Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Templom a hitnek és a kultúrának Győr-Szabadhegyen

Hálaadó istentisztelettel emlékeztek a közelmúltban a győr-szabadhegyi református templom felszentelésének 20. évfordulójára. Annak idején fillérekből gyűltek össze a milliók az építkezéshez.


Az 1920-as évek végétől szerettek volna templomot a győr-szabadhegyi reformátusok. Az ügyet nagyban segítette, hogy két jótevőjük jókora földterületet adományozott az egyháznak, ahová iskolát és tanítólakást építettek, de már a templomépítést meghiúsította a II. világháború.

Ahogy Lentulai Attila, a pápai egyházmegye esperese, a szabadhegyi gyülekezet lelkésze érdeklődésünkre elmesélte: 1948-ban újabb trauma érte a közösséget, államosították iskolájukat. Tíz év múlva – meglepetésükre – ajánlatot kaptak a várostól, hogy visszavásárolhatják az épületet.


Húsz éve szentelték fel a győr-szabadhegyi Betlehem-templomot, amely a városrész hitéleti és kulturális központja, ahogy ezt Lentulai Attila, a gyülekezet lelkésze hangsúlyozta. Fotó: H. Baranyai Edin
Húsz éve szentelték fel a győr-szabadhegyi Betlehem-templomot, amely a városrész hitéleti és kulturális központja, ahogy ezt Lentulai Attila, a gyülekezet lelkésze hangsúlyozta. Fotó: H. Baranyai Edin


– Ezután nem oktatásra használták eleink, hanem imatermet alakítottak ki – szószékkel, úrasztalával – az istentiszteletekhez. Önálló lelkészi állást szerveztek, majd a nyolcvanas évek végén ismét felvetődött a templomépítés gondolata, a munkálatok Bittner Ferenc lelkészsége idején kezdődtek – említette az esperes. – Az alapkövet kilencvenben tették le, kilencvenkettő őszéig tartott az építkezés, jórészt a hívek közmunkájával. Ugyan nagyobb adományokat is kapott a gyülekezet – például a várostól kétmillió, egy magánszemélytől egymillió forintot, külföldről ötezer márkát –, de az építkezéshez szükséges milliók nagyobbik része mondhatjuk, hogy szinte fillérekből gyűlt össze.

A templomot 1992 adventjének első vasárnapján szentelték fel, és akkor tartották az első istentiszteletet is. A torony 1999-ben épült. Lentulai Attila elmondta: templomuk elsősorban a hitéletet szolgálja, de az utóbbi években kulturális missziót is vállaltak, így gyakran tartanak hangversenyeket, könyvbemutatókat, kiállításokat és jótékonysági rendezvényeket is.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zugszemetelés lázadásként, kurucos virtusként

Egyre szaporodnak a zugszemétdombok Győr környékén, a közterület-felügyelet október végéig annyi eljárást indított illegálisan kirakott hulladék miatt, mint tavaly egész évben. Tovább olvasom