Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Tele a koraszülöttrészleg

Győr-Moson-Sopron - Tele van a győri megyei kórház koraszülöttrészlege. A 18 férőhelyen tegnap is 17 kisbabát ápoltak. A veszélyeztetett várandósoknak megpróbálnak helyet találni más, intenzív részleggel rendelkező kórház szülészetén.


A Petz-kórház Perinatális Intenzív Centrumára már régen kitehették volna a megtelt táblát. Egyetlen szabad helyük volt tegnap, az is csak azért, mert a vészhelyzetekre is fel kell készülniük.

– Ez így megy hónapok óta, semmi köze a hőséghez – mondta a Kisalföldnek dr. Alexy Miklós, a kora- és újszülöttrészleg vezető főorvosa.

– A megyéből és Komárom városából érkeznek hozzánk koraszülöttek és súlyos betegek.

– Az ápoltak hetven százaléka győri, illetve Győr környéki, harminc százaléka pedig Sopronból, Mosonmagyaróvárról, Csornáról érkezik – folytatta  dr. Alexy Miklós. – Volt már azonban példa arra, hogy egy soproni kisbabát a zalaegerszegi kórházba kellett szállítani a helyhiány miatt. Amennyiben a részlegen már csak egy szabad ágy van, megkérjük a szülészeket, tájékoztassák a helyzetről a megye többi kórházát, hogy átmenetileg ne irányítsák Győrbe a koraszüléssel veszélyeztetett kismamákat. Amint azonban lehetőségünk van – néhány nap vagy hét múlva –, visszafogadjuk a babákat további ápolásra. A veszélyeztetett várandósoknak, akik utaztathatók, megpróbálunk helyet találni más, intenzív részleggel rendelkező kórház szülészeti osztályán, például Tatabányán, Szombathelyen vagy Budapesten.

Megtelt: A megyei kórház dr. Alexy Miklós főorvos által vezetett koraszülöttrészlegén 18 hely van, ebből tegnap 17 foglalt volt. Fotó: B. A.
Megtelt: A megyei kórház dr. Alexy Miklós főorvos által vezetett koraszülöttrészlegén 18 hely van, ebből tegnap 17 foglalt volt. Fotó: B. A.

A koraszülöttrészlegen néhány évvel ezelőtt hárommal csökkentették az ágyak számát, a hiány azonban fennakadást okozott az ellátásban, ezért visszakérték azokat, így van most újra 18 hely a részlegen, amelyből 17 foglalt volt csütörtökön.

– Pénteken hazaengedünk két gyereket, de a helyüket valószínűleg pillanatok alatt átveszik mások, már úton van például Szombathelyről egy kisbaba veleszületett nyelőcső-elzáródással, sürgősen meg kell műteni – folytatja a főorvos. – Minél kisebb egy gyermek, annál tovább van nálunk, az egy kilogramm alatt születettek például általában három hónapos kezelést igényelnek. Az ágyak száma tehát kevés, további bővítésre azonban nincs mód, ráadásul ehhez több szakemberre is szükség lenne. A részlegen most öt orvos dolgozik, ami elegendő is, a nyári szabadságok miatt azonban erősen változik a napi létszám.

Néhány nap vagy hét múlva visszafogadjuk a babákat további ápolásra- mondta dr. Alexy Miklós főorvos.


Jó hírek a koraszülöttosztályról

A napokban hármas ikrek látták meg a napvilágot a győri kórházban. dr. Alexy Miklós a Kisalföldnek elmondta: a művi megtermékenyítésből származó a hármas ikrek nem ritkák manapság, ezek az apróságok azonban természetes módon fogantak meg. Más jó hírrel is szolgálhatott a főorvos: az osztályt és a koraszülöttmentést támogató Egészséges Újszülöttekért Alapítvány (számlaszám: OTP 11737007-20712734) a közelmúltban 10 millióért vásárolt 5 új inkubátort, amelyeket a megyei kórház használatára bocsátott. Ezenkívül a győri Flóra Foltvarrók Köre a napfénytől védő, árnyékot adó inkubátortakarókat ajándékozott az osztálynak.

Olvasóink írták

  • 1. Truder 2009. július 03. 10:54
    „Többek között ez az a részleg,ahol tilos lenne ágyszámot leépíteni!
    Alexy doktornak,és csapatának jó egészséget kívánok,hogy emberséges,alázatos munkájukat(ami sokszor nagyon nehéz és fárasztó)minél tovább végezni tudják!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világsztárok győri padlókon

Győr - Robbie Williamstől Harry Potteren és a Bécsi Filharmonikusokon át Milánóig, az Armani… Tovább olvasom