Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Teret nyertek a szélsőségek

Győr - A tanulók több mint felét zavarná, ha roma lenne a padtársa, hetvennyolc százalékuk szerint pedig olyan pártra lenne szükség, amely nemcsak beszél, de oda is csap, ha kell – derül ki egy kutatásból. A szociológus szerint az iskolában a tanárok nem mernek politikáról beszélni.

Az ELTE, a Pécsi, a Szegedi és a Debreceni Egyetem szociológia tanszéke az Echo Survey Szociológiai Kutatóintézettel összefogva még 2006 januárjában végzett kutatást, amelyből kiderült, hogy a középiskolás diákok jelentős része hajlik a társadalmi konfliktusok erőszakos megoldására, a szabadság fogalmába pedig sokan az erőszak szabadságát is beleértik. A közéletben időközben történt események – Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde, a tévészékház ostroma – miatt a kutatást 2008-ban megismételték Budapesten, valamint Baranya, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Győr-Moson-Sopron megyére azért nem terjedt ki a vizsgálat, mert nem tudták előteremteni a felméréshez szükséges pénzt.

A közel hatezer kilencedik és tizedik osztályos középiskolás megkérdezésével készült felmérés adatai szerint más nációkkal szemben is elutasítóak a magyar tanulók – kínaival például százból 24, szlovákkal pedig 22 nem közösködne –, az eredmény nem pusztán az idegengyűlölet erősödését jelzi, hanem azt is, hogy a rászorulókkal való szolidaritás az egyik legkevésbé vallott demokratikus érték a középiskolai diákok között.

A diákok ma a magánélet védelmét tartják a demokrácia legfontosabb feladatának, a kisebbségek jogainak megóvását azonban a legkevésbé tartják annak. A fiatalok véleményét a felnőttek demokráciáról alkotott képe erősen befolyásolja. Eltérés mutatkozik viszont a korábbi felméréshez képest, hogy a középiskolások a korábbinál kevésbé toleránsak a cigányokkal, a románokkal, a szlovákokkal és a zsidókkal szemben. A demokratikus értékek rangsorában visszaesett ugyanakkor a társadalmi különbségek felszámolása, s több hellyel is csökkent az értéke a rászorulókkal való szolidaritásnak.

A szociológus szerint a szélsőséges nézetek a diákok körében egyre jobban tért hódítanak. Fotó: Kisalföld-archívum, felvételünk illusztráció
A szociológus szerint a szélsőséges nézetek a diákok körében egyre jobban tért hódítanak. Fotó: Kisalföld-archívum, felvételünk illusztráció

Egyetlen demokratikus érték van, amit következetesen elutasítanak a diákok, ez pedig a kisebbségi jogok érvényesülése. Ez nemcsak hogy kevéssé tartozik szerintük a demokrácia értékei közé, de személyesen is alig tartják fontosnak. A négy évvel ezelőtti vizsgálat egyik legmeglepőbb következtetése az volt, hogy a demokratikus elemeket fontosnak tartó, legtájékozottabb diákok voltak azok, akik leginkább elfogadták azt az antidemokratikus véleményt, hogy ˝Magyarországnak olyan pártra van szüksége, amelyik nemcsak beszél, de ha kell, oda is üt˝, illetve hogy

Magyarországon nem annyira törvényekre van szükség, mint olyan vezetőre, akiben a nép megbízik.

Tóth Péter szociológus, a győri Széchenyi István Egyetem oktatója szerint a helyzet nem jobb, hanem rosszabb lett. A szélsőséges nézetek a diákok körében egyre jobban tért hódítanak. Oka pedig a szociológus szerint az, hogy az iskolában a politikáról egyáltalán nem esik szó, a tanárok félnek ettől, nehogy a napi politika aknamezőjére tévedjenek.

– A diákoknak fogalmuk nincs, mi történt 1989 előtt, ezért nem is tudhatják, miért érték a többpártrendszer – fogalmaz Tóth Péter, aki szerint a politikából való kiábrándultságot a gyerekek otthonról hozzák. A szülők a szocializmusban szocializálódtak, s megszokták a szép csendben megúszunk mindent elvet, ezt a gyerekre is próbálják ráhúzni, ő azonban nem fogadja el.

– A szélsőség hullámokban jelentkezik Magyarországon, egyszer felível, aztán lecseng, emlékezzünk csak a Göncz Árpád államfőt kifütyülő bőrfejűekre, Potyka bácsi színre lépésére – fogalmaz Tóth Péter. – Potyka bácsi eltűnt, most pedig újra visszatért.

A szociológus szerint a győri egyetemen nincs jele a szélsőségnek, ott más a hallgatói összetétel. Ami viszont jellemző: a teljes közömbösség a politika iránt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nulla hulladék a cél

Győr–Budapest - ˝Nulla hulladék˝ címmel új programba kezdett a Hulladék Munkaszövetség… Tovább olvasom