Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Telt ház az idősotthonokban

Győr–Sopron - A nyugdíjkorhatár kitolódása miatt sokan hiába szeretnék, nem tudnak gondoskodni korosodó hozzátartozóikról. Hosszú a várólista megyénk nagyvárosainak idősotthonaiban. Győr bővít, Sopronban nemrég rekonstrukcióra költöttek.

A nyár a legtöbb ember számára a pihenés ideje, sokan azonban nem mozdulhatnak ápolásra szoruló idős hozzátartozóik mellől. Ha néhány hétre vagy hónapra mégis kikapcsolódnának, esetleg betegség vagy utazás miatt nem tudnák gondozni szeretteiket, igénybe vehetik az átmeneti idősgondozást.

A Győri kistérségben erre szolgál a Répce utcai Idősek Átmeneti Gondozóháza. Az intézményben húsz a férőhelyek száma, de ennek többszöröse az igénylő: hetvenen vannak várólistán, dr. Pinczésné Kertész Andrea, a gondozóház vezetője pedig naponta legalább tíz érdeklődőt kénytelen elutasítani a helyhiány miatt. Általában három hónapig tartózkodnak az idősek a házban, átlagéletkoruk meghaladja a nyolcvan évet, egészségük pedig nagyon rossz, sokan szellemileg is leépültek.

A győri intézményben húsz a férőhelyek száma, de ennek többszöröse az igénylő.
A győri intézményben húsz a férőhelyek száma, de ennek többszöröse az igénylő.

Bár az intézményt időszakos gondozásra hozták létre, s ezzel a megnyitása óta eltelt tizenkét évben közel ezer családon segítettek, az ágyak felén most olyan betegek fekszenek, akik az átmeneti hetek, hónapok leteltével nem tudtak visszatérni otthonaikba. Ők most arra várnak, hogy befogadják őket az összesen kétszázharminckét ember végleges elhelyezésére szolgáló győri idősotthonok valamelyikébe. A baj csak az, hogy rajtuk kívül most is több mint kétszázan ugyanebben reménykednek. Némi vigaszt egy most induló bővítés jelenthet számukra.

– Hetvenmilliós beruházásra készülünk, a Lepke utcában reményeink szerint jövő tavasszal 23 átmeneti ággyal megnyitunk egy újabb idősek átmeneti gondozóházát. Nemsokára kiírjuk a közbeszerzési pályázatot – mondta a portálunknak Panker Mihály, az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény igazgatója, aki azt reméli, a bővítés enyhít az ellátásra nehezedő nyomáson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Yotengrit ünnep táltosfa állítással, lelki tisztulással

Rábapatona - Sámánfát is állítottak hétvégén a kétnapos Yotengrit ünnepen, a rábapatonai programon… Tovább olvasom