Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Teljes szívvel a nemzeti zene felé

Turizmusnak indult, az elmúlt tíz évben rangos zeneműhely lett belőle. Amikor 1992-ben Tschurl Károly levelet írt szülőfalujába, többen megmosolyogták elképzeléseit. Nemzetközi zenei kurzusok Enesén? Az elmúlt évtized sikerei – három éve például Medveczky Ádám a karnagy – a Németországban élő brácsaművészt igazolták.
Medveczky Ádám
– Baráti társaságban vetettem fel először, aztán az eredeti „lángból" egy újabb született: mi lenne, ha zenei kurzusokat szerveznénk Enesén. Először megmosolyogták az ötletet – emlékezett a kezdetekre Tschurl Károly, akinek azóta nagy elégtétel, hogy szülőházából (a hajdani családi kúriából) tíz éve nyáron hetekig klasszikus muzsika szól. – Ha utólag visszagondolok, magam is csodálom, hogy ilyen merészen belevágtam. Erőt adott, hogy a kasseli székhelyű Nemzetközi Zenei Munkakör akkori vezetője azonnal mellénk állt, illetve komoly fegyvertényként könyveltem el azt is, hogy zárókoncertünknek a fertődi Esterházy-kastély örömmel adott helyet. Az elmúlt tíz évben német nyelvterületről, de Hollandiából, Belgiumból, Franciaországból, Svájcból, sőt, még Izraelből és Dél-Afrikából is jöttek zenészek Enesére. A tökéletes színvonal garanciája három éve Medveczky Ádám. Szigorúan követel a zenészektől, de végtelen türelemmel dolgozik velük. Boldog vagyok, hogy jövőre is vállalta a munkát.

– Nagyon közel áll szívemhez ez a kurzus, hiszen csak névleg amatőrök a zenészek, akikkel dolgozom: mindegyikük rajong a játékért, és ez a fárasztó munkát széppé, örömtelivé teszi, emberi-művészi értéket ad az együtt muzsikálásnak. Kiváló munkatársaim vannak, nagy zenekarok elismert művészei vezetik az egyes szólamokat. A program, ahogy minden évben, egy Haydn-mű, emellett Kodály, Beethoven és Johann Strauss zenéje is megszólal a fertődi hangversenyen.
Medveczky Ádám a közelmúltban „művészi munkája és emberi magatartása alapján" az operaház főzeneigazgatójától Komor Vilmos-emlékplakettet kapott.

– Az egész életet a hit és az emberi szív oldaláról közelítem, a magyar nemzeti zene és kultúra felé. Talán azért is kaptam ezt az elismerést, mert Komor Vilmos két nemzeti operánk, a Bánk bán és a Hunyadi László örök pártolója. Ez a két mű nekem is mindennapi kenyerem. Persze nemcsak nekem, hanem minden magyar zenésznek, így aztán „fogyasztatom" is velük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglepetés az új igazgató személye

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai Karának megbízott… Tovább olvasom