Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Térképes trükkösök és óvatlan autósok

Térképpel a kezükben kérnek útbaigazítást azok a trükkös csalók, akiket mialatt a készséges autós útbaigazít, társuk kilopja a kocsiból az értékeket. Mások az idős emberek óvatlanságát használva jutnak pénzhez. A nagyáruházaknál az óvatlan vásárlóktól lopják el táskáikat a bűnözők.

Régi bevált és egyre újabb trükkökkel szedik rá a segítőkész és gyanútlan embereket a csalók. Az utóbbi időben térképpel a kezükben érdeklődnek különböző utcák, intézmények holléte felől a trükkösök, hogy eltereljék a kiszemelt áldozat figyelmét.

Ilyen volt legutóbb Győrben, Adyvárosban, az egyik Kodály Zoltán utcai fagylaltozónál. A trükkös csaló az egyetemet "kereste", s míg az autós segítőkészen magyarázott neki, az idegen bűntársa kilopta a gépkocsiból a sértett pénztárcáját. A környéken történt még ilyen átverés.

Bank, szolgáltató vagy éppen jószolgálati egyesület képviselőjének adják ki magukat.

A Győri Rendőrkapitányság vagyonvédelmi csoportjának vezetője, Limpók Péter főhadnagy megkeresésünkre elmondta, két sértett tett feljelentést ilyen ügyben a kapitányságon. Ez nem azt jelenti, hogy több nem volt. Azt viszont kihangsúlyozta a csoportvezető, hogy több olyan ügyük van, amikor a sértett maga tereli el a figyelmét, amit aztán a bűnözők kihasználnak.

– A nagyáruházak környékén fordul elő gyakran, hogy a vásárlók hanyagul az autó ülésére rakják a táskáikat vagy a tárcáikat, majd hátul, a csomagtartóba rakodják be a megvásárolt árut.

Nem gondolnak arra, hogy önmaguk teremtik meg azt a helyzetet, hogy figyelmetlenségüket kihasználva a bűnelkövetők az autóhoz osonva észrevétlenül ellopják értékeiket – hívta fel a figyelmet Limpók Péter.

A főhadnagy egy másik bűncselekményfajtát is említett, amit főként idős emberek becsapására alkalmaznak a bűnözők.

– Bank, szolgáltató vagy éppen jószolgálati egyesület képviselőjének adják ki magukat, mindig azzal indítanak a csalók, hogy pénzt hoztak a sértettnek, jellemzően tízezer forintot. De azzal folytatják, hogy csak
húszezres van náluk, vissza kéne adni belőle.

A hiszékeny áldozat maga mutatja meg, hol a pénze, amikor előveszi azt. Ekkor beszélgetésbe elegyednek vele a csalók, s míg az egyik leköti a figyelmét, a másik már meg is lopta az óvatlan embereket.

A főhadnagy óvatosságra int, ne hagyja senki elterelni a figyelmét, s még akkor is figyeljék értékeiket, ha jóindulatúan segítenek valakinek.

Olvasóink írták

 • 3. gbig80 2011. június 29. 22:17
  „vagy vigyél magaddal még egy embert, egy térképet, s érdeklődj az egyetem hollétéről :-) s már lesz is pár 20asod :-)”
 • 2. bojtár 2011. június 29. 13:29
  „1. pozdorja 2011.06.29. 09:34
  majd adok kölcsön:)”
 • 1. pozdorja 2011. június 29. 09:34
  „Hát én bizony nagyon ritkán tudnék felváltani egy 20000 Ft-ost. 4-5 ezer forintnál több nincs nálam általában.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ravazdi környezetszépítő pályázat

Ravazd önkormányzata "Környezetem az életem!" címmel környezetszépítő pályázatot hirdet a település… Tovább olvasom