Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Térítési díjat kérnek a külföldi diákoktól

A győri önkormányzat az új tanévben térítési díjat kér a város óvodáiba, általános és középiskoláiba járó azon külföldi diákoktól, akik után nem kap állami támogatást. A jól tanulók mentességet élveznek.

˝A közeli jó gimnáziumokban elsősorban a biológia- és a kémiaoktatás erős, én pedig nem ilyen irányban akartam tovább tanulni˝ – Papp Borbála, a győri Révai Miklós Gimnázium 11. C (matematika–angol) osztályának tanulója lapunknak ezzel magyarázta, miért jött el Dunaszerdahelyről magyar középiskolába. Döntését nem bánta meg, az azonban még nem biztos, hogy Magyarországon folytatja tanulmányait: elképzelhetőnek tartja, hogy cseh egyetemre jelentkezik jövőre.

A 12. D végzőse, Csepi Dániel viszont már tudja, hogy a győri Széchenyi István Egyetemre felvételizik idén. Ő szintén Csallóközből, Nagymegyerről érkezett a városba. ˝Szimpatikus lett Győr, és voltak itt ismerősök is˝ – indokolta négy évvel ezelőtti döntését.

A két révais diákkal együtt 185 külföldi gyerek és fiatal jár Győr önkormányzati fenntartású óvodáiba, általános és középiskoláiba.

Számuk évek óta ekörül mozog – tudtuk meg Telekes Annamáriától, a polgármesteri hivatal oktatási és kulturális osztályának középiskolai referensétől. Zömük határon túli, elsősorban szlovákiai magyar, de vannak, akik Ukrajnából vagy Romániából érkeztek, sőt, kínaiak is. A legnépszerűbbek a művészeti képzést nyújtó intézmények (a tánc- és képzőművészetibe 15, a Kovács Margitba 10 nem magyar állampolgár jár), valamint azok az iskolák, amelyek elvégzése jó elhelyezkedési eséllyel kecsegtet (a Jedliknek és a Lukácsnak 13–13 ilyen diákja van).

Egy éve 20 külföldi adta be jelentkezését valamelyik győri iskolába (ketten 5., 18-an 9. évfolyamra), akik közül 13-at vettek fel. A 2010/2011-es tanévre 12-en szeretnének Győrbe felvételt nyerni. Ők ugyanolyan felvételi procedúrán vettek részt, mint magyarországi társaik, és azonos elbírálásban részesülnek.

Papp Borbála Dunaszerdahelyről, Csepi Dániel Nagymegyerről érkezett Győrbe. Mindketten a Révaiban tanulnak. Fotó: H. Baranyai Edina
Papp Borbála Dunaszerdahelyről, Csepi Dániel Nagymegyerről érkezett Győrbe. Mindketten a Révaiban tanulnak. Fotó: H. Baranyai Edina

Telekes Annamária elmondta, hogy az állam a közoktatási törvény értelmében csak azon gyerekek után ad támogatást, akiknek valamely szülője három hónapot meghaladó tartózkodásra jogosító engedéllyel rendelkezik és keresőtevékenységet folytat hazánkban. Ennek a feltételnek a 185 érintettből mindössze 74-en felelnek meg, emiatt a város 59 millió forinttól esik el. Néhány éve az így elmaradó bevétel még nem volt ennyire jelentős, azóta azonban Szlovákiában jelentősen javultak az elhelyezkedési esélyek, így sok szülő már nem Magyarországon dolgozik.

A jogszabály ugyan eddig is lehetőséget adott arra, hogy az önkormányzat térítési díjat szedjen azoktól, akik után nem kap normatívát, de nem élt vele. A múlt heti városi közgyűlés viszont úgy döntött, hogy az új tanévben, szeptember 1-jétől kér pénzt az érintett külföldi diákoktól. Óvodában havi 10 ezer forint a tarifa, míg a 9. évfolyamosok az első félévben a megszabott legmagasabb tétel egyötödét fizetik, egyébként az összeg nagysága a tanulmányi eredménytől függ. Akik legalább 4,51-os átlagot érnek el, mentességet élveznek, a bukottak azonban mélyen a zsebükbe nyúlhatnak. Utóbbiaktól általános iskolában, gimnáziumban, nem művészeti szakközépiskolában és szakiskolában 17.500 és 21.250 forint közötti díjat, művészeti szakközépiskolában 35 ezer, művészeti általános iskolában 50 ezer forintot kérnek havonta. Telekes Annamária szerint mindezekből látható, hogy a város továbbra is segíti a jó tanulókat, de azokra, akik nem veszik komolyan győri tanulmányaikat, az eddigieknél sokkal kisebb támogatást akar fordítani.

Olvasóink írták

  • 1. urbaniastapista 2010. április 13. 08:23
    „A nem győriek mikor lesznek "külföldiek"?
    Az igazi probléma az, hogy az agglomerációból több ezren járatják győri óvodába-iskolába csemetéiket. Viszont nélkülük a felkapottabb iskolák és "alapítványaik" (tandíjszedő szervezeteik) bezárhatnának.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszi sport- és egészségnap a Barátság parkban

A Barátság parkban kocoghattak, karikával dobhattak, fekvőtámaszt nyomhattak, húzódkodhattak, vagy… Tovább olvasom