Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Télen senki nem kerül utcára

Győrben mintegy 4600 bérlakást jegyeznek, s meglehetősen hosszú az a procedúra (akár 10 év is lehet), mire bárkit is kilakoltatnának.

Idén összesen 59 ilyen eset történt, további 45 családdal kapcsolatban pedig már végrehajtási szakban van a peres eljárás.

– Tetemes hátralékot halmoznak fel évről évre a bérlők, a téli időszakban azonban senki nem kerül utcára – magyarázta Wajzer Gábor, a polgármesteri hivatal lakásügyi csoportjának vezetője. A moratórium elsősorban humánus megfontolásból történik, ám ez közel sem jelenti az eljárások megszüntetését. – A cél mindenképpen a nem fizetők hátralékának rendezése, a bérlőkkel való együttműködés keresése. Ha az összes segítségünk és törekvésünk meghiúsul, a bérlőnek magának kell gondoskodnia arról, hova költözik. Van, aki ˝csak˝ a hőszolgáltatónak nem fizet: legalább száz bérlőnek fél-egy millió forint közötti tartozása van. A hátralékok rendezése ezekben az esetekben sem halogatható.

Wajzer Gábor elmondta, a hátralékosoknak számos segítséget felajánlanak az átmeneti segélyezéstől az adósságkezelési programig vagy a részletfizetésig. A támogatás formáját joggal nevezhetnénk családra szabottnak, mert ha valaki okosan él a kapott lehetőséggel, megtarthatja bérleményét. Senkit nem lakoltatnak ki, ha a hivatal látja a bérlő igyekezetét a hátralék csökkentésére és az együttműködésre.

Az önkormányzat szívesen veszi a cigány kisebbségi önkormányzat és a többi civil szervezet közreműködését a hozzájuk fordulók lakásügyeinek segítésében, de ez nem jelenti a szabályoktól való eltérést. Wajzer Gábor úgy véli, összehasonlítva ma nagyobb biztonságot jelent önkormányzati bérlakásban lakni, mint saját tulajdonú, banki kölcsönből szerzett ingatlanban. Utóbbinál ugyanis a végrehajtás során szóba sem kerülhetnek szociális, egészségügyi, netán egzisztenciális szempontok.

Olvasóink írták

 • 5. kenyeres 2010. március 15. 10:04
  „Harcsás????Wajzer????? lakásügyek?????”
 • 4. Bálintos 2009. december 01. 18:42
  „Azt hiszem Győrbe költözöm bérlakásba és nem kínlódok tovább.Ez a legtisztább,csak néha kell hajlandóságot mutatni hogy fizetnék de nem tudok.10-15évre,de akár életem végéig megoldódhatna a lakásproblémám,nem lenne kikapcsolva az áram,stb.”
 • 3. gergo04 2009. december 01. 12:07
  „kedves szomszédunkba egy családi ház van papíron. a gyakorlatba meg 2db! nem is kicsi házikó van a telken! a bank már kb. 2 éve árverezi a házat de bent élnek és vígan elvannak! de ha egy olyan ember aki dolgozik kőkeményen napi 8 órába és egyik napról a másikra kirúgják nem tudja fizetni a törlesztőt 1 hónap alatt kiteszik! MIÉRT??? az hogy egy illegális házat "észre se vegyenek" hallatlan! Magyarország!!”
 • 2. jirzi1 2009. november 30. 19:18
  „Így nekem is kellene segítség Saját lakásomat törlesztem de ha nem akkor azonnal kilakoltat a bank.Ha az önkormányzat tud akár 10 évet is várni nekem nagyon jó lenne.”
 • 1. neduddgi 2009. november 30. 12:59
  „És miért nem kerülhet szóba egy -házat saját kezűleg épített család -szociális, egészségügyi vagy egzisztenciális problémája? Aki maga gondoskodott lakhelyéről sok,nehéz ,fizikai munkával,spórolással,az nem érdemel segítséget,csak az,aki mindent az államtól vár? Mi ez,ha nem a dolgos többség diszkriminálása? Nem az ilyen hivatalok dolga lenne,hogy erre vonatkozó tanácsokkal segítsék a törvénykezést és ne érje hátrány az igyekvőket,akik szégyellnek kérni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már száz hely foglalt a Nyugdíjasegyetemen

Győr - Eddig közel százan jelentkeztek a Nyugdíjasegyetemre. A padsorokba további jelentkezőket… Tovább olvasom