Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Temetkezési cégek kívül a kórházon

Győr-Moson-Sopron - Kiszorultak a legnagyobb temetkezési cégek a győri kórházból: az intézmény megtorpedózta azokat a törekvéseket, melyek azt célozták, hogy pénz vagy bármiféle kedvezmény befolyásolhassa a gyászolókat. A Kisalföld rákérdezett más megyénkbeli kórházak gyakorlatára.
A győri Petz Aladár Megyei Oktató kórház halotthűtőinek kapacitása januártól mintegy negyedével nőtt, több olvasónk azonban az elhunytakkal kapcsolatos ügyintézés körülményeire panaszkodott.

„A temetési ügyek intézésére szűk helyen, sok esetben tömegben kell várni a győri megyei kórházban, a helyzet a hozzátartozók számára szó szerint gyászos és kegyeletsértő" – ezzel kereste meg szerkesztőségünket egy olvasónk. Panaszát többen alátámasztották.

A győri Horváth Lászlóné legalább két órát várakozott a proszektúra előtt, s hogy rosszul ne legyen, egy időre inkább a hideget, a bejárat előtti teret választotta, karján elhunyt rokona ruháival.

– A kórház szégyene, hogy ilyen helyen kell búcsút venni a hozzátartozónktól – kelt ki magából fennhangon a keresztanyja temetését intéző asszony. – Hiányzik a szellőztetés, hiányoznak a székek. A szűk folyosón álló két rossz fotelbe pedig nem tanácsos beleülni.
Január elsejétől új cég, a Hospice Medicial Service 2007 Egészségügyi Szolgáltató Kft. üzemelteti a kórház 52 halotthűtőjét. A társaság – amely ilyen tevékenységet eddig nem végzett – közbeszerzési eljárás útján nyerte el az üzemeltetés jogát. A velük párhuzamosan pályázók, akik eddig végezték a szolgáltatást, természetesen fájlalják ezt, hiszen elestek az üzlettől.

A kórház Zrínyi utcai épületéből az elhunytakkal kapcsolatos ügyintézés átköltözött a Vasvári Pál utcába. Ez utóbbira a Hospice kft. is lehetőséget kapott eddig, az iratok beszerzéséért, az utánajárásért 5700 forintot számláztak. A tevékenységet eddig is intéző temetkezési cégek képviselői – nevük elhallgatása mellett – ezt is sérelmezték. Szerintük több ízben késve, a temetés időpontját is veszélyeztetve jutottak az elhunytak papírjaihoz, azokat az új társaság nem mindig tudta időben szolgáltatni, vagyis koporsós temetés esetén a temetés előtt 24, hamvasztásos előtt pedig 48 órával.

– Érthető a többi cég indulata, elvégre nyertesként mi végezzük a tevékenységet – magyarázta Magyar László, a Hospice kft. ügyvezetője. – Valóban előfordult, hogy a halottvizsgálati bizonyítvány egy példányát nem tudtuk minden esetben az ígért időre kiadni, ez viszont a temetés mindenkori feltétele – ismerte el az ügyvezető, s ezt a kezdeti nehézségekkel indokolta.

A halotthűtéssel most megbízott cég ügyvezetője egyébként civilben a Keresztény Család Gyülekezet munkatársa. Mint megjegyezte, életében ennyi támadást, feljelentést, rágalmat nem kapott.

Hat hete új halotthűtőket adtak át a Petz Aladár Megyei Oktató kórházban a korábbinál jóval modernebb és takarékosabb energetikai berendezéssel, a halottmozgatást segítő hidraulikus berendezéssel. A kórházi beruházás értéke több mint hatmillió forint. Fotó: H. Baranyai Edina

– A temetkezési cégek közül ez idáig több megtalálta azt a kis rést, ahol közvetlenül kapcsolatba kerülhet az elhunyt hozzátartozóival – fogalmazott dr. Varga Gábor, a megyei kórház főigazgató főorvosa. – Nehéz, de nem lehetetlen megtalálni a lehető legoptimálisabb megoldást, s ebben a kórház az önállóságra törekszik. A több mint hatmilliós beruházás, a kegyeleti szoba kialakítása is ezt célozza, az átalakítás jelenleg is tart. Indítjuk a gyászreakcióra felkészítő munkatársi tréninget. A fogadóhelyiség bővítését, komfortosabbá tételét szolgáló beruházás a napokban kezdődik el.

A főigazgató hozzátette, ahogy a piacot sem lehet teljességgel a társadalomban kordában tartani, úgy rendszeresen kapnak névtelen levelet. A közbeszerzés az önállóság egyik állomása, a temetéssel kapcsolatos, olvasó által is kifogásolt ügyintézés pedig kizárólag a múltban történhetett, azt szigorúan beszüntették, ellenőrzik is, hogy ilyen a kórházban ne történhessen.


Magáncég vagy kórház üzemeltesse?

A halotthűtő üzemeltetésének több módjára akad példa megyénkben. A soproni Erzsébet-oktatókórházban a patológiai osztályon lévő hűtőkamrákat – és a mélyhűtőt – nem privatizálták, jelenleg is a kórház működteti. Az osztályon megteremtették annak a lehetőségét is, hogy a családtagok méltó körülmények között vegyenek búcsút – az üvegfallal elválasztott kegyeleti szobában – hozzátartozójuktól. A mosonmagyaróvári Karolina kórházban működő hűtőt is az intézmény üzemelteti. A kórház és a helyi temetőket működtető Városüzemeltető és Fenntartó Kft. közti szerződés alapján a cég is ezt használja. A kórház-rekonstrukció részeként a közelmúltban fejeződött be a halotthűtő teljes felújítása. A Karolina kórházban megoldott ez a feladat, nincs fennakadás sem a tárolásban, sem pedig a halottakkal kapcsolatos ügyintézésben. A csornai Margit kórház halotthűtőjét ugyanakkor a Stáció 2000 Kft. üzemelteti. A cég bérleti viszonyban áll az intézménnyel.

Olvasóink írták

 • 13. Erzsi54 2008. február 24. 10:51
  „Kedves Hozzászólók!
  Én egy édesanya vagyok, akit másik oldalról érint ez a dolog. Arról még nem beszélt senki, hogy a kóház ulimátumot adott a szakasszisztenseknek, hogy el kell látni a halotti ügyeket.
  Biztos, hogy valaki nagyon jól jár ezzel, de nem az akire ráeröltették.
  Az én lányom már 16 hónapja a munkája mellett ingyen végzi ezt, amire azt gondolom nem mindenki lenne képes. ( talán még az sem aki ezt elrendelte !!!!!!!!!!!)
  Nem szabadna féligazságokat leírni. Mindíg annak a hive voltam, mindegyik felet meg kell hallgatni ahhoz hogy véleményt formáljak. Arra is kívácsi lennék a többi kórházban is a szakasszisztensek, vagy esetleg egy temetkezéssel foglalkozó cég látja el ezt a feladatot.
  Ma halottügyeznek, de már ahalottianyakönyvet is kellene csinálni, ( ami úgy tudom némi ismeretet igényel )
  utána már csak a boncolás és a halottöltöztetés marad.
  Tegye a kezét a szívére a phatológus főorvos, az igazgató főorvos és öszintén válaszoljon: Ő megtenné-e????
  Miért nem csinálja mindezt az a Hospice kft, ha már olyan ügyesen betelepedtek oda.
  Köszönöm.”
 • 12. gondolatolvasó 2008. február 21. 00:47
  „"Egy működő egységet megbontani, nem biztos, hogy szerencsés. Vagy nincs is igazam? Ha viszont ebből a beteg és hozzátartozói jönnek ki jobban, már megérte."
  Egy biztos, a beteg ebből jobban nem fog kijönni, ez a proszektúra, azaz hullaház, vagy hullakamra.A hozzátartozó meg úgy jön ki jobban, ha méltó körülmények között intézheti elhunyt hozzátartozójának temetési ügyeit.Erről szól a cikk.A kérdés csak az, hogy az elhunyttal kapcsolatos ügyintézés a kórház feledata kell-e hogy legyen, vagy mint a cikkben is szerepel, a győri kórház ezt a feladatot egy szolgáltató Kft-re bízta, akiknek az a feladata, hogy ellenszolgáltatás fejében ezt a tevékenységet megfelelő szinvonalon ellássák.Nyilván egy összekötő kapocs lesz a temetkezési vállalkozások és a proszektúra között.Az is nyilvánvaló,hogy nem lesz árcsökkentő hatása.Abban is biztos vagyok, hogy erről a témáról még fogunk olvasni,mert bármily sajnálatos,de napjaink egyik legnagyobb bizniszéről van szó, és a harc folyik tovább.
  Az egészségügyi törvénynek ehhez a témához vajmi kevés köze van, nem érdemes belekeverni.”
 • 11. gyakor 2008. február 20. 17:39
  „Úgy kell nekem. Ha leírok valamit, nen csak gondolni kell, hanem írni is, hogy a másik is értse.
  Másképp fogalmazva: Az egészségügyi törvényre és annak buktatóira gondoltam.
  A korházak mindent megpróbálnak, a fennmaradásuk érdekében. Ki így, ki úgy. Egy működő egységet megbontani, nem biztos, hogy szerencsés. Vagy nincs is igazam? Ha viszont ebből a beteg és hozzátartozói jönnek ki jobban, már megérte.
  A 4. hozzászólásom, továbbra is úgy érvényes, ahogy leírtam.
  Ha ezt valaki kicseteri és matriné neve alatt leírja, hát tegye.”
 • 10. gondolatolvasó 2008. február 20. 09:41
  „"Amit a témáról írtam úgy is gondolom. Sajnos ezek egyáltalán nem örömteliek. Úgy tűnik, hogy dicső vezetésünk, erre még több lapáttal akar rátenni."

  Erőlködöm,erőlködöm, de fenti soraid,még az én" gondolatolvasó képességeimet " is meghaladják.Értelmes és értelmezhető véleményeid után "cseteri" módon idecsempészed "dicső" vezetésünket, kiknek ugyan mi köze van a halotthűtők kezelésének jogához?
  Gyakor! Legalább te ne állj be azok közé, akiknek mindenrő l "csak az jut eszébe!" Ez a cikk a halotthűtők kezelési jogáról,az elhunytakkal kapcsolatos ügyintézés visszásságairól szól.”
 • 9. gyakor 2008. február 19. 17:47
  „A sértegetés legkisebb szándéka nélkűl reagáltam, három előttem szólóhoz. Ha ezekben van valami bántó, megkövetem mindegyiket. A témáról, az a véleményem amit leírtam. Lehet velem vitatkozni, ha pedig nem érdemes tovább lehet menni. Ha Cseter János számomra érthető és izgalmas témát vet fel, ha van mondanivalóm reagálok, még választ sem várva. Egyébként, annyira vagyok névtelen, mint János, hisz Ő már sokat tud rólam. Ha pl. azt írom: Kovács Péter, kinek jelent többet, mint a gyakor?
  Amit a témáról írtam úgy is gondolom. Sajnos ezek egyáltalán nem örömteliek. Úgy tűnik, hogy dicső vezetésünk, erre még több lapáttal akar rátenni. Ennek kivédési lehetőségeiről lehetne eszmét cserélni, nem egymást piszkálni.”
 • 8. Cseter János 2008. február 19. 16:38
  „Kedves "gondolatolvasó" remélem nem zavarja, ha én irtam fordítva és egybe van írva? különbe nem nehéz kitalálni annak aki ismeri a témát, hisz nem sokan mernek ennyire nyítan a valóságról írni! Az papiros Kisalföldben úgyan megpróbált egy kedves újságíró foglalkozni "matriné" ügyével foglalkozni, de a "darézsfészek" azaz a jogi maffia igen csak megijesztette! Igy nem is csoda, hogy e berkekben vannak gondolat olvasók! Hisz az oknyomozást, azt nem nagyon kedvelik. Inkább maradnak megélhetési sajtó munkatársak vagy a névtelenségbe burkolt ki oktatók! Persze nem baj, hisz mindenkitől lehet tanúlni és itt még tandíjat sem kell fizetni. Csupán el kell türni azt, hogy valakik csupán a gunyolodáshoz értenek!”
 • 7. gyakor 2008. február 19. 14:33
  „Üdvözöllek a fedélzeten gondolatolvasó!
  Válaszodban az én válaszom.”
 • 6. gondolatolvasó 2008. február 19. 13:20
  „Keves matriné!
  Érzésem szerint gyakor arra gondolt, hogy önben egy cseter jános veszett el! (vagy született újjá???)”
 • 5. matriné 2008. február 19. 08:46
  „Kedves gyakor! Mivel nem képes felfogni, hogy általában a természtes halál a nyugdíjasok közűl szedi az áldozatait így kénytelen vagyok felvilágosítani! Mivel a hétköznapi emberek közül a nyugdíjazottakat e hatalom váltogatós rendszer úgy fosztogatja, hogy közel 50%-100% kevesebbettnyugdíj összegt fizet ki a 18 éve nyugdíjazottnak mint a most nyugdíjba vonulónak! Az, hogy ebből pár százalékot ád vissza évente ez csupán törlesztés az ellopott részből!
  Preze ezt nem érti meg, aki ezt neméli meg, vagy nem tud számolni.
  Tehát mint Ön is írja a "halál" is üzlet! No és mi várható e rendszer elitjeitől a nyugdíjasok száraz guillotine alá hajtásán kívűl?”
 • 4. gyakor 2008. február 18. 18:31
  „Én ebből a cikkből a következőket vontam le:
  1. Szinte minden korházban az a cél, hogy a halottak hozzátartozói, minél kultúráltabb körülmények között tudják intézni ügyeiket, függetlenül a kormány barom intézkedéseitől.
  2. A számolatlan temetkezési vállalat verseng a korházi hűtőkamrákért.Miért ne tenné, ha meg akar élni?
  3. A pivatizáció a halál oldaláról is befurakszik a korházakba.

  Ami az előttem szólók értelmezését illeti:
  1. Sajnos a halál is üzlet (a szülés nem?) Hogy jön ide a nyugdíjasok kifosztása?? Nagyon ismerős a stílus matriné.
  2.Igen! Itt élned halnod kell kedves Joe, és nem elmenekülni, mint a patkányok a süllyedő hajóról.Nagyon sok nyugdíjasról tudok, akik hazajöttek (mert már megtehették) és az anyaföldben akarnak nyugalomra térni. Joe Te ne hangoztasd, hogy magyar vagy!
  3. Zsótiabéka! Eltévesztetted a házszámot! Ez itt nem a városgazdálkodás fóruma!”
 • 3. zsótiabéka 2008. február 18. 15:14
  „Megmondaná valaki miért volt reggel óta szar szag az egész városban? Felrobbant valami tartály, vagy mi? egy győri...”
 • 2. Joe 2008. február 18. 13:34
  „Valamikor még azt tanitották az iskolákban hogy itt élned halnod kell.
  Azóta megjott az ember esze és már egyiket se akarja ott. Akik pedig visszamentek nyugdijban ha tehették már elhagyták az országot.”
 • 1. matriné 2008. február 18. 12:33
  „Na most már kezd kiteljesedni a konc osztogatása látszik, hogy az emberi élet és a halál közötti szakasz a legkifizetőbb üzlet! Sőt már a halállal kapcsolatos pénz bezsebelésen kezdenek marakodni akár csak a dögevő hiénák! Közutudott, hogy a nyugdíjasok kifosztása, a begek sarcolása után a hullák kezelése a jól jövödelmező űzlet! Főlerg akkor amikor a temetisi , hamvasztási költségeket, még a "papír" munkával is oly drasztikus árakkal tetőzik, amivel nem szégyenlik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikerkovács középiskolák

Győr - A Révai a harmadik a hazai gimnáziumok között, a Jedlik a második a magyarországi… Tovább olvasom