Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Teraszügy: a lakók érdeke az első

A teraszügy folytatódik: a múlt pénteki ellenőrzések után először a győri étterem-tulajdonosok ültek össze.

A teraszügy folytatódik: a múlt pénteki ellenőrzések után először a győri étterem-tulajdonosok ültek össze, s elmondták kritikájukat a városvezetés döntéséről, miszerint a teraszokat hétköznap már este tízkor be kell zárniuk; hétvégenként tizenegyig, városi rendezvényeken éjfélig tarthatnak nyitva. Csaknem ezzel egy időben Somogyi Tivadar belvárosi önkormányzati képviselő kérdésekkel fordult Balogh József polgármesterhez, Gergely Zoltán szintén belvárosi képviselő pedig jelezte, fórumot szervez a város és az étterem-tulajdonosok között. Ez utóbbira még várni kell, a levélre azonban született válasz.
Somogyi Tivadar száz aláírásra hivatkozik, amellyel a belvárosban élők tiltakoztak a Dunakapu téri rendezvények ellen – azoktól ugyanis nem tudnak pihenni. Hat kérdéssel fordult a képviselő a polgármesterhez, nagy részük az engedélyeztetésekre és az ellenőrzésekre vonatkozik, amelyekre a szokásos (jogi) választ kapja. A hatodik az igazán érdekes: „Nem tervezi a város vezetése megvizsgálni annak lehetőségét, hogy az ilyen zajos rendezvényekre ne a sűrűn lakott belvárosban kerüljön sor?"

Megerősített ellenőrzés

Balogh József győri polgármester erre azt válaszolja: „A lakossági bejelentések sokasága miatt a jövőben – a városi nagyrendezvények kivételével – csak nagyon indokolt esetben, szűk keretek között és a területi képviselővel egyeztetve szándékozunk ilyen tevékenységre engedélyt kiadni."

„ Azt némileg tolerálni kell, hogy a vendéglátóhelyek jelentős része a belvárosban koncentrálódik, és a megszokott rendezvények szokásos helyszíne is jelentős részben ide kötődik" – áll Balogh József válaszában, majd így folytatja: „Egyébként a belvároson kívüli lakókörzetekben is megszaporodott a zajos rendezvényekkel kapcsolatos szóbeli, írásos és telefonos panaszok száma.

Megítélésem szerint, ha a szórakozni vágyók és a nyugalmat kívánók között tartós meg nem értés alakul ki, a városvezetőknek a nyugalmat igénylők pártjára kell állni.

Ezt a törekvést támogatják egyébként a központi jogszabályok is."
A válasz megerősíti a Kisalföld információját, miszerint a polgármester további erősítéseket szorgalmaz, „pénzt és paripát" nem sajnál a június 23-án alakult, s azonnal akcióba is lépő ellenőrző csoport támogatására. A cél az, hogy bejelentésre egy órán belül tudják mérni és dokumentálni a zajszintet.

A belvárosban élők eddig nemigen szólaltak meg ebben a kérdésben, de cikksorozatunk első részei után volt, aki elmondta véleményét. Íme ezekből két jellemző példa:

Van, aki bírja, más nem

Titkárnőként dolgozik Győr belvárosától karnyújtásnyira a hölgy, aki elköltözött a Baross út közeléből, mert nem bírta a zajt. Mint elmondta, a teraszok azok életét keserítik meg, akik már negyven éve ott laknak. Pk akkor nem ezért vettek vagy béreltek lakást. Az idősek már nem tudnak elköltözni úgy, mint ő. Pk csak nyelnek és nyelnek, pedig pihenni szeretnének. Akik pedig fiatalabbak, ők másnap reggel dolgozni mennek, de a zajongók miatt nem tudnak pihenni.

Autóvezetést oktat, és úgy ismeri Győrt, mint a tenyerét az a fiatalember, aki szerint nem a teraszokkal van a baj, hanem a hőzöngő részegekkel. P a Széchenyi tér mellett lakik egy kis utcában. Reggelente elsöpri a garázs elől az üvegszilánkokat, és dolgozni indul. Nem teraszprobléma van, hanem járőr-, rendőrprobléma. A teraszokon még soha nem látott zajongó csoportot, a belvárosi utcákon kódorgókat viszont igen. A terasz minden élő város nyári életéhez hozzátartozik, nélkülük kevesebb lenne Győr is a belváros lakója szerint.

Azért árnyaltabb a kép

Azt, hogy mi minősül „folyamatos" panasznak, nem egy esetben elég nehéz megítélni – ezt elismeri Gergely Zoltán belvárosi képviselő, aki szintén szót kért. Mint írja: „A nyári hónapokban számos esetben éjszaka, hozzám is érkezik panasz, de többnyire ugyanazok az emberek jelentkeznek. Maximum nyolc-tíz főről van szó, igaz, esetenként egy egész lakóközösséget képviselnek. Persze közöttük is vannak, akik a zéró tolerancia elvét követik és követelik. De előfordult olyan is, hogy a késő este panaszkodó lakót másnap éjfél körül a »bepanaszolt« vendéglátóhely teraszán láttam szórakozni..."
Így folytatja: „Ami biztos, a problémával foglalkozni kell. Mindenekelőtt úgy, hogy különválasztjuk a rendezvények problémáját a teraszok ügyétől.

Na persze nem azzal a mentalitással, ahogyan eddigi tapasztalataim alapján jó néhány vendéglátós hozzáállt. Nevezetesen, egészen addig egyetértettek a szabályozással, amíg az ő portájukat nem érintette. De nem vitte előbbre az ügyet a »megdöglött a tehenem, dögöljön meg a szomszédé is« gondolkodásmód sem.

Itt mondom el, hogy a hatóság emberei zaj miatt eddig nem szankcionáltak vendéglátóhelyet. Figyelmeztetés persze már volt.
Az ma már jól látszik, hogy a 2007-es idénynek csak úgy szabad nekiindulni, ha kidolgozunk egy mindenki által elfogadhatónak tartott rendszert.

Az idei szezont a jelenlegi »játékszabályok« mellett borzasztó nagy türelemmel, minden érintett fél részéről elvárható kompromisszumok, sőt, olykor áldozatok árán végig kell csinálni, az élni és élni hagyni elv alapján.

De a munkát már ma el kell kezdeni. Kéz a kézben: vendéglátósok és az önkormányzat. Polgármester úr már most, a közgyűlést megelőzően, kedden délutánra összehívta a hatóságokat és a vendéglősök néhány képviselőjét. Én pedig, mint belvárosi képviselő, két héten belül a vendéglátósok szélesebb körének bevonásával kezdeményezek beszélgetést. Egyértelművé kívánom tenni számukra, ahogyan eddig is, ezután is, én az élő és élhető belváros elvét képviselem. Mert az tény, Győr belvárosának egyszerre kell szolgálnia a turistákat, a szórakozni vágyókat, a gazdasági élet itteni szereplőit úgy, hogy ezzel nem sérülnek az itt lakók jogai, érdekei. Ezt a törekvésemet a városvezetés most is támogatja, és ha októberben úgy alakulnak a dolgok, akkor 2007-től még hangsúlyosabban segíti."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áll a kerítés az új kutyamenhelyen

Hosszú évek munkája és a városvezetés akarata is kellett ahhoz, hogy a sok vihart kavaró szabadhegyi terület helyett végre ideális helyet találjanak a győri állatmenhelynek. Végül a Pápai úti szeméttelep tövében, a Komszol volt sporttelepén épülhet fel az állatotthon. A kommunális szolgáltató rendkívül kedvező feltételekkel adta bérbe az állatmenhelyet üzemeltető „Emberek az állatokért" Alapítványnak a teljesen közművesített területet. Tovább olvasom