Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Tényői jegyesek házasodnak össze az idén jubiláló Barokk Esküvőn

Jubilál a győri fesztiválszezon egyik legnépszerűbb rendezvénye, idén 25. alkalommal rendezik meg a Barokk Esküvőt. Ezúttal tényői jegyesek kelnek egybe.
„A tavalyi Barokk Esküvőn határoztunk úgy, hogy idén mi szeretnénk lenni a barokk pár. Pályáztunk, és ránk esett a választás" – idézte fel a nagy döntést korhű ruhába felöltözve, mennyasszonya, Nagy Anikó oldalán Hangya Csaba a rendezvényt bemutató hétfői sajtótájékoztatón. A villamostervező fiatalember győr-szabadhegyi származású, az ara – aki gyeden van, előtte pedig az új győri uszodában dolgozott – tényői. Tényőn élnek, egyelőre élettársakként. A jegyesek tíz éve ismerik egymást, és két éve alkotnak egy párt. Szerelmük első gyümölcse, Luca májusban született meg.

A 25. Barokk Esküvő programjait idén augusztus 11–13-án tartják Győrben. A jubileum kapcsán Borkai Zsolt polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy nem egyszerű olyan rendezvényt létrehozni, amely két és fél évtizeden keresztül népszerű marad. Szerinte a fesztivál remekül illeszkedik a barokk műemlékekhez adta környezethez.
 
FotókTóthné dr. Kardos Krisztina, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója az újdonságokról beszélt. Ezek közé tartozik, hogy augusztus 11-én, pénteken 21 órakor a Barocco Táncegyüttes és a Soldier Dance Theatre közreműködésével bemutatják a Jókai Mór „A lőcsei fehér asszony" című műve alapján készült táncjátékot. Mint ismert, a regény főszereplője valós személy: Géczy Juliannát a győri piactéren (a mai Széchenyi téren) végezték ki 1714-ben.

Az igazgató hozzátette: visszahozzák a korábban népszerű barokk ügyességi tornát, amelyet a Dunakapu téren tartanak majd, míg a Széchenyi téren gyerekprogramokkal várják az érdeklődőket. A barokk Győr felfedezésére ingyenes városnéző sétákat indítanak. Lesznek különleges flashmobok, azaz villámcsődületek, toronyzene, vásári mulatság. Az Apátúr-ház udvarán levetítik Milos Forman Amadeus című filmjét. Augusztus 12-én, szombaton este Sebestyén Márta népdalénekes és Andrejszki Judit régizenei előadó, másnap Vásáry André ad koncertet a Széchenyi téren.

Nem maradhatnak el a megszokott programelemek sem, így a szerenád, a barokk jelmezes felvonulás, a bolond esküvő és a maga az igazi frigy, amely augusztus 12-én, szombaton 20 órától köttetik meg a Dunakapu téren, várhatóan több ezer néző előtt, a XVII–XVII. századot megelevenítő környezetben és ruhában, egy korabeli főúri esküvői ceremónia keretében.

A fesztivál kitalálója és művészeti vezetője, Keglovich Ferencné a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta: egy fesztivál csak úgy maradhat életben hosszú időn keresztül, ha a helyiek a magukénak érzik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedden, csütörtökön és pénteken is gyérítik a szúnyogokat Győrben

A Győr-Szol Zrt. folytatja a szúnyoggyérítést a földön és a levegőben egyaránt. Tovább olvasom