Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Tél még nincs, kátyú már van

A tél csak most kezdő- dik, de már kátyúsak az utak Győrben. Több helyen azért már látszanak a javítások. 
Kattintson a képre >>
A Kisalföld munkatársai körbeautózták a várost, nem a szakmai érveket keresték, azt nézték, az autósokra mi vár, ha az egyik városrészből a másikba szeretnének jutni. Több helyen az utcaneveket is nehéz volt papírra vetni, annyira zötykölődött az autó.
A hivatalos adatokkal kezdjük: Győr 2 millió négyzetméternyi saját kezelésű útfelülettel rendelkezik; az elmúlt évben ennek 5 százaléka károsodott, vagyis 100 ezer négyzetmétert tettek ki a lyukak.

A város közgyűlésének a kemény tél miatt 200 millió forintos többletkiadásról kellett döntenie, hogy eltüntethetők legyenek az utak balesetveszélyes kátyúi. Annak néztünk utána, mennyire sikerült a gödröket befedni. Nos, igazán jó hírrel nem szolgálhatunk: bár több helyen valóban látszanak a toldások-foldások, a legtöbb városrészben így is nehéz volt az utcaneveket és a tapasztalatokat papírra vetni – az autó ugyanis akkorákat döccent a nyomvályús vagy „lyukas" utakon. Mielőtt a Kisalföld saját „kátyútérképét" közölnénk, le kell szögezni: nem a szakember szemével néztük az utakat, hanem az egyszerű autóséval, aki főképp az kis utcákban féltheti autóját a kátyúktól. S még nem is köszöntött be az igazi tél...

A főutak jobbak

Körutunk elején a helyzet nem látszik kilátástalannak: a Zechmeister utca burkolatát megcsinálták (tavaly tél végén tele volt gödörrel), s a Jókaira kanyarodva sem zötykölődünk még. A belvárosi utca közepén, a Szent István út felé közeledve azonban megjelennek az első gödrök. Általánosságban igaz – s ez független attól, hogy állami vagy városi fenntartású útról van-e szó –, a kis utcák állapota rosszabbnak tűnt, mint a főutaké. Ritka kivétel a gyárvárosi Nagysándor József vagy a Stadion utca (amerre utunkat folytatjuk), de aztán ismét következnek a kátyúk a Kiskúti utcában, amelynek a sportpálya felé eső szakasza méltán pályázhat a Győr egyik legrosszabb állapotban lévő utcája címre.

Zötykölődve itt-ott

A nyomvályús Fehérvári felüljárón át Nádorvárosba vezet az út, ahol a foltozott, de egyenetlen (Mészáros Lőrinc, Buda, Csaba) utcákon keresztüljutva ismét „megfeneklünk" a Corvin utcában. Itt a faleveleknek hála a gödröket legalább nem az esővíz tölti meg, az óvatlan gyalogosokat azonban érheti meglepetés az útpadka környékén...

A Baross út és a Baross híd állapotát valószínűleg minden győri autós ismeri, ezt kár ragozni. Onnan a Kiss János utcán keresztül könnyű és zötykölődős eljutni a Batthyány térig, ahol a foltozott, de még mindig nem jó minőségű utcán át előbb a körforgalomhoz, majd a belvárosi Bajcsy-Zsilinszky útra érünk. Az elmúlt télen talán itt volt a legrosszabb a helyzet, a javításoknak hála azért javult a kép, de még mindig lenne mit „retusálni".

Nincs városrész rossz út nélkül

Minden városrészben találni jobb és rosszabb minőségű utcákat – ez tudott tény. Az autósokat – mivel saját zsebükre megy ki a „játék" – nyilvánvalóan a rosszabbak érdeklik. Révfaluban a Hédervári út még mindig kritikus a féltengelyek szempontjából, s a Dózsa György rakparton is lehetne (kellene) még mit javítani. Marcalvárosban a Ikva utcát említik a legrosszabbak között, s mellette a Mónus Illést, amelyen nem sokkal jobb a helyzet. Mindez ráadásul most, november közepén igaz, a tél beállta előtt. Ennél csak rosszabb lesz a helyzet néhány hónap múlva, akkor visszatérünk a témára – ha a kocsink is bírja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falaznak a Frigyes-laktanyánál

Lapunknak köszönhetően gyorsan és megnyugtatóan zárult a Frigyes-laktanya megdőlt kerítésének ügye. Tovább olvasom