Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Teraszügy: már csak egy kérdés tisztázatlan

A teraszügyben már csak egy kérdést nem tisztáztak? Ha a győriek éjfél után haza szeretnének menni akkor van-e még busz?

Tessék megrendelni

A válasz röviden az, hogy nem. Legalábbis egyelőre. Jelenleg ugyanis Győrben 22.45-kor indul az utolsó busz (néhány munkásjárat kivételével), így hiába lehetnek nyitva mostantól éjfélig a teraszok, a tömegközlekedésre nem számíthatnak azok, akik a belvárosból mondjuk Marcalvárosba indulnának haza – busszal.

„ Ha megrendeli a város, a Kisalföld Volán természetesen ki tudja tolni a menetrendjét néhány vonalon" – mondja Pócza Mihály, a Volán-társaság vezérigazgatója. „Az olvasói felvetés jogos, csakhogy a pluszköltségeket mit gondol, kinek kell állnia...?" – teszi fel a költői kérdést dr. Kovács Lajos városi jegyző. A válasz persze sejthető: az, aki a teraszok nyitva tartását is kitolta, tehát a város. A jegyző ígéret gyanánt annyit mondott még ezzel kapcsolatban: tárgyalni kell – méghozzá várhatóan hosszan – erről a kérdésről a Volánnal.

Máshol éjfél után is járnak

Addig, amíg az illetékesek tárgyalnak, körülnéztünk, hogy a környékbeli városokban, illetve a Győrhöz hasonló városokban hogyan, pontosabban meddig működik a tömegközlekedés. Kezdjük a „szomszédokkal": Szombathelyen hétköznapokon 22.45-ig járnak a helyi buszok, a hétvégén 22.30-ig. Pápán mindennap 22.25-ig buszozhatnak a helyiek, Tatabányán pedig 22.50-ig. A környéken tehát jelentős különbséget nem látunk, igaz, ezek mind kisebb városok Győrnél.

A nagyvárosok viszont már jelentősen lehagyják megyeszékhelyünket: Pécsett 23 óráig közlekednek a buszok, Szegeden még tovább, 23.30-ig, szombaton és vasárnap ráadásul éjjel egykor és fél háromkor is indítanak járatot. Miskolcon 0.15-kor indul az utolsó busz, 0.40-kor pedig még egy villamospótló járat is szállítja az utasokat.

Ezt is le kellene zárni

A rendszer mindenhol ugyanúgy működik, tehát a Volán akkor és úgy indít járatokat, ahogy az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződésben áll. Balgaság lenne azt hinni, hogy saját költségén egy olyan változás miatt, amilyen Győrben is volt, kitolná a menetrendjét. A teraszügy tehát lezárult – a belvárosban; de nyitott maradt azok számára, akik nem ott élnek. Márpedig sok ezren vannak ők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jó mentor élete végéig segít

A győri Fókusz Egészségvédők Egyesületének tagjait fehér asztal várta a minap. Tovább olvasom