Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Téli gumira fel: Ön feltette már?

A csípős reggelek már jelzésértékűek az autósok számára: négykerekű társaikat hamarosan fel kell készíteni a télre. Ön lecserélte már nyári gumiját? Szavazzon!

A legújabb ajánlások szerint már plusz tíz Celsius fok alatt téli gumit kellene használni. Nem késő elvégeztetni a cserét, szerencsére a szervizek még nem annyira telítettek.

A kapuvári Pneu-Trade Kft. tulajdonosa, Katona Zoltán szerint a múlt héten már érezhető volt nyüzsgés a gumiszervizben.


- Ausztriában a járművek téli abroncsok használatát már előírták, ezért nálunk már beindult a "szezon" - mondta a tulajdonos, akiknél egy komplett gumicsere - kerékcentírozással, szelepcserével - 5500 forinttól egészen 9000 forintig jelenthet kiadást az autósoknak.

Kisalföld archívum. Illusztráció.
Fotó: Kisalföld archívum. (Illusztráció)


A Hatvani Gumi sem panaszkodhat, ugyanis már náluk is érezhető a hőmérséklet változása: a szervizben folyamatosan vannak, s óránként akár már 8-10 autón is cserélnek gumit.

- A prémium kategóriás gumi 20 százalékkal drágább, mint a középkategóriás, az előbbiek darabja 25 ezertől kezdődik, az utóbbiak körülbelül 16 ezerbe, a felszerelésük pedig 1400-1800 forint - tette hozzá Hatvani Gedeon cégtulajdonos.

Kisalföld archívum. Illusztráció.
Fotó: Kisalföld archívum. (Illusztráció)


A győri Doki Guminál is sokan megfordulnak, még náluk sem kell időpontot kérni téli abroncs cserére.

- Kerékfelszerelés, centírozással 1200-1500 forintba kerül - tudtuk meg Kiss István tulajdonostól.Kötelező a téli gumi az osztrák utakon

November 1 - április 15 között télies útviszonyok esetén kötelező a téli gumi vagy a hólánc használata.

Személygépkocsival, valamint a megengedett 3500 kg összsúlynál nem nehezebb teherautóval november 1 - április 15. között télies útviszonyok esetén Ausztriában csak abban az esetben indulhatunk útnak, ha minden kereket téli abronccsal láttunk el, vagy a meghajtó kerekekre hóláncot szereltünk fel.

Aki nem tartja be ezeket az előírásokat, a következő bírságokra számíthat

Amennyiben egy szokásos ellenőrzés esetén nem megfelelő gumikkal autózunk, akkor 35 eurós helyszíni bírságot kell fizetni. Ha azonban - például nagyfokú veszélyeztetés miatt - feljelentésre kerül sor, emelkedik a bírság összege, akár az 5000 eurót is elérheti. Ezenkívül a hatóságok ki is állíthatják a forgalomból az adott járművet.

Olvasóink írták

60 hozzászólás
 • 60. adamasz1977 2009. október 16. 09:43
  „én is azok közé tartozom, akik azt mondják, hogy itt az ideje a táli guminak. Nem kell ez a jön még jó idő duma! Ma holnap November, ez aszt jelenti, hogy zimankó! Balesetveszélyes akár ma is nyárival közlekedni, azt meg nem kell ilyenkor mérlegelni, hogy lehet, hogy holnap 15 fok lesz , két napra rá meg 5. Minden nap cserélgetné a gumikat? Városon belül használóknak mégcsak a gumijuk se kopna az enyhébb idő esetén.”
 • 59. 13.István 2009. október 15. 20:43
  „Mit is mondanak a gumisok , +7 C fokalatt a nyári abroncs megkeményedik romlik a tapadás !
  A téli az lágyabb ezért tapad jobban aszfalton ,meg a lamellákból kihullik a hó !
  Attól fügetlenül a téli biztonságosabb ,de a vezetőnek az agya helyén kell lenni, mert soha nem
  egyenlő a látási és az útviszony szerinti sebesség a megengedettel !! HÓ , JEGES ÚT!! HÓKÁSÁS ÚT !!
  Balesetmentes telet,meg a fizika törvényei meghatároznak mindent !!”
 • 58. pancser 2009. október 15. 09:42
  „A magam részéről befejezem, annyit utoljára mégegyszer, hogy téli gumival is óvatosan kell vezetni sztem, ez volt a mondanivalóm lényege. Mindenkinek baleesetmentes közlekedést kívánok a tél folyamán.”
 • 57. enéh 2009. október 15. 07:48
  „Emlékszem, tavaly olyan enyhe volt a késő ősz, hogy csak nov. végén kellett felrakatni, tehát egy hét rossz idő után jöhetnek még enyhe napok. Talán mégsem kell a gumishoz rohanni.”
 • 56. zotya975 2009. október 15. 06:59
  „Nem is akartalak téged cáfolni pancser, csak leírtam a saját véleményem tapasztalatom.”
 • 55. aha 2009. október 15. 06:57
  „Aztán miért???
  Mert azt mondtam,hogy pancser nem azt mondja amit gondol?
  Jól játssza magát.Nem sértegettem, nem személyeskedtem.”
 • 54. aha 2009. október 15. 06:16
  „moderálva személyeskedő”
 • 53. pancser 2009. október 14. 22:28
  „A baleseti statisztikák nem igazolják a téli gumit. A téli gumi tükörjégen semmit nem ér, hóban hólánc kell, hókásában is kétséges, inkább a minta megfelelő mélysége számít. Száraz téli uton lehet előnye a normállal szemben, akkor viszont a másik is jó. Nyárinak mondott Michelin gumival több tucat árokban landolt téligumis vagány mellett hajtottam el mosologva. Csak azért használok téli gumit, mert gumi gumi, lassaban kopik a másik. Aki a téli gumira bízza az életét pórul járhat. Ugyan olyan óvatosan kell vezetni mintha nyári gumi lenne a kocsin. A sok ostoba ezt nem hiszi el, mennek mit az állat a halálba, másokat veszélyeztetve. A téli gumi inkább üzlet mint védelem. A családot nem ezzel kell megvédeni.”
 • 52. mauz 2009. október 14. 21:54
  „Ja, és még valami: én is téligumit használok télen, mert azt vallom, hogy ezen a 60 ezer Ft-on ne múljon egy család élete.

  De azért isteníteni nem fogom.

  De majd csak november elején-közepén rakom fel, mert addig felesleges, a hajnali mínuszok miatt nem szükséges koptatni.”
 • 51. Georg 2009. október 14. 21:15
  „Még annyit hogy én is felraktam a téligumit mert:
  -1 az időjárás megkívánta.
  -2 a téligumikat amiket eddig használtam ezért kellett kidobni,mert ELÖREGEDETT nem azért mert elkopott !A legutóbbi Michelin Alpinokkal is így jártam,pedig minden cserekor kiszedtem a kavicsokat, lemostam bexilikonoztam ,fél bárral csökkentettem a nyomást,és így került fel a falra

  Akinek autóra tellik teljen téligumira ...szerintem!”
 • 50. Georg 2009. október 14. 21:05
  „#40 ADAMOPELAG

  Téligumit célszerű nyáron venni! Goodyear Ultra Grip 7-est vettem 13-14 -ezerért(nem 20 ezerért most) ,és sorba sem kell állni centríroztatni;-)”
 • 49. pancser 2009. október 14. 20:45
  „47! Hozzászólásod nem az enyém cáfolata. A baj a hamis biztonságérzet. Honnan tudná bárki is, hogy adott útviszonyok mellett mennyivel lehet gyorsabban menni téli gumival, vagy éppen azon a sarkon a téli guminak mennyivel rövidebb a fékútja. Ezt kéne elmagyarázni a közlekedési műsorokban. Egyszer Bocskor megkérdezett egy szakértőt, mehet-e tükörjégen 50-el téli gumival. Azt a választ kapta, akkor imádkozz az talán segít. Szumma-szummárum téli gumival balesetmentesen csak óvatosan lehet közlekedni! Egyébként ez sem csodaszer!”
 • 48. premo 2009. október 14. 20:37
  „a téli gumi hamis biztonság érzetet ad??? <moderálva> viszont szabályosan közlekedve van esélyem előbb blokkolni mint nyárival. ez a nem mindegy.
  a két gumi teljesen más összetételű, szerkezetű. valamint mintázatú!
  az én életem egyszer már megmentette, nekem megérte. kamion kanyarodott ki elém, majdnem alácsúsztam. barom állatja!”
 • 47. zotya975 2009. október 14. 20:25
  „Persze-persze az ember a lényeg , de gondolom nem mész lassabban télivel sem városban mint 50. Ha kifut eléd egy gyerek, lehet pont az a pár méter fékútkülönbség menti vagy nem menti meg az életét amit a téli gumi ad, vagy adhat. Tavaly kipróbáltam mentem nyárival letaposott havon a falu szélén 30-al kanyarban megcsúsztam, feldobtam a télit 20 percel később ugyanott ugyanannyival nem csúsztam meg. Nekem ez elég bizonyíték, 50 ropi volt a téli gumi használt felnive, nekem megér ennyit a saját, és a mások élete. Az meg hogy nincs rá pénz rossz duma, egypárszor elmondtam már cigire piára nyekergés nélkül költik az emberek a 10 ezreket, de ilyenre meg sajnálják.”
 • 46. Huligan 2009. október 14. 20:20
  „205 R14C kisteher téligumi garnitúra nem érdekel valakit? szinte új. Debica”
 • 45. pancser 2009. október 14. 20:05
  „A téli gumi hamis biztonság érzetet lelt sok idiótában. Éppen úgy árokba lehet csúszni vele mint a másikkal. Ónos esőben meg akár van, akár nincs. Ez is biznisz a gyártóknak. Tíz évig jártam téli gumi nélkül, tisztességes állapotú normállal. Sem hóviharban, sem jeges úton nem volt semmi. A télivel ugyanolyan óvatosnak kell lenni. Ezzel szemben a téli gumiban bízó száguldozók viszont rengeteget. Ugyhogy akinek nem telik téli gumira, viszont jó állapotú a régi, az is teljes biztonsággal közlekedhet, ha a veztési stílusa megfelelő. Nem a gumi a lényeg, hanem az ember!”
 • 44. Huligan 2009. október 14. 20:00
  „És nyáron is azzal tolod?? :)”
 • 43. mauz 2009. október 14. 20:00
  „Régen nem volt téligumi mizéria. Csak egyféle gumi volt (nyári?). Télen a sofőrök felkészültek arra lelkileg, hogy csúszik az út - aki ezt figyelembe vette, az ennek megfelelően közlekedett, aki nem az megcsúszott. Nyári gumival is el lehet közlekedni fagyban, hóban (igaz, sok esetben a forgalmat feltartva), és téli gumival is simán fel lehet kenődni az útszéli fára.

  Nem vitatom, hogy a téligumi használata növeli a közlekedés biztonságát, ez egyértelműen bizonyított! (Azért a felkiáltójel, mert nyilván lesz néhány olvtárs, aki ezen mondatomat nem érti meg, szelektív értelemmel bír, lehülyéz, és elszajkózza az "aki hülye haljon meg" című slágert, főleg azért, mert vagyok annyira ökör, én ezen a szerencsétlen Magyarországon próbálok boldogan élni - előre is köszönjük!)

  Vissza a témához, egy kérdésem van csak: Vajon vizsgálta-e valaki, hogy milyen hatással van a téligumi adta megnövekedett bátorság és a hamis biztonságérzet a baleseti statisztikákra? Ugyanez a kérdésem az ABS, légzsák, ESP - satöbbi hárombetűs kütyükkel. Magamból kiindulva írom ezt. Amíg öreg, sokat fogyasztó, lomha szocialista autóm volt, körültekintően, defenzíven vezettem. Most mindenféle biztonsági kütyük és elektronika vesznek engem is körül, melyek miatt hajlamosabb vagyok több kockázatot vállalni. Többet vállalok kanyarban, jobban bízom a fékhatásban. Tudom, nem volna muszáj "tépni", de a jót könnyű megszokni - és ezt szoktam meg az utóbbi években.

  Eddig bejött, de jó felé vezet ez? (Még nem volt balesetem, kopp, kopp.)

  Nekem összességében az a véleményem, hogy az összes biztonsági fejlesztés csak a pénztárcánkra megy rá, azt hisszük, hogy nagyobb biztonságban vagyunk, bátrabbak vagyunk - és a végén ugyanannyian halunk meg az utakon.

  Nem vitatom, nagyobb a túlélés esélye egy mai autóban téligumival, elektronikával - de sajnos ezzel egyenes arányban a közlekedők bátorsága is megnő.

  A sofőrön múlik a legtöbb, nem a téligumin.”
 • 42. tettes 2009. október 14. 19:59
  „A kérdésre válaszolva,én már 2007-ben feltettem!!!!”
 • 41. zotya975 2009. október 14. 19:14
  „Nem az a bosszantó, ha én nem teszek fel téligumit, és árokba csúszok, mert akkor csak magamra haragudhatok Hanem az amikor én felteszem, és letaposott hóban arra kell figyelni a piros lámpánál álva, hogy a sok hülye az utolsó pillanatban fékez a hátam mögött, mint nyáron száraz asztfalton. Aztán csak les kikerekedett szemekkel, hogy nem akar megállni. Jópárszor kellett begurulnom a piros lámpa alá az elmult télen is. Aztán amikor kiszállok és leordítom a fejét, csak hápog, hogy nem érti miért nem állt meg a kocsija. Mondom öreg a kocsidra téli gumi kéne, a fejedbe meg ész.”
60 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösségi üzleti portál: Győrből hódít a pvip?

Több mint féléves fejlesztés és egy rövid zártkörű próbaidőszak után már működik a győri és Győr… Tovább olvasom