Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Térdprotézis egy évvel később

Győr-Moson-Sopron - Alig negyed évvel azután, hogy az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) először „közhírré tétette" a kórházak várólistáit, újabb, immár frissített kiadást is publikált. Ebből az derül ki, hogy Győrben csaknem egy évvel többet kell várni egy térdprotézisműtétre, mint idén év elején.
A várólistákról mindenkinek van fogalma, akinek valaha is fájt már valamije, s ezért szakrendelésre kellett mennie. A Kisalföld nem először ír arról, hogy a szakrendeléseken van, hogy hosszú heteket, akár hónapokat kell várni, míg a beteg a kivizsgálásra, illetve a műtéti beavatkozásra időpontot kap. Így ezt a részt most nem ismételjük meg. Már csak azért sem, mert negyed éve, az EBF felmérésére hivatkozva már leközöltük a nyugat-dunántúli régió, s azon belül Győr-Moson-Sopron kórházainak várólistáját.

Negyed évvel később az Egészségbiztosítási Felügyelet újra publikálta a listákat, s – bár nem gondoltuk – meglepetés ért minket. Ugyanis a legnagyobb változást országos összehasonlításban is a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház produkálta, ahol a térdprotézisműtét várólistája csaknem egy évvel, kereken 330 nappal „gyarapodott", így most már 780 napot kell várnia annak, aki ilyen műtéti beavatkozásra szorul. De miért?
Dr. Szebeni Antal osztályvezető főorvos adta meg a választ: „Kettős oka van, egyrészt ez a legdrágább műtétfajta – csak a protézis 300 ezer forintba kerül –, s ebből éves szinten relatíve keveset, 40–45-öt végezhet el a kórházunk. Másrésztől az oly sokszor hangoztatott volumenkorlát megköti a kezünket, hiába sokkal nagyobb az igény, nem végezhetjük el a műtéti beavatkozást – emiatt pedig sajnos tovább fog duzzadni a várólista."

Kár dühöngeni, mert ettől még nem lesz több műtét Győrben. A volumenkorlát és a protézisek ára meghatározza ugyanis, mennyit operálhatnak az orvosok. Fotó: H. Baranyai Edina
Kár dühöngeni, mert ettől még nem lesz több műtét Győrben. Fotó: H. Baranyai Edina

Természetesen megnéztük a többi műtéttípust is, s a két nagy megyei kórházat tekintve annyi jelentősebb változás látható még, hogy Sopronban a térd- és a csípőprotézis-műtétek esetében is egyaránt 50 nappal nőtt a várakozási idő. Ez helyi szinten nem kevés, ugyanis nagyjából azt jelenti, hogy megduplázódott: a várólista ugyanis mindkét operációnál jelenleg 90 nap.

A volumenkorlát és a protézisek ára meghatározza, mennyit operálhatnak az orvosok. Fotó: H. Baranyai Edina
A volumenkorlát és a protézisek ára meghatározza, mennyit operálhatnak az orvosok. Fotó: H. Baranyai Edina

Mivel országos felmérésről van szó, így – igaz, más régióban – csemegézhetünk a nagy változások között. Itt van mindjárt a szintén nem túl távoli Kaposvár, ahol viszont 486 nappal csökkent a várólista a csípőprotézis-műtéteknél. Azt azért hozzá kell tennünk, hogy még így is 640 napot kell várnia a betegnek, míg műtőasztalra kerülhet. Ugyanitt a térdprotéziseknél sem sokkal kisebb a változás (455 nap), de a várakozás sem kevés: több mint másfél év, még pontosabban 671 nap.
Az új várólista új műtéttípusokat is mutat, így például a hasfali lágyéksérvműtétet implantátum beültetésével, nőgyógyászati műtétet, epekövességet... stb. Aki érintett, illetve a részletekre kíváncsi, a listát megtalálhatja itt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tervezett munkák harmadával végeztek

Győr - "Az idő igazolta, hogy a közgyűlésnek érdemes volt már tavaly decemberben megszavaznia az… Tovább olvasom