Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Teljes élet a szeretet szolgálatában

Győr - Századik születésnapján köszöntötték a közelmúltban Zsohár Lenke diakonissza nővért a győri szeretetházban. Két emberöltőnyi szolgálatának egyik megrázó emlékeként az 1956-os mosonmagyaróvári vérfürdőt emlegette.
Derűt és nyugalmat árasztó kis szoba a győri Evangélikus Szeretetházban, ahol a nemrégiben századik születésnapját ünneplő Zsohár Lenke diakonissza lakik. A falakról a megfeszített Krisztus és a nagy reformátor, Luther Márton képe, egy-egy míves gobelin, finom akvarell köszönti a látogatót. Az intézményben mindenki szívesen és gyakran tér be az idős nővérhez, akinek szeméből kifogyhatatlan szeretet sugárzik, csendes szavaiból mindenkor bölcsesség árad.

– Miként az elmúlt jó néhány évtizedben, ma is mindennapi olvasmányom a Szentírás. Örök igazság, csodálatos erő. Egész életemben mindenkor megtapasztaltam, ezért is hiszem Isten segítő szeretetét, kegyelmét. A hit nélkülözhetetlen az embernek – hangsúlyozta az ünnepelt, akinek életútja Kőszegről indult, Győrött avatták diakonisszává, szolgálatát is sokáig a folyók városában, a híres Csillag-szanatórium – egy ideig hadikórház – műtősnővéreként teljesítette.

Ahogy szavaiból kiderült: innen vitte az egyik orvos 1956 októberében Mosonmagyaróvárra, hogy Lenke nővér – kollégáival együtt – a sortűz áldozatain segítsen. A vérfürdő borzalmas-fájdalmas képeit az elmúlt ötven év sem tudta kitörölni, sokáig „csendben" nyugodtak, de az elmúlt napokban egyre többször kéredzkedtek elő emlékezetéből.

A Csillag-szanatórium megszűnése után Zsohár Lenke az ország másik végébe, Orosházára került, ahol szintén tanult hivatását gyakorolta. Miután 1968-ban visszatért, egy évtizedig volt a börcsi szeretetotthon vezetője. Nyugdíjba vonulása óta él a győri szeretetházban.
– Egész életemben az vezérelt, hogy lélekkel segítsek az embereken, a betegeken. Legyen az katona vagy civil, gyerek vagy felnőtt, mindenkinek egyaránt.

Nem győzöm megköszönni Istennek, hogy vagyok, ha csiszegve-csoszogva is, de még százévesen is el tudom látni magamat, kívül-belül meg tudom tartani a rendet. Ezt tartom én életem legnagyobb ajándékának és a Szentírásból kapott mindennapi erőt.

A kegyelem ajándéka
Zsohár Lenke diakonissza nővért Ittzés János is köszöntötte. A szeretetházban tartott ünnepi áhítaton az elnök-püspök hangsúlyozta: a 100 év Isten különleges ajándéka, de a hívő ember számára a kegyelem még az életnél is több.
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hónapokat csúszhat a nagycsaládok beköltözése

Tápszentmiklós - Nyolc nagycsalád költözhetne augusztusban abba a tápszentmiklósi társasházba, amit… Tovább olvasom