Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Téliesítik a romokat a Dunakapu téren

Elkezdték a Dunakapu téren feltárt várfalak téliesítését. A cél, hogy megvédjék őket a fagytól.

Újra munkások jelentek meg a Dunakapu téri ásatási területen tegnap azok után, hogy novemberben véget ért a tér tervezett átalakítása miatt az önkormányzat megbízásából folytatott próbafeltárás. Deák Andrea régész lapunknak elmondta, hogy a XVI. században épült vár külső falait fóliával és földdel takarják be.Deák Andrea ásatásvezető régész szavaiból kiderült, hogy a Duna-bástya nyugati füléhez vezető, megkapó boltívekkel szabdalt ágyúlejáróra ugyancsak fólia kerül, de föld helyett nádszövet védi majd a romokat a hidegtől. Föld itt azért nem jött szóba, mert a városháza az elhangzott nyilatkozatok szerint a tér alatti majdani mélygarázsban be szeretné mutatni a romokat, amelyeket ha teljesen visszatemetnének, ismét csak kézi erővel, időigényesen lehetne kibontani.

Deák Andrea érdekességként hozzátette, hogy a nem túl szép látványt nyújtó hatalmas földkupacokat azért nem szállíthatják el a Dunakapu térről, mert egy, a Mosoni-Dunán levonuló esetleges árhullámkor feljöhetne a talajvíz az ásatási szelvényekben, s akkor minden bizonnyal azonnali visszatemetést kellene elrendelni.

A külső várfalakra fólia és föld, a boltíves ágyúlejáróra fólia és nádszövet kerül. Fotó: Mészáros Mátyás
A külső várfalakra fólia és föld, a boltíves ágyúlejáróra fólia és nádszövet kerül. Fotó: Mészáros Mátyás


A téliesítést – amit néhány nap alatt fejeznek be – a megyei kormányhivatal kulturális örökségvédelmi irodája írta elő. Kuslits Tibor irodavezető lapunk december 21-i számában azt nyilatkozta, hogy az ásatási engedélyt úgy adták ki a megyei múzeumok igazgatóságának, hogy megszabták, december 10-ig téliesíteni kell a feltárt objektumokat. Miután ez nem történt meg, az intézményt levélben figyelmeztették a mulasztásra, majd kötelezvényt adtak ki.

Az ősszel ideiglenes műemléki védettséget kapott rom védelme azért szükséges, mert amíg a földben voltak, nem érte őket közvetlenül csapadék és fagy sem, a szabadban azonban a beszivárgó víz hatására jelentősen romolhat az állaguk. Az eddigi enyhe télnek köszönhetően az egy hónapos csúszás feltehetően nem okozott károsodást bennük.

Olvasóink írták

  • 3. Tündenéne 2012. január 13. 08:54
    „Tegnap hazafelé már egy szép nagy zacskó szemetet is láttam a tér Bástya u. felőli sarkánál, beleborítva az ásatási gödörbe a szeparációt imitáló drótkerítés alatt. Csak gratulálni tudok annak, aki úgy gondolta, hogy a szemetét (rothadt gyümölcsök, tejeszacskó, szalámicsomagolás meg effélék) a lehető legjobb lenne a Dunakapu téren elhelyezni. Döbbenet. :(”
  • 2. révfaluiszúnyog 2012. január 12. 12:43
    „Nagyon helyes, végre valami intézkedés, amit mi szúnyogok is örömmel támogatunk! A fekete fólia alatt remekül áttelelünk, a lárváink duplájukra híznak s akkora gyötrőszúnyogok fognak kikelni tavaszra, hogy emlősnek is nézhetik majd őket a gonoszul rasszista és intoleráns győriek, akik örökké csak gyérítenek bennünket. A föld a fólián pedig valóságos összkomfort nekünk! Majd mi megmutatjuk, ki az úr a Duna bástyán! Olyan munkás még nem született, aki ott bármiféle mélygarázs és rendezvénytér építésen dol-gozna, mert egy perc alatt üresre szívjuk az ereit. Mi leszünk a Duna kapus vákumszúnyogok.”
  • 1. révfaluiszúnyog 2012. január 12. 12:21
    „Nagyon helyes, végre valami intézkedés, amit mi szúnyogok is örömmel támogatunk! A fekete fólia alatt remekül áttelelünk, a lárváink duplájukra híznak s akkora gyötrőszúnyogok fognak kikelni tavaszra, hogy emlősnek is nézhetik majd őket a gonoszul rasszista és intoleráns győriek, akik örökké csak gyérítenek bennünket. A föld a fólián pedig valóságos összkomfort nekünk! Majd mi megmutatjuk, ki az úr a Duna bástyán! Olyan munkás még nem született, aki ott bármiféle mélygarázs és rendezvénytér építésen dolgozna, mert egy perc alatt üresre szívjuk az ereit. Mi leszünk a Duna kapus vákumszúnyogok.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harminc áldozat megyénk útjain - 2010 óta nőtt a közúti balesetek száma

A legtöbb baleset tavaly, főútjaink közül a 85-ösön történt. Megyénkben nőtt az esetek száma, a halálos kimenetelűek száma szerencsére csökkent. Tovább olvasom