úgy véli, nagy szükség lenne egy új művelődési házra. Tét mint térségi központ megérdemelné, hogy ezt a fajta szándékát segítsék, de az önkormányzat háromszor is hiába pályázott a Belügyminisztériumhoz céltámogatásért. Szabó Ferenctől megtudtuk, hogy a település hamarosan újabb pályázatot ad be, hogy a szükséges 500 millió forintot előteremtse. A látványtervek szerint az új épület a régi közelében, az önkormányzat, az iskola, az óvoda, az Európa-ház mellett állna.

Méltó központra vágynak

Szintén pályázati támogatást igényel Tét a városszerű központ kialakításához. Ha az iskola központi épületét új résszel bővíthetnék, akkor a tagépületből odaköltözhetnének a diákok. Azt lebontva és a település legközpontibb helyén, a Győri és a Fő utca kereszteződésében – ott, ahol a megyeszékhely felől érkezők eldönthetik, hogy Pápa vagy a Rábaköz felé mennek-e tovább –, a Kisfaludy Kerékpáros Panzióval szemben, a templom, az okmányiroda és a helytörténeti múzeum szomszédságában egy, a helység rangjához méltó tér fogadhatná az utazókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A róka ismét ravaszabb volt

Romándon már megszületett a határozat az iskola mellett ólálkodó rókák kilövéséről. Az engedélyezési… Tovább olvasom