Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Teljesült a (kutya)álom

Győrladamér - Milyen egy igazi kutyabarát? Erre a kérdésre a győrladaméri Ságer István biztosan tud válaszolni, pláne úgy, ha a kedvenc német juhászkutyáiról kérdezzük.
Ez a történet több mint tíz évre nyúlik vissza, de kezdjük az elején. Ságer Istvánnak öt német juhászkutyája van. Európa legelterjedtebb házi kedvence sokoldalú: barátságos, idomítható, intelligens. Gyermekes családoknál ideális játszópartner. Kiváló őrző-védő és jó szaglási képessége alkalmassá teszi rendőr- és mentőkutyának. A győrladaméri gazda sem vélekedik másképp: ő és családja kutyapárti. Háziállataival naponta több órát foglalkozik, nem hanyagolja el őket soha. Akár az éjszaka közepén is képes őket megetetni vagy a nyári hőségben naponta kétszer megfürdetni.

Ságer István már kisgyermekkora óta rajong az állatokért, és a történet – amit az elején félbehagytunk – most folytatódik. „Panellakásban nőttem fel, így nem lehetett kutyám, pedig nagyon szerettem volna egyet. Kisgyermek koromban megfogadtam, hogy ha kertes házam lesz, német juhászokat fogok tenyészteni" – mondta.

Az álom mára teljesült, István és családja a győrladaméri kertes ház udvarán szabadon foglalkozhat a középnagy, kissé nyújtott testalkatú, erős és jó izomzatú, feszes felépítésű kutyafajtával. Hét éve a családfenntartó tenyészti az ebeket és rendszeresen kiállításokra is viszi őket. Most a húsz hónapos Wanda Von Contra a befutó, elnyerte már a győri CAC-kiállítás legszebb német juhász helyezését is.

Az elmúlt hónapokban Kapuváron ismét a legszebb kutyáért járó díjat vehette át a gazdi, Úrkúton pedig fiatal osztály győztes lett a fiatal szuka német juhász.

– Elmondhatatlan érzés díjakat nyerni, mert rengeteg munkát előznek meg a kiállítások. Sokat köszönhetek kislányomnak, a tizenegy éves Kittinek, aki szível-lélekkel készíti fel a Wandát a versenyekre. Az elért eredmények neki is szólnak, mert handlerként (felvezetőként) a kutyát a legelőnyösebb oldaláról kell bemutatni.

A kiállítások többfélék lehetnek: a tájjellegűtől egészen a nemzetköziig (CACIB). A bírálat fajtánként, azon belül nemenként, majd osztályonként és egyedenként történik. Mivel minden kutyának vannak hibái, ezért a jó handler (azaz felvezető) ezeket igyekszik a legkisebb mértékig láthatóvá tenni. Fontos, hogy harmonikusan tudjon együtt mozogni az állattal, figyelve annak ritmusára, és tartva vele a folyamatos kapcsolatot. „Kislányom nagyon összeszokott már Wandával, nem hagyna ki egy kiállítást sem"– tette hozzá büszkélkedve a családfő.

A gazdi az elkövetkezendő céljairól elmondta, hogy pár év múlva Wandát a világkiállításon szeretné szerepeltetni.

Kertics Dia

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvszalon: Kevesebb könyv fogyott

Győr - Felemás hangulatban ért véget a VII. Győri Könyvszalon. A kiadók még mindig a… Tovább olvasom