Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Télen forróbban szeretjük

Győr - A januári zimankós hideg időjárás igencsak megterheli sokunk pénztárcáját. Nemcsak a fűtési számlánk jóval nagyobb, de még a meleg víz előállításához is több energiára van szükségünk, hiszen a csapvíz is jóval hidegebb.
Győrt és az agglomerációs településeket két vízmű látja el ivóvízzel. Szőgyén a Duna töltése mellett, Révfaluban pedig a Mosoni-Duna töltésénél sorakoznak azok a parti szűrésű kutak, amelyek a város és a környező települések fogyasztóit ellátják vízzel. Ezek a kutak 25–30 méter mélységűek, a Szigetköz alatti kavicsos talaj vízkészletéből táplálkoznak. Odalent a víz télen 10–12 C-fok, nyáron 14–15 C-fok hőmérsékletű – magyarázza Biczó László, a győri vízművek üzemelésvezetője.

A víztisztító művekben már néhány fokot csökkenhet a víz hőmérséklete. Szőgyén a rendszer nyitott, itt a szétporlasztott víz közvetlenül a levegővel érintkezik és jobban lehűlhet, mint a révfalui vízmű zárt rendszerén.

A lényeges hőmérséklet-változás a vízelosztó hálózatokban történik.

Tóth László, a Pannon-Víz munkatársa a kút vizének hőmérsékletét méri. Fotó: H. Baranyai Edina
Tóth László, a Pannon-Víz munkatársa a kút vizének hőmérsékletét méri. Fotó: H. Baranyai Edina

Nem is annyira a nagy átmérőjű vezetékekben, inkább az utcai elosztóhálózatban és a házi bekötővezetékeken. A víz lehűlését a külső hőmérsékleten túl befolyásolja a cső feletti földtakarás, a csőanyag, a talaj tömörsége, az útburkolat, a növényzet, a beépítettség és a szigetelések. Az elosztóvezetékek végpontjain lévő közkutak vize ilyenkor télen 5–6 C-fokra is lehűlhet – veszi át a szót Nagy János, a vízmű laboratóriumvezetője. Szerencsésebbek tehát azok a vízfogyasztók, akik közvetlenül egy nagyobb átmérőjű vezetékről kapják a vizet, nekik ilyenkor akár 8–10 C-fok hőmérsékletű is lehet a csapvizük.

A melegvíz-készítéshez felhasznált energia a téli időszakban a megszokottnak akár a másfélszerese is lehet, hiszen néha tíz fokkal hidegebb vizet kell felmelegíteni. Kissé árnyalhatja a mérési eredményeket, hogy a tapasztalatok szerint télen jobban szeretünk meleg(ebb) vízben fürdeni, zuhanyozni, mint nyáron.


Rendelet szabályozza a hőfokot

A vezetékes víz minőségéről a 201/2001-es kormányrendelet rendelkezik. Ez a rendelet már az EU-jogharmonizációt figyelembe véve született meg, a hálózati víz hőmérsékletére nem tartalmaz megkötést. A régebbi Magyar Szabvány (a jelenleg már hatályon kívüli MSZ 450/1) szerint: az ivóvíz kívánatos hőmérséklete 7–15 C-fok, megfelelő 20 C-fokig, tűrhető 25-ig.

 

 

 


 

Ellenőrzés

Ha az ön környezetében is alacsonyabb a hálózati víz hőmérséklete, akkor javasolt a vízmérőaknában és az épület falában húzódó vezetékszakaszokon újból ellenőrizni a szigeteléseket, nehogy a vízmérő vagy a vízcső elfagyjon.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs időnk egymásra, nincsenek kapaszkodók az életünkben

Győr - Harmincöt éves volt a múlt év végén a győri lelkisegély-szolgálat. Sokat változott a három és… Tovább olvasom