Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Terrorcselekmény a vád a győri túszejtő ellen

Hivatalos személy elleni emberölési kísérlettel, terrorcselekménnyel vádolják a győri túszejtőt, akinek tette országos vihart kavart idén augusztusban. A tárgyalás várhatóan a jövő év elején kezdődik.
A központi ügyészségi nyomozóhivatal képviseli a vádat, amely szerint a harmincnyolc éves férfi túszul ejtett Győrött egy hölgyet, a kiérkező rendőröktől fegyvert követelt, s végül kis híján megölt egy ezredest. Ha a vád beigazolódik, életfogytig tartó szabadságvesztésre is számíthat a mosonmagyaróvári elkövető, aki máig sem adott számot világosan arról: pontosan milyen cél vezérelte a megdöbbentő terrorcselekmény elkövetésekor – tájékoztatott a vádirat tartalmáról dr. Nagy Zoltán, a megyei bíróság büntetőjogi kollégiumának elnöke.
Az állomástól kezdte követni a sértettet, egészen a Baross útig, ahol már le is szólította a nőt, aki megpróbált kitérni a tolakodó útjából.

Forró augusztusi nap volt, délután fél öt, a győri sétálóutcán hatalmas tömeg, de úgy látszik, ez nem akadályozta az elkövetőt: megragadta a sértettet, s késsel fenyegetőzött, amikor az menekülni próbált. A sikoltozást meghallotta két járőr, de miközben ők a helyszínre siettek, a férfi berángatta kiszemeltjét egy papírboltba, s ott egy tizenhárom centis pengét szegezett a fogva tartott nő torkának. A személyzet szétszéledt, a túszejtőn és a halálra rémült nőn kívül csak az odaérkezett járőrök voltak jelen, akik nem adták oda fegyverüket a támadó követelésére, ehelyett sikerült értesíteniük az ügyeletet.

Az erősítés hamar megérkezett, de a túsz továbbra is a férfi szorításában reszketett, a kés még fél órán keresztül fenyegette az életét.
A válságkezelő alosztály rendőreitől egy kilenc milliméteres pisztolyt követelt, s míg Préts Sándor ezredes és a kiérkezett pszichiáter személyesen tárgyalt vele, Budapesten pedig felszállt egy helikopter a terrorelhárítókkal, ő tízpercenként figyelmeztette ellenfeleit az idő múlására. A nő halkan fel-felsírt, a férfi erősen izzadt és a padlót nézve beszélt a rendőrökkel – emlékezik vissza Préts Sándor.

Öt óra körül vizet kért a támadó, s mivel egyik kezével áldozatát tartotta, a másikkal pedig a flakonért nyúlt, a kést le kellett tennie. Ezt a másodpercet használta ki az ezredes: közéjük ugrott, a sértettet kiszabadította a szorításból, de később bevallotta: fel volt készülve, hogy amíg ő megteszi ezt a három métert, az elkövető felkapja a kést.
A lelke mélyén nem számított a döfésre, amely elől félig-meddig kitért, s talán ennek köszönhető, hogy a kés nem hatolt a szívébe.

Azonnal a földre teperték a támadót, akit ma már hivatalos személy ellen elkövetett emberölési kísérlettel és terrorcselekménnyel vádolnak. Ez utóbbi szó nem túl gyakran hangzik el magyar bíróságokon: annyit tesz, hogy a férfi nem magánszemélyt, hanem állami szervet zsarolt, s követelésének teljesítésétől tette függővé a túsz szabadulását.
Préts Sándor hamar felgyógyult, a következő héten már saját felelősségére bement a munkahelyére. Azóta sem találkozott a nővel, a vádlottat azonban épp a múlt héten látta egy szembesítés során.

– Elvégzett feladatnak tekintem ezt a mai napig, és emberként egyáltalán nem haragszom a támadómra – így az ezredes. – Az illetőről egyébként egészen a szúrásig azt hittem, beteg ember, csak utána láttam, hogy igazi bűnöző. Ez nem azt jelenti, hogy nem hittem előtte veszélyesnek. Az volt: követelte, hogy lőjük agyon, ha nem kapja meg a fegyvert. A saját életét sem féltette, így a sértett tényleg halálos veszélyben volt. Azóta sem tudom, hogy pontosan mi vezérelte, mit akart. Talán a tárgyaláson kiderül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri Hotel Klastrom vallásturisztikában utazik

A vallásturisztika erősítésében látja az előrelépés lehetőségét a győri Hotel Klastrom. A szálloda… Tovább olvasom