Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Térré válik a képernyő – legkorábban 2013 körül

Az első magyar, egyetemi szintű háromdimenziós televíziós konferenciára stílszerűen szólva a kábel mindkét végéről érkeztek érdeklődők és előadók: a térhatású tv-jelek továbbításával és a legmodernebb készülékekkel is ˝képbe kerülhettek˝ a résztvevők.

A győri Széchenyi István Egyetem szervezte meg hazánk első ˝3D˝ televíziós konferenciáját. Az egész napos, nagy érdeklődés mellett zajló minapi rendezvényen az infokommunikációs szakma adott számot új fejlesztési irányvonaláról, amely a média és a nézők számára nyitja meg a térhatású televíziózás lehetőségét. Dr. Borbély Gábor, az egyetem távközlési tanszékének vezetője kiemelte a győri villamosmérnök-képzés folyamatos, naprakész fejlődését, amiről a szakmai közönség a tanszék laboratóriumaiban is meggyőződhetett. Nem véletlenül került tehát Győrbe a rangos konferencia, az oktatók ˝képben vannak˝ a 2012-től várható digitális átállás, a HDTV-technológia és a 3D-műsortovábbítás területén. A tanszékvezető kiemelte, a mozikban hatalmas sikert elért új technológia megteremtette az otthoni felhasználás igényét, amelyhez már ma is adott az összes műszaki lehetőség. Ugyanezt hangsúlyozta a Magyar Telekom képviselője: a cég a konferenciára optikai kábelt épített ki, és budapesti szerverről játszotta be a térhatású tévéadást, alig néhány órás munka eredményeként.

A digitális televíziózás szakértője, Vári Péter adjunktus egyben az Antenna Hungária képviseletében is nyilatkozott a várható trendekről, kiemelve a magyar kiállítók, a Holografika és az Ipont mérnökeinek teljesítményét. Elmondta, az elmúlt évek HDTV-robbanásához hasonlót vár a 3D-készülékek piacán, és ha kellő számú előfizető igényli, akkor akár 2013-tól lehetséges lesz a háromdimenziós műsortovábbítás Magyarországon. A széchenyis hallgatók közül Bittera Péter foglalta össze a 3D-korszak szabványait a mai, elektronikus szemüveggel nézhető, majd szabad szemmel is térhatású 3D-képernyőktől a holografikus megoldásig. Az Astra és a Microsoft szakértői a műholdas és számítástechnikai lehetőségeket ismertették, a kiállítók között pedig a Panasonic, a Sony és a Samsung mutatta be valóban meggyőző térhatású filmek, futballközvetítés, számítógépes játékok által a „kézzel fogható" jövőt.

Technikák és árak

A mai térhatású tévék elektronikusan vezérelt, a képernyővel összehangoltan polarizált LCD-szemüvegen át nézhetők, az egyes gyártók szemüvegei azonban nem használhatók más képernyővel. A mintegy 110–130 centiméter képátlójú 3D-televíziók jelenleg 500–700 ezer forint körüli áron érhetők el, igaz, utóbbi a legnagyobb, és speciális Blue-Ray-lejátszót, két szemüveget és 6 térhatású filmet is adnak hozzá. A 3D-lejátszó ára külön körülbelül 100 ezer forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszprémvarsány és Bábolna is új mentőállomást kap

Országszerte 22 új mentőállomás épülhet európai uniós forrásból és a települési önkormányzatok ingatlanfelajánlásaiból. Tovább olvasom