Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Termálvíz ömlik a semmibe évek óta Győrszemerén

Évek óta embermagasságú sugárban ömlik a meleg víz egy kútból a győrszemerei határban. Tulajdonosai szeretnék értékesíteni a területet, de egyelőre vevők még nem jelentkeztek, így a termálkincs továbbra is kihasználatlan marad.

Egyik olvasónk fotót küldött szerkesztőségünkbe azzal a megjegyzéssel, hogy „több éve tör fel szabadon a termálvíz Győrszemere határában". Ezzel kapcsolatban megkerestük a település polgármesterét. Horváth Gyula elmondta, hogy korábban a kaposvári központú Vízkutató és Fúró Vállalat telephelye volt a terület, ahol több próbakutat fúrtak. A cég közben megszűnt, lebontatták az épületeket.

Horváth Gyula polgármester: „Évek óta hatalmas mennyiségű meleg víz ömlik ki a semmibe a szemerei határban lévő kútból.
Horváth Gyula polgármester: „Évek óta hatalmas mennyiségű meleg víz ömlik ki a semmibe a szemerei határban lévő kútból." Fotó: Bertleff András

– A jó pár melegvíz-forrásból már csak egy él. A húsz-huszonöt centi átmérőjű csövet erős csavarokkal lezárták, de a fémgyűjtők ellopták a lefojtást, így a termálvíz hosszú évek óta úgy száznyolcvan centi magasságba szökve ömlik a kútból, egy kis csatornán bele a Bakony-érbe – említette Horváth Gyula. – Brutális mennyiségű víz – több tíz liter percenként – szökött el eddig, hatalmas érték. Azt tapasztalom, hogy egyre csökken a hőmérséklete, de mivel még mindig gőzölög, ezért biztos, hogy melegebb, mint a környezete. Sajnálom, hogy kihasználatlanul maradt ez a lehetőség, pedig minden bizonnyal a helyi turizmus lényeges fellendülését eredményezné a termálvíz.

A jelenlegi tulajdonosok szeretnék eladni a területet. Ahogy egyiküktől, Kulcsár Róberttől, a Győriplast Műanyagipari Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, nincs tervük a meleg vizű kúttal.

– Igazából ez például virágkertészethez vagy lakások gazdaságos fűtéséhez lenne jól használható. Egyelőre csak érdeklődők voltak, komoly vevő még egy sem jelentkezett. Némiképp érthető, hiszen a mai magyar gazdasági helyzet nem arra készteti az embereket, hogy ipari területet vásároljanak, még akkor sem, ha az a szemereihez hasonló különleges adottsággal rendelkezik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sörözővita Marcalvárosban: elutasították a lakók birtokvédelmi kérelmét

A győri önkormányzat Hatósági Főosztálya nem látja bizonyíthatónak a lakók panaszait. A zenegépet például már hónapokkal ezelőtt elszállították. Tovább olvasom