Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Terményszárítók függőben

Majd minden második hazai terményszárító túllépi a kibocsátási határértékeket, holott csak októberig tart a haladék.

Még nem dőlt el, lesz-e új támogatási pályázat és meghosszabbítják-e a határidőt.

Egyelőre még működik a kajárpéci terményszárító, de könnyen lehet, hogy novembertől be kell zárnia, hasonlóan több ilyen megyei létesítményhez. A nyolcvanas évek közepén telepített berendezés a helyi Magtár Kft.-é, amely mintegy félszáz környékbeli gazda tulajdonában van. Egyikük, a felpéci Kreitl István portálunknak elmondta: olyan levegővédelmi előírásoknak kellene megfelelniük október 30-ig, amely legalább 40 millió forintos beruházást igényelne. Erre támogatás nélkül nincs esélyük, mert a fejlesztés csak nagyjából húsz év alatt térülne meg.

A bezárás nagy gondot és bevételkiesést jelentene a gazdáknak, akik utána vagy drágábban másutt száríttatnának, vagy kénytelenek lennének ˝lábról˝ eladni a termést, jóval olcsóbban, mintha néhány hétig, hónapig tárolnák.

A kajárpéci terményszárító a lakott területtől távol található. Átalakítása minimum 40 millió forintba kerülne. Képünkön Kovács Attila és Németh István rostát cserél a magtisztítón. Fotó: Bertleff And
A kajárpéci terményszárító a lakott területtől távol található. Átalakítása minimum 40 millió forintba kerülne. Képünkön Kovács Attila és Németh István rostát cserél a magtisztítón. Fotó: Bertleff András

Hazánkban mintegy kétezer terményszárító-tisztító telep üzemel, közülük 800–900-ban alkalmaznak elavult, környezetvédelmileg nem megfelelő berendezéseket.
Győr-Moson-Sopronban többen járnak hasonló cipőben. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek mintegy 60 megyei szárítóra van rálátása, s közülük jelenleg legfeljebb 40 felel meg a kibocsátási előírásoknak. Varga Tibor településfejlesztési és szakhatósági osztályvezető portálunknak elmondta: az európai uniós jogharmonizációval összhangban egy 2001-es kormányrendelet határozta meg a levegő védelmével kapcsolatos szabályokat. A terményszárítók 2010. október 30-ig kaptak haladékot, hogy kibocsátási értékeik megfeleljenek az előírtaknak, a régi típusú tornyok működése során ugyanis sok por és kukoricaléha kerül a szabadba, károsítva az egészséget.

Az agrártárca eddig mindössze egyszer, még 2008 elején írt ki pályázatot ilyen beruházásokra. A Vidékfejlesztési Minisztérium portálunkat arról tájékoztatta, hogy akkor csaknem hétszáz igénylő kapott támogatást, összesen 30,6 milliárd forintot. Hazánkban mintegy kétezer terményszárító-tisztító telep üzemel, közülük 800–900-ban alkalmaznak elavult, környezetvédelmileg nem megfelelő berendezéseket.

A tárca válaszából kiderül az is, hogy ezekben a hetekben vizsgálják felül az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott támogatási rendszert, és veszik számba a még megmaradt pénzügyi kereteket. A pályázat újbóli kiírásáról utána döntenek. A minisztérium hangsúlyozta azt is: új levegővédelmi rendeletet készítenek elő, amelynek során figyelembe veszik a terményszárítókkal kapcsolatos speciális igényeket, feltéve, ha azt az uniós irányelv lehetővé teszi. Ebben az esetben szó lehet az október 30-i határidő meghosszabbításáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robit hazavárja édesapja

Bőny - A rendőrség továbbra is eltűnés miatt keresi a 29 éves Járóka Róbertet, akit édesapja február… Tovább olvasom