Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Teleki-Árpád út csomópont: átadták, majd feltúrták...de miért?

"Átadták, majd két-három hete újra feltúrták a győri Teleki út-Árpád út kereszteződését. De miért?" - írja tudósítónk. Utánajártunk...


Olvasónk a minap címzett nekünk egy mailt, amelyben felháborodását fejezte ki a győri munkálatokkal kapcsolatban: 

"Körülbelül három hónapja adták át a Teleki út-Árpád út új átalakított csomópontját, azonban két-három hete munkások jelentek meg és feltúrták a sarkokat azzal a céllal, hogy átalakítják. Ilyen gazdag ország vagyunk, hogy ugyanarra a helyre három hónap elteltével újabb pénzeket költünk? Én és kollégáim, akik erre járunk nap mint nap, nem tapasztaltuk, hogy az előző kiépítéssel gond lett volna. Szerintem érdemes lenne utánajárni, miért is van szükség erre és mennyibe kerül ez nekünk, adófizetőknek" - olvasható az e-mailben. Igaz, azóta már (ismét) befejeződtek a munkálatok, de mi is kíváncsiak voltunk és érdeklődtünk.  

Első körben a győri közterület-felügyelet központi telefonszámát hívtuk, ahol nem jártunk sikerrel. Egy kedves női hang a győri útkezelőhöz irányított bennünket. 

dgdrg
Teleki út-Árpád út csomópont. (Forrás: Google Maps)


Tárcsáztunk, majd ismét elmondtunk, mire keressük a választ, azonban az útkezelő kollégája a mondandónk végén jelezte: "ez nem hozzám tartozik, kapcsolom az illetékest".

Köszönömmel válaszoltunk, majd türelmesen vártunk... de hiába. Többpercnyi várakozás után sem vették fel nekünk a telefont. A harcot még ekkor sem adtuk fel: ismét felhívtuk az útkezelő központi telefonszámát, és újra elmondtuk a problémánkat. Majd ők kapcsoltak egy másik melléket. Szerencsére itt nem vártunk hiába: ám még ekkor sem az illetékessel beszéltünk. Így újra egy telefonszámot kaptunk, majd ismét tárcsáztunk.

Többszöri próbálkozás után sikerült feleletet találnunk tudósítónk kérdéseire:

- A Teleki út–Árpád út csomópont átalakítását  tavaly decemberben végeztük, az oda telepített jelzőlámpák programját 2009 áprilisában tudtuk elindítani a Szent István úti rendszerrel összhangban.  Az elmúlt hetekben a kerékpárosok biztonságos átvezetése miatt dolgoztak a munkások. A csomópont már teljesen kész van -  mondta el a kisalfold.hu-nak Máthé-Tóth Péter, az útkezelő szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke, majd hozzátette: "az utóbbi munkálatokra pontos összeget nem tudok mondani, mert a Gárdonyi, Teleki és Árpád út átalakításai egy költségkeretbe tartoznak. A kérdéses átalakítás nagyságrendileg 1-2 millió forintba került."

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. kisem 2009. november 25. 21:04
  „A folytatás itt:
  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/meg_mindig_dolgoznak_a_teleki-arpad_ut_csomoponton/2127043/#hozzaszolok”
 • 34. kisem 2009. november 24. 20:11
  „Fejlemény semmi.
  Az időjárás ma nem lehetett akadály.
  Mindenesetre már van két párhuzamosan futó vélemény-fórum.”
 • 33. kisem 2009. november 23. 19:59
  „A helyzet, mint péntek délután. A terelősziget sebe nem akar begyógyulni. Pedig az erre szakosodott "orvosok" nem mentek külföldre.
  Most már csakazértis alapon, naponta fogom követni a fejleményeket, már ha lesznek.
  Felfoghatjuk akár építési naplónak is az itteni bejegyzéseket.”
 • 32. kisem 2009. november 20. 21:18
  „Ma leaszfaltozták az autóknak visszaadott keskeny sávot.
  A Teleki utcai terelősziget végével ma sem csináltak semmit. Ha már egyszer teljesen kész van a csomópont.”
 • 31. kisem 2009. november 19. 21:36
  „A november 13-án kelt írásban az áll, hogy Máthé-Tóth Péter szerint a csomópont teljesen kész van.
  Megnéztem ma is. A Teleki utcai terelőszigetnél a bontás ugyanúgy áll, mint múlt péntek délután, és megkezdődött a javítgatás.
  Valamelyest visszaadni látszik az autós forgalom számára az Árpád út egy kisebb területe. A Teleki utcai sarkon furcsán kialakított terelő sarokidom szegélyköveit -az ív közepén úgy 35 cm-rel- kijjebb helyezték, az aszfaltozás még nem történt meg. Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy a szó igazi értelmét takaró tervezés itt nem történt.
  Lesz ennek a -közlekedőket bosszantó- bohózatnak végre egy megnevezett felelőse?”
 • 30. kisem 2009. november 18. 20:23
  „A helyzet ma du. 15:30-kor, mint tegnap, 5 napja nem történt semmi a keresztezésben.”
 • 29. kisem 2009. november 17. 21:19
  „ad. #17.)
  Az utolsó bekezdésben a Gárdonyi utcai víznyelővel kapcsolatos észrevételem visszavonom. Nem voltam körültekintő, ma -számomra is- kiderült, hogy ott nem lesz parkoló. Egyszóval hülye módjára koptattam a billentyűt.

  Ami a Teleki utca - Árpád út keresztezést illeti, nos délután egykor a helyzet ma is ugyanaz, mint péntek délután. A két murva-kupac köszöni szépen jól megvan, csak a károsanyag-kibocsátás miatt "zsörtölődnek".

  ad. #28.)
  Az alábbi fejtegetések szerint ezeket az átalakításokat nem szakemberek gondolják ki. Az ötletgazda máshol keresendő. Amit humer leírt az valós lehetőség, tetézve azzal, hogy állítólag az Árpád út - Gárdonyi utca alá-/fölérendeltségi viszonyát meg fogják fordítani, de talán még másutt is.”
 • 28. humer 2009. november 17. 10:21
  „Szerintem a Gárdonyi utca átalakítása azért zsákutca, mert leszűkítették, és kétirányúsították: a gyakorló iskolánál az anyukák ugyanúgy "csak egy percre" meg fognak állni, a 2-3 parkolóba meg az első érkezők,vagy a környéken lakók fognak folyamatosan parkolni. Dugó lesz, dudálás, meg leszorítás, álló kocsi mögül nagysebességgel kivágódás, mint eddig. Csak több lesz a koccanás.
  Egyszerűen nem tudnak jó megoldásokat a közútkezelők, kellő ismeret hiányában ugyanazokat a sémát ismétlik mindenhol szerte a városban. Vagy nem mernek bizonyos lépéseket megtenni a belvárosban: behajtási tilalmat, forgalomkorlátozást: a belvárost simán le kellene zárni, csak a tömegközlekedésnek megnyitni.”
 • 27. kisem 2009. november 16. 16:23
  „Nem nevezném politikainak a nyomásgyakorlást, de hatalminak igen. Ellenvéleményt nem tűrő módon.
  De hogy az aktuális témáról is legyen szó, a helyzet ma du. háromnegyed egykor ugyanaz volt, mint péntek délután, a munka befejezésekor. Így van, ha "ütemezik" a tevékenységet. Vajon még meddig?”
 • 26. Goldmund 2009. november 16. 10:52
  „Nem tudom pontosan mire gondolsz. Politikai nyomásgyakorlásra? Sok rosszat feltételezek a politikusokról, de még egy útkereszteződés kialakításába is belebeszélnének?
  És bizony a szakember vagy kimondja a szakmai véleményét, vagy ne csodálkozzon, ha a hülyeségben társnak tekintik. Vétkesek közt cinkos, aki néma!”
 • 25. kisem 2009. november 16. 00:16
  „ad. #24.)
  Kedves Goldmund, én itt az alábbi, a #17-es sorszámú hozzászólásom utolsó előtti bekezdésére utalnék.
  Számomra a legszomorúbb ezekben az átgondolatlan átalakításokban az, hogy egyetlen érdemi intézkedésre képes szakember sem emelte fel a szavát ellenük.
  Nem hiszem, hogy az útkezelő szakembereinek nincs meg a szükséges szakmai ismeretük, hogy ne lenne szakmai tapasztalatuk, amelyek birtokában tiltakozhattak volna a fusi jellegű barkácsolás lépései ellen.
  Nem tették. Az okát nem tudom, de vélelmezem.”
 • 24. Goldmund 2009. november 15. 21:04
  „Amíg ott nem volt lámpa, rengetegszer mentem az Árpád úton biciklivel, keresztezve a Teleki utcát. Amikor odarakták a lámpát, már azonnal rosszabb lett a helyzet, úgyhogy általában el is kerülöm azóta.
  Ha jól értem a hsz-okat, sikerült még rontani rajta.
  Én ebben a városban már semmin sem lepődöm meg. Az útkezelő mérnökök valószínűleg búcsúban lőtték a diplomájukat, de még annyi józan eszük sincs, amennyi egy minimális műszaki érzékkel bíró laikustól elvárható.”
 • 23. adalfold 2009. november 14. 18:20
  „BUTÁK, KAMPÁNYOLNAK ÉS HAZUGOK.
  EZ A GYŐRI FIDESZ, MEG AZ MSZP IS.
  MINDEGYIK BIPSI.

  ELADNAK MINKET AZ ÖRDÖGNEK.”
 • 22. kisem 2009. november 14. 08:10
  „ad. #21.)
  Szóval az illetékes "tervező" egy amolyan titán ember?
  Mármint hogy, ti tán tudtok vele valamit kezdeni, próbáljátok ki!”
 • 21. Jandex 2009. november 14. 06:27
  „Miért-miért?Mert nem tudja a "balfék" mit csinál a jobb!!!:))))))))))) /őt csak oda tudta beültetni a sógora/”
 • 20. humer 2009. november 13. 22:30
  „Most adták át a Bajcsyt is, nyáron tuti fel fogják bontani.”
 • 19. bogote 2009. november 13. 22:21
  „Ez nálunk igy szokás.”
 • 18. ortadon 2009. november 13. 21:35
  „moderálva durva”
 • 17. kisem 2009. november 13. 21:16
  „Tévedtem, Máthé-Tóth Péter meg nem mondott igazat.
  Tévedtem, többed magammal abban, hogy "kész van" úgy, ahogy. Most nem kellett várni pár hónapot az újbóli bontásra, 9 nap után "rájöttek", hogy megint sikerült egy torzszülöttet alkotni. Ma újra bontottak, és mindent abba az irányba terelnek, hogy a kerékpárosokat csak bekényszerítsék az általam említett két, lendületes kézzel rajzolt kunkorba.
  Az számomra -most már teljesen- egyértelmű, hogy a csomópont eddigi átalakításai (2 v. 3) csak egy-egy pillanatnyi ötlet, mindentől elvonatkoztatott megvalósítása volt. Ez a mostani már csak mentése a menthetetlennek, a "tervező(k)" alkalmatlanságának elfedési kísérlete.

  Amit lehetett volna, azt nem csinálták, nevezetesen két kandeláber áthelyezésével egy tisztességes hosszúságú kanyarodó sáv kialakítását, ezzel a Szent István útra történő visszatorlódás esélyének csökkentését, viszont telepítettek egy lámparendszert, amelynek az egyik terelőszigeten lévő eleme nagyon elkívánkozik onnan.

  A szomorú az egészben az, hogy nem volt a végrehajtók között egyetlen személy sem, aki a szakmai ismeretei alapján véleményezni merte volna a Teleki utca - Árpád út keresztezésében, illetve a környéken kierőszakolt (nem megtervezett!) ötlet-megvalósításokat. Ez már-már a szakma tekintélyének a teljes lerombolása, árulás vele szemben. Ilyent csak a mamelukok tehettek.

  Egy kicsivel odébb, a Gárdonyi utcában nem áthelyeztek egy víznyelőt, hogy a kialakított parkoló könnyen használható legyen, hanem kiemelt szegéllyel körbevéve azt egyrészt csökkentették a hasznos területet, másrészt sérülési veszélynek teszik ki az ott megállni szándékozó járművet.

  Komolytalan, rossz vicc, de sajnos a mi kárunkra!”
 • 16. futóbab 2009. november 13. 19:02
  „Nekem már az tűnne fel,ha egy elkészült utat,hidat,vagy bármi mást az elkészülése után rövid időn belül nem túrnák fel.Ez Magyarország,a fejetlenségek és még sorolhatnám hogy miknek az országa.Van itt kérem pénz.Az meg köztudott hogy nagyon sok évnek kell eltelnie ahhoz,hogy rend legyen kis hazánkban.Talán az unokáink látni és tapasztalni fogják,de én még abban sem hiszek.”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Radnótira emlékeznek

Abda - Radnóti Miklós kivégzésének 65. évfordulójára egész napos rendezvénnyel emlékezik a… Tovább olvasom