Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Térfigyelés: felvétel indul

Győri kistérség - Hét település nemrégiben több mint tizenhatmillió forintot nyert térfigyelő kamerák telepítésére.

A helyi központokból szükség esetén a rendőrség visszanézheti a felvételeket.

"Már négy térfigyelő kamera működik a település közterületein: többek közt a kultúrház környékére – a rongálások megelőzése érdekében – szereltettünk fel. Nemrégiben pályázaton nyertünk támogatást a beszerzésükre: szeretnénk tovább bővíteni a rendszert, a község elbírna még néhány kamerát" – mondta Babos Attila dunaszegi polgármester.

Dunaszeg mellett ugyanis még hat település nemrégiben összesen 16,6 millió forintot nyert térfigyelő rendszerek kiépítésére a Szigetközi Fejlesztési Tanács közreműködésével: Abda 2,4, Dunakiliti 2,5, Dunaszeg 1,2, Győr 1,9, Győrladamér 3,7, Kimle 1,6 és Kunsziget 3,3 milliós támogatást használhatott fel kamerák telepítésére. Emellett a megyei rendőr-főkapitányság 8 millió forintos támogatást kapott a közbiztonsági programjának segítésére.

Bekötve: ˝A térfigyelő kamerák felvételeit Győrladaméron is a rendszerközpontban lehet visszakeresni˝ – mutatja Tatai Zoltánné polgármester. Fotó: B. A.
Bekötve: ˝A térfigyelő kamerák felvételeit Győrladaméron is a rendszerközpontban lehet visszakeresni˝ – mutatja Tatai Zoltánné polgármester. Fotó: B. A.

A legtöbb pénzt tehát Győrladamér nyerte, ahol nemcsak térfigyelő, hanem sebességmérő rendszert is telepítettek. A pályázati összeghez közel egymilliós önrészt biztosítottak. "Három kamerát szereltünk fel az 1401-es út mellé, egyet pedig az iskolaudvarra. A településünkön található rendszerközpontban a helyi rongálások, esetleg más vétség után itt tudja a rendőrség visszakeresni a felvételeket" – mondta Tatai Zoltánné polgármester. Hozzátette: szeretnék mielőbb bővíteni a rendszert.

Akadnak olyan települések is, amelyek csak "ijesztgetésre" használnak térfigyelő kamerákat, azok ugyanis nincsenek bekötve. Ennek oka, hogy bonyolultnak és nehézkesnek tartják a rendszer működtetését. Máshol meg a már felszerelt képrögzítőről derült ki, hogy nincs jól beállítva: az utat figyelte, miközben a parkban a csemetefát kettétörő fiatalembernek csak a keze látszott a felvételen. Azóta persze átállították a képrögzítő látószögét.


A falvakban is fontosak lehetnek a térfigyelő kamerák

Ezt bizonyítja az az eset is, amikor Halászin az egyik udvarból loptak el nemrégiben egy kétmilliós kishajót. A helyi és a dunakiliti takarékszövetkezet képrögzítője felvette, amint vélhetően a rajkai határ felé vitték a vízi járművet. Ezen a nyomon indultak el a rendőrök, s elsősorban a határon túl keresik most is a kishajót.

 

Olvasóink írták

 • 20. Anikó69 2009. október 07. 14:01
  „Sajnos.”
 • 19. Truder 2009. október 07. 10:22
  „"Lásd:ilyen-olyan megmozdulásokon mennyi van." Mert oda vannak vezényelve az egész országból..”
 • 18. Anikó69 2009. október 06. 17:24
  „Szerintem értelmetlenek a kamerák.A bűnözők kitudják játszani úgyis.
  Trudernek:Szerntem bőven van rendőr,csak sokszor nem ott ahol kéne.
  Lásd:ilyen-olyan megmozdulásokon mennyi van.
  Ja,persze azok annyira nem veszélyesek mint a bűnözők járta részek.
  Hallottam hírét hogy Győrben egy bizonyos utcába csak több autóval mernek kimenni....”
 • 17. Truder 2009. október 06. 11:12
  „Fióka,hidd el engem nem érdekel,ha éppen látják a kapumat a térfigyelők..igazából letojom.Nincs üldözési mániám,hogy ezen aggódjak.Ugyanis az lesi,aki akarja,mert bárki megfigyelhet,bárki megállhat a házunk előtt, a tudtom nélkül,(meg a tied előtt is..)mert nem vagyunk mindig itthon,nem láthatom.Nem rohanok ki mi minden lassító autóra.
  Nincsenek olyan kapcsolataim,hogy zavarba kellene miattuk jönnöm.Ilyen alapon a kávéház teraszán is kifigyelhetnek...
  (A lakóhelyemen láttam valamelyik nap,hogy egy nagyon szép ház előtt,egy udvarba" befényképezett" valaki,még a kocsiját sem állította le...(szerinted??)Ez sem jogszerű,sőt már magánbirtoksértésnek is nevezhető,mert senki nem volt otthon,nem jött ki.A pasas meg visszaült a kocsiba,és elment....)
  Gondolom,nem az az elsődleges cél,hogy magánemberek kapujára legyen irányítva.Esetlegesen azért,hogy azt figyelje,hogy oda ki megy be,illetve tör be.-Az már csak puszta szerencse lenne,ha ezt éppen rögzítené egy kamera.-
  Fizikai lehetetlenség,50 méterenként rendőrt állítani,még ha megnyugtató is a jelenlétük..(megfizethetetlen)
  Egyébként meg nem vagyok kamerapárti,(sajnos nem származik előnyöm az elhelyezésükből)de ellenző sem,közömbös vagyok irántuk,sosem foglalkoztatott ez a kérdés.”
 • 16. Túrabakancs 2009. október 05. 22:16
  „49!
  Az mind semmi amit írsz...
  Engem már a gondolatrendőrség is <moderálva>!”
 • 15. 49. 2009. október 05. 20:43
  „fióka!
  Többet tudnak rólad, mint amit te el tudsz képzelni. Ha van mobil telefonod, amit magadnál hordasz, akkor sokan azt is tudják, hogy hol vagy.
  Egy nemzetközi vonaton ültem, mikor jött egy üdvözlő sms, és megköszönték, hogy igénybe vettem a szolgáltatásukat, meg jó utat kívántak.
  Nem vagyok a MÁV alkalmazottja!
  Ha átlépem a határt, úgy szintén érkezik az sms.”
 • 14. miracle 2009. október 05. 17:27
  „fióka
  Olyan vagy, mint az imbiszman.
  A portádat is az nézegeti az utcáról, aki akarja, meg közterületen is bárki sasolhatja, ahogy az orrod túrod. Nem tökmindegy, hogy ezt optika mögül, vagy a napszemüvege mögül teszi?”
 • 13. fióka 2009. október 05. 12:28
  „Truder 2009.10.05. 11:45---->akkor felteszem máshogy a kérdést.Mit csinálsz akkor ha egy kamera amely egy útszakaszt figyel teljessen látható a portád a kapubejáród?Gondolom örülsz neki milyen biztonságba vagy mert folyamatossan figyelnek!A következő kérdés honnan tudod mit és kit figyel a kamera?A telefonból meg nem kell kivenned az aksit elég ha veszel egy feltöltős kártya igaz azt is le tudják halgani csak nem tudják beazonosítani.És igen ha kell 50-ként kell a rendőr ha indokolt! Az más tészta,hogy nincs és azért tesznek fel kamerát,hogy megfigyeljenek téged a bűnözőt mindenkit ezt helyeseled te nagyon.Lehet neked bármilyen korszerű technikád az emberi intézkedés soha semmi nem fogja helyettesíteni.És mivan akkor ha mondjuk elromlik a rendszer hozzád meg épp betörnek akkor mit fogsz mondani?Hol vannak a rendőrők vagy hol vannak a kamerák mert a rendőr az rendőr a kamerának meg ha akarom az lessz a baja amit éppen akarok mondani,hogy miért nem történt rendőri intézkedés.Ez innentől kezdve a rendőrségi felelőség teljes kijátszásának melegágya,de úgylátom elfogultan csak a jó oldalát nézed ezeknek a kameráknak.Engem mindenesetre jobban megnyugtat ha látom a járöröző rendőrkocsit,de ez az én véleményem.”
 • 12. pmc 2009. október 05. 12:18
  „biztos van értelme a kameráknak ,
  de ha a rendőrnek továbbra is kevesebb joga lessz mint a cigánybünözőknek
  (kíváncsi vagyok moderáljátok-e)
  akkor nem sok értelme lessz”
 • 11. Truder 2009. október 05. 11:45
  „"Nem kamera kell,hanem ott járőrözni ahol a bűnüzök járkálnak."
  Mert szerinted bejelentik,hogy hova fognak menni?Gratulálok!50 méterenként kellene egy rendőr!Te sem gondoltad komolyan.
  Nyugodtan smacizzál,nem azt nézi a kamera.Ha a járókelők nem zavartak ebben,a térfigyelő sem kell,hogy zavarjon!”
 • 10. Truder 2009. október 05. 11:42
  „Fióka a fürdőszobám,és a közterek között azért van némi különbség...gondolkodjál,mielőtt hülyeségeket írsz.
  Nem tudom,mért vagy felháborodva,a térfigyelő rendszer már nem új dolog,azonkívül bankok,posták s.t.b. már rég be vannak kamerázva.Több rendőr akkor sem lenne az utcákon,ha nem tennének fel kamerákat.A telefonodat meg akkor is tudják ellenőrizni,ha ki van kapcsolva...vedd ki az aksit,hogy nyugodtan aludjál,de még akkor sem lehetsz biztonságban.
  Mellesleg nem leszek beoltva H1N1 ellen :)”
 • 9. Anikó69 2009. október 05. 11:39
  „Kicsit durva ez a módszer szerintem.
  Akkor már smacizni sem lehet az utcán mert kamerában nézhetik?
  Nem kamera kell,hanem ott járőrözni ahol a bűnüzök járkálnak.
  Ja,persze oda nem is mernek oda menni még kocsival sem. :)”
 • 8. fióka 2009. október 05. 09:47
  „Lobbo71 2009.10.05. 08:52--->félreérted én arra akarok rávilágítani kicsit globálissan,hogy az életed ,szabadságod nem korlátozhatja senki és semmi természetessen a törvény keretein belül és senki ,de senkire k*rv*ra-ne ne nézegessen engem egy szabad országban az engedélyem nélkül ,és örülhetsz,neki most a kamerának nyugodtan mert ezzel tükrözi a helyzetünket ,hogy igenis nincsenek rendőrők,nincsen személyes kontaktus minden autómatizálni akarnak gombnyomásra esőt fakasztani.Gondolom ez az egyszerűbb és az olcsóbb,de nem a jobb.Mindenkit mindenhol megfigyelnek mindenki telefonjába folyamatosssan belehalgat a NB minden adat egy helyre fog futni és az lessz majd idővel előbb tudják mit fogsz csinálni mint te magad.Innentől kezdve az életed egy nyitott könyv csak épp te nem láthatod.
  Truder 2009.10.05. 08:33---->nyugodjál meg annyira hatékonyan szolgálják mint H1N1-et a védőoltás.Amúgy ennyi erővel szereltessél nyugodtan a fürdőszobádba is egyet mert az is relative közterület hiszen magyar földön van az pedig az államé.”
 • 7. Truder 2009. október 05. 09:42
  „:))”
 • 6. Túrabakancs 2009. október 05. 09:28
  „Truder!
  Gondolom Hölgy fórumozó vagy. <moderálva>
  Tudod hogy hívják azt a személyt, aki a férfiasságát folyamatosan igazgatja? Hát igazgató! :)”
 • 5. Truder 2009. október 05. 09:16
  „Nekem nincs bal herém :))
  De azért mosolyogtam az írásodon Túrabakancs!”
 • 4. Lobbo71 2009. október 05. 08:52
  „Fióka, a térfigyelő kamera csak azt zavarja, akinek rejtegetnivalója van... Én örülök neki, hogy ha baj van, valaki figyel és talán időben beavatkozik.”
 • 3. Túrabakancs 2009. október 05. 08:46
  „Az tény hogy a biztonságot szolgálják a kamerák, csak az az egy a bosszantó, amikor az ember
  megvakarja a bal heréjét, és ezt látja egy /vagy sok/ kívülálló. :) Ez van, egyre több ilyen
  "nagy testvér" lesz majd felszerelve mindenhová, gondolom példát véve Amerikártól. Újvárosba
  is elkellne pár ilyen kamera.”
 • 2. Truder 2009. október 05. 08:33
  „A tér közterület,és ott az filmez,aki akar!A megfigyelő kamerák pedig a biztonságot szolgálják..”
 • 1. fióka 2009. október 05. 08:27
  „Ez mind szép és jó,de én nem attam az engedélyem senkinek,hogy filmezzenek és ez illegális és törvénysértő!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tettes ismeretlen, de Gaudí újraéled

Győr - A rendőrség lezárta a nyomozást, nem sikerült megtalálniuk azokat a tetteseket, akik nyáron… Tovább olvasom