Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Teljes körűen szelektíven gyűjtik a hulladékot Öttevényen

Öttevény - A szemét újrahasznosítását úttörő módon szolgálja az Öttevényen két éve kialakított rendszer: a házaknál is szelektíven gyűjtik a hulladékokat. Ennyi idő alatt kiderült, hogy nemcsak takarosabb lett a falu, takarékoskodni is tudtak a lakók.
Sokadszor értesítette az önkormányzat nemrégiben a lakosokat a szelektív szemétszállításról, arról, hogy idén is megmarad a kétedényes gyűjtési mód. Hetente lehet üríttetni a biokukát, azaz a barna tetős edényt, amibe szerves hulladék kerülhet, kéthetente a fekete tetőset, amiben a vegyes szemét gyűlik, minden háztartásban külön. Azonban az utóbbi kukát a legtöbben csak havonta üríttetik, ez pedig azt jelenti, hogy kevesebb díjat kell fizetni. Miért tudnak takarékoskodni a helybeliek? Azért, mert a keletkező hulladék nyolcvan százalékának szelektív gyűjtése valamiképp megoldott a faluban. A házaknál lévő kétedényes megoldás az alapja a települési rendszernek.

Szelektív gyűjtőszigetek vannak több helyen, ahova a műanyag palackokat összenyomva, a papírdobozokat összetépve helyezhetik el, mert így több elfér és az üveget, a fémet is ezeken a szigeteken dobhatják be külön edényekbe.

Az elemeket gyűjtik az óvodában és az iskolában is. Fontos, hogy a kicsik már korán megtanulják, milyen szemétnek hol a helye. Fotó: Bertleff András
Az elemeket gyűjtik az óvodában és az iskolában is. Fontos, hogy a kicsik már korán megtanulják, milyen szemétnek hol a helye. Fotó: Bertleff András

A veszélyes hulladékok gyűjtését ugyancsak megszervezi az önkormányzat. A feleslegessé vált elektromos eszközöket, darabjaikat időszakosan, a használt étolajat folyamatosan befogadják a polgármesteri hivatalban. A használt elemeknek gyűjtőedényt találnak a lakosok az önkormányzatnál, a boltokban, az iskolában és az óvodában is, mert fontos, hogy a kicsik már korán megtanulják, milyen szemétnek hol a helye. Sőt, a faluban a használt fénycsövek, égők gyűjtése is megoldott.

– Két éve kísérleti jelleggel vezettük be a házaknál a szelektív gyűjtést. Nagyobb nehézségek nélkül sikerült, de azóta is minden alkalmat megragadok, hogy tájékoztassam a helybelieket a részletekről, mert ilyen jelentős változás esetén – ha mégoly előnyös is, ha szolgálja is az egyéni és a közös érdekeket, akkor is – időt kell szánni az emberek meggyőzésére. Csak velük együtt, aktív közreműködésükkel lehet a környezetvédelmi célokat megvalósítani – szögezte le Király Péter polgármester, aki méltán tartja településüket e tekintetben példamutatónak.


Olvasóink írták

  • 3. raffy2 2008. május 21. 22:02
    „egyre”
  • 2. raffy2 2008. május 21. 22:01
    „mi is szelektíven gyüjtjük a hulladékot,és már egyrw több embert tudunk erre rávenni.ez jó dolog ,szerintem.”
  • 1. georgbb 2008. május 21. 10:46
    „Végre egy kis nyugati civilizáció a keleti rengetegben...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset történt a Bartók-Szigethy kereszteződésben

Győr - Baleset történt a város egyik forgalmas keresztődésében, a Bartók Béla út és Szigethy Attila… Tovább olvasom