Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Termelői tej a gépből

˝Családi gazdaságot irányítok Dunakilitin: nemrégiben literenként 59 forintot kínáltak a nálam termelt tejért, s hozzátették, az összeg még csökkenhet is.˝


Ez a megélhetéshez kevés, ráadásul ˝nyakig vagyok˝ hitellel – mondta Varga Miklós szerdán Abdán, a Magyarok Szövetsége szervezte tejválság-kiútkeresőn. A rendezvény Várföldi Lajos dunaszentpáli szövetkezeti elnök segélykiáltása okán jött létre. Akadnak, akik a közvetlen értékesítésben – tejautomatákban – látják a kiutat: így kihagyhatnák a feldolgozókat, kereskedőket.

˝Ötven tejelő tehenet tartunk a tizenöt éve indított családi gazdaságban. Mindig azt mondtuk:  jövőre jobb lesz. Most viszont  úgy tűnik, jövőre abbahagyjuk ezt a vállalkozást: ötvenöt forintos átvételi áron nincs értelme a folytatásnak˝ – mondta a kajárpéci Kocsis Ferenc.

Az abdai fórum jelenlévői közül többen is a kiutat a közvetlen értékesítésben látják. Hegedűs Imre, a bicskei Mezőgazdasági Zrt. elnöke elmondta: a 2500 hektáron gazdálkodó, 900 tehenet és 800 növendéket tartó társaságuk öt éve négy, később még tíz kisteherautót vásárolt.

Automatából: Horváth Szabolcs a termelőtől közvetlenül az gépbe került tejet kóstolta meg az abdai rendezvényen. Egyes vélemények szerint ez lehet a kiút a kis- és közepes gazdák számára a tejválságbó
Automatából: Horváth Szabolcs a termelőtől közvetlenül az gépbe került tejet kóstolta meg az abdai rendezvényen. Egyes vélemények szerint ez lehet a kiút a kis- és közepes gazdák számára a tejválságból. Fotó: K. Cs.

Közvetlenül a fogyasztókhoz szállítják a tejet. ˝Ezek több hasznot hoztak, mint a telep˝ – mondta. Hozzátette: nemrég tejautomatákat is vásároltak.

˝Egy óra alatt hűtve Piri néni poharában ott a friss, minőségi magyar tej. Az ultrapasztőrzött külföldi és eközött óriási a különbség˝ – mondta.

A már említett Varga Miklós is próbálkozott a házi értékesítéssel (˝kisebb-nagyobb sikerrel˝), s egy automatából is ihatják a nála termelt tejet. „Sok idő elmegy így, s a gazdaságot is át kellett szervezni. Ráadásul nem elég a minőség, az íz is számít. Ha a tehenek átmennek a szomszédba, s poshadt almát esznek, azt megérzik a fogyasztók˝ – mondta.

A fertődi Nagy Ferenc 150 fejőstehenet tart, s az automatáit Sopronba is kihelyezte. ˝Százhúsz forintért árulom a gépből, drágábban nem kell a vásárlóknak. Az üzemeltetés költségét, az adót, a bérleti díjat, a benzin árát levonva nem sokkal járok jobban, mintha alig 60 forintért átvennék tőlem.˝ Hegedűs Imre szerint nem szabad 120 forintért árulni (ő 180-ért adja), mert ezzel a másik magyar termelőt is nehéz helyzetbe hozzák.

Birinyi István tejautomaták értékesítésével foglalkozik: számításai szerint egy ilyen szerkezet  fél éven belül visszahozza az árát, mely 1–1,2 millió forint.

Olvasóink írták

 • 17. lótusz 2010. január 07. 10:42
  „nem is kell az uniós mocsok, a tejet nemlátott tejnek nevezett víz. olcsóbb is a gépi és a gazdáknak is jót teszünk.”
 • 16. Agent 2009. december 14. 15:44
  „14. azért amikor pl. szerződést írsz, vagy árajánlatot, akkor jobban figyelj erre, mert utána az ügyfél nem fog többet fizetni a leírtnál, sőt, szólni sem fog, hogy esetleg hibáztál:)”
 • 15. Agent 2009. december 14. 15:43
  „nálam a 600HUF továbbra sem 600e HUF, vagy 600k HUF, vagy 600000 HUF:) ennyiből simán, ez tény:)”
 • 14. fióka 2009. december 14. 12:36
  „Agent 2009.12.14. 08:06--->Ja az ezer igaz lemaradt a 600 után gondoltam van annyi esze egy embernek,hogy nem 100ft tételben gondolkodik.Tévedtem.”
 • 13. fióka 2009. december 14. 12:32
  „Agent 2009.12.14. 08:06--->hát öreg nagyon mellé nyúltál ugyanis ilyennel és ennél kicsit komlikáltabb gépeket gyártatok többek között.Úgy,hogy jobb lett volna ha kicsit gondolkodol mielőtt megszólalsz!”
 • 12. Agent 2009. december 14. 08:06
  „600 Ft-ból egy full rozsdamentes koracél géped teljes műszerezettséggel, hűtővel, adagolóval, stb. Szerintem jobb lett volna meg sem szólalnod, ha ennyire nincsen fogalmad a dologról:)”
 • 11. fióka 2009. december 14. 07:04
  „Igen pozítív dolog végre TEJET ihat az ember , Birinyi úrnak üzenem ezt a gépet műszakilag kb600 huf-ból meg lehet csinálni jó kis haszon van a gépen :D ,de legalább amimkijön belőle látott tehenet ellenben az üzletekben forgalmazott tejakárminek a 86% nem”
 • 10. pancser 2009. december 13. 15:42
  „8-9! Ahhoz, hogy valaki tárgyilagos lehessen, olvasni kell, ismerteket szerezni, azután meg gondolkodni. Különben nem értetek semmit, mint ahogy szavaitokból kiderül! A Tesco dugig volt a hét végén, az állattartó paraszt munkáját egy hétig sem bírná a bírálója. Mellesleg a hűtőnk tele van az egyik üzletláncban vásárolt akciós dobozos magyar tejjel, a gyerekek kedvence a Turó Rudi! Az élet sokoldalú csak sokan, főleg a tudatlanok hiszik egyszerűnek. Az viszont általános elv, hogy becsüljük egymás munkáját!”
 • 9. Zotya13 2009. december 13. 01:04
  „7-hez azt írtad : Élelemért, egy szelet kenyérért adtak már arany pecsétgyűrűt is, gyermekek tízezerei haltak meg, mert nem jutottak tejhez
  Na ezért nem szabadna a tejet kiöntögetni, meg a gabonát égetni, hanem a szegényeknek adni !!
  Akkor nem lenne róluk ilyen a véleményem .”
 • 8. uribe 2009. december 12. 19:08
  „Hülyegyerek. A mútkor még a teszkókat nyaltad.”
 • 7. pancser 2009. december 12. 15:02
  „6-hoz! Nagyon durva vagy ezekhez azemberekhez. Nem ezt a hangnemet érdemlik. Nem tudom van-e kutyád macskád amit gondozni kell. Aki erre tette fel az életét, az hajnali 4 órakor az istállóban van és este 8-kor fejezi be. A pénzét a hiteleket ide fektette. Ez egy olyan vállakozási forma, amit nem könnyű felszámolni. Általában falun van, nem lehet eladni az épületeket, a teheneket addig etetni kell míg nálad vannak. Sajnos vannak ellenpéldák, hogy a gazdaságot a tulaj a sorsára hagyta, disznók falták fel egymást, tehenek pusztultak éhen. Most az van Európában az ágazatban, hogy mindenki ráfizet, az a kérdés csupán ki bírja tovább. aki bírja és megmarad reménykedhet egy megfelelő árszintben. Tudod, az élelmiszer nem közönséges áru, ezt még megtudhatod, de jobb lenne ha nem. Élelemért, egy szelet kenyérért adtak már arany pecsétgyűrűt is, gyermekek tízezerei haltak meg, mert nem jutottak tejhez. Ezért minden ország, ha van felelős kormánya egy bizonyos szintű élelmiszer termelést még kedvezőtlen adottságok esetén is fenntart, ha kell akkor a más ágazatokból elvett pénzből. Ezt csak az nem érti, aki nem akarja!”
 • 6. Zotya13 2009. december 12. 11:14
  „Az a helyzet, hogy a gazdák mindig panaszkodnak. Fagy volt, szárazság stb. Az államtól várták,várják a segítséget,vagyis az adófizetők pénzét. Miért nem tudnak összeállni? Nem is volt régen olyan rossz ám az a TSZ !
  Gépesítsenek,termeljenek meg mindent ami kell. Ma már kényelmesek az emberek, és érzékenyek a pénzükre. Amíg akcióban lehet kapni 109-ért tejet, vagy annak mondott valamit, akkor nem fognak kiadni jelentősen többet a friss tejért.Győrben jelentős eltérések vannak az automata tejek között. 120-tól, ami reális,180 -ig.Ahol 160 és 180, lassan le is szerelik, mert nem viszik! Ja? A gazdákról a meg van a véleményem! Amióta kiöntötték az aszfaltra, és égették a búzát!!! Sokan szívesen megitták volna! Na ennyire jól megy nekik!!!!!
  Nem szabad őket sajnálni! Ők sajnáltak senkit! Ez is olyan mint bármi más. A cégek is tönkre mennek ha nem tud hatékonyan termelni! A gazda se más!!”
 • 5. pancser 2009. december 11. 16:58
  „Ez a megoldás legfeljebb szinesíti a piacot, de nem oldja meg a termelők gondját, a tej sem lesz olcsóbb. Vannak hiedelmek, például a paraszt azonnal menjen a fogyasztóhoz. Igenám, de mint olvashattuk az automatából 120 Ft-ért árulni a tejet annyi mint 59 Ft-ért adni a tejiparnak. Az is igaz, hogy a tejen érződik mit fogyaszt éppen az állat, ami a tejüzemi tejnél nincsen.Szóval van gond elég. Mi lesz a végső megoldás? A tehenek egy része megy a vágóba, kisebb lesz a kínálat az árak meg mennek majd fölfelé.”
 • 4. szocdem 2009. december 11. 14:07
  „A hsz-emben a helyes szám: 30%!

  Kb ekkora haszonnal árulja a tejet a győri piacon az egyik gazda. Ismét sok sikert neki!”
 • 3. szocdem 2009. december 11. 13:51
  „Hegedűs Úr az ötlettől vezérelve mindjárt besepri az előállítási költségek, a tisztes termelői haszon, és a kiskereskedelmi eladási ár között lévő összegeket is mondván: nehogy nehéz helyzetbe kerüljön a másik termelő...
  Ki röhögtem a belemet ettől a magyarázattól - és van aki bólogat neki!!!!!
  A piacon 120 a tej literje, kb 305 haszonnal árulja a gazda. Jól teszi, sok sikert neki!”
 • 2. uribe 2009. december 11. 13:14
  „Nagyon tetszik nekem amikor azt rinyálják egyesek, hogy csak megszokásból, vagy azért mert megszokták
  végeznek x tevékenységet amiből nem tudnak megélni...:)))”
 • 1. Captain 2009. december 11. 09:44
  „Végre valami jó ötlet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamion csúszott az árokban a 85-ösön

A 85-ös főúton Ikrény térségében kamion csúszott az árokba. A Csorna felől érkezőket Ikrény felé… Tovább olvasom